U organizaciji GO SDP Makarska i Savjeta za zdravstvo SDP-a Splitsko-dalmatinske županije u Makarskoj je održan Okrugli stol „Kako do bolje i dostupnije zdravstvene zaštite na području Makarskog primorja?“

U ime domaćina, predsjednik SDP Makarske Sretan Glavičić rekao je kako je po pitanju mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvene zaštite, razumljiva briga stanovnika Makarske i Makarskog primorja. Tijekom vremena došlo je do smanjivanja dostupnosti raznih specijalističkih djelatnosti koje su bile dostupne u prostorijama Doma zdravlja. Više od godinu dana medicinsko-biokemijski laboratorij nije funkcionirao, a radiološka dijagnostika funkcionira u značajno smanjenom opsegu.

Zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić istaknuo je da postoji pozitivan pomak i da gradska uprava pokušava poboljšati skrb. U proračunu je predviđeno 500.000 kn za dodatni T2 tip Hitne medicinske pomoći, od čega 200.000 kn za jednu specijalizaciju. Sa susjednim je općinama dogovoreno dodatno financiranje još jedne specijalizacije i sufinanciranje tima Hitne medicinske pomoći.

Republika Hrvatska je među zemljama u kojima veliki broj stanovništva svoj zdravstveni status doživljava kao loš, a većina ih smatra i da im nisu zadovoljavajuće dostupne usluge primjerene njihovom zdravstvenom stanju.

Tim povodom je predsjednik Savjeta doc. dr. sc. Joško Markić istaknuo kako sustav zdravstvene zaštite treba učiniti dostupnijim, učinkovitijim i boljim, posebice djeci, starijim i osobama s invaliditetom. Važno je bolje opremanje i kadrovsko jačanje makarske ispostave DZ SDŽ kako bi se premostila praznina koja postoji između Splita i Dubrovnika po pitanju značajnije zdravstvene ustanove.

Kao moguće poboljšanje dostupnosti zdravstvenih pregleda raznih specijalista za stanovnike Makarskog primorja odnedavna se nudi Ispostava KBC Split u Zagvozdu. Obzirom da ne postoji povezanost javnim prijevozom između Makarske i Zagvozda, a što je velika problem starijim pacijentima ili onima bez vlastitog prijevoza, u razradi je mogućnost organiziranja prijevoza ili subvencije troška od strane grada Makarske. To svakako ne smije umanjiti daljnje napore da se i u Makarskoj omoguće specijalistički pregledi. Uloga jedinica lokalne uprave u stimulaciji dolaska novih specijalista, kao i ostanka postojećih je pri tome iznimno bitna.

O novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti govorila je dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Hrvatske (KoHOM). Temeljem tog Zakona predviđena je obveza da se na lokalnom nivou ustroje punktovi posebnih dežurstava tijekom vikenda i blagdana. To bi značajno unaprijedilo dostupnost zdravstvene skrbi i smanjilo pritisak na Službu hitne medicinske pomoći. Međutim, Županija i Dom zdravlja još nisu uredili prostor za dežurstva kao niti pripremili posebne ugovore za liječnike koji bi dežurali. Stoga žurno treba donijeti konkretan plan kako bi sustav mogao profunkcionirati bez, sada prisutnih, nejasnoća i nedorečenost.

Na skupu su još sudjelovali i predsjednica makarskog gradskog Odbora za zdravstvo Hloverka Novak Srzić, gradske vijećnice Jagoda Martić i Gordana Muhtić, predstavnik Biokovke Ivica Šoda Cotić, pedijatrica dr. Nevena Čović i članica Savjeta Vesna Podlipec. Zajednički je zaključeno da je potrebno što prije provesti odredbe Zakona i ustrojiti punktove posebnih dežurstava. Od Uprave Doma zdravlja se traži poboljšanje radiološke službe produljenjem radnog vremena i zapošljavanjem drugog inžinjera radiologije. Obzirom na digitalizaciju, snimke je onda moguće teleradiološki očitati. Isto tako i laboratorijske usluge moraju biti dostupne tijekom poslijepodneva kao što je bilo i ranije dok je laboratorij bio u koncesiji. Vikendom i blagdanom se laboratorijska dijagnostika treba omogućiti  korištenjem „Point of Care“ uređaja koji će biti od pomoći pri dijagnosticiranju težih bakterijskih infekcija, elektrolitskih poremećaja i srčanih infarkta. Ustrojavanjem turističke ambulante u ugovornom odnosu s HZZO-om smanjilo bi se opterećenje na ordinacije koje postoje, a što sada značajno opterećuje liječnike tijekom turističke sezone, a doprinijelo bi i turističkom imidžu Makarske rivijere.

Detektiranje problema i prijedlozi rješenja su načini kako poboljšati zdravstvenu skrb. Konačni cilj je optimalna zdravstvena skrb. Da bi taj cilj ostvario neophodno je uključivanje Grada Makarske i  općina Makarskog primorja u logističkom i financijskom smislu.

4 KOMENTARI

  1. Ako nemožete obezbjediti zdravstvenu zaštitu za građane i goste koji pune drštveni proračun pokušajte makar obezbjediti veterinare možda oni mogu pomoći

  2. Otvorite psihijatriju i nek Roscic prisice vrpcu i kad uđe svi ajdete svi za njim unutra da vas prime na licenje jer ste svi osli na kvasinu.

  3. Zašto gradska vlast nije iskoristila famoznu “vertikalu” koju ima u odnosu na Županijsku vlast i osnovala turističku ambulantu za predstojeću sezonu?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime