Snažno olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo Osijek, gdje je u 24 sata palo čak 47 litara kiše po četvornome metru, nastavlja se i danas, a kiša će po vremenskoj prognozi, uz snažan vjetar padati i noćas i sutra.

Premda većih problema zasad nema, građani se upozoravaju da budu oprezni jer po svim dijelovima grada lete razni predmeti, a u Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je prekinut tramvajski promet. Meteoalarm Državnoga hidrometeorološkog zavoda upozorio je da brzina vjetra na osječkome području može dosegnuti 75 kilometara na sat, to jest oko sedam i pol metara u sekundi, kolika trenutačno i jest.

Najviši stupanj uzbune

Osim sjeverozapadnog dijela Hrvatske, Meteoalarm je oglasio crveni – najviši stupanj uzbune i za istočni dio. Crveno upozorenje znači iznimno veliku opasnost, a građani se trebaju često informirati o meteorološkim uvjetima i opasnostima koje, kako navodi Meteolarm, upućuju i na spremnost na izvanredne mjere. Zbog velike količine kiše 3. i 4. svibnja, kada je palo više od 100 litara po četvornome metru uz jak vjetar i ledotuču, koja je uzrokovala poplave i veliku štetu u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić proglasio je 12. svibnja elementarnu nepogodu za gradove Belišće, Đakovo i Našice te za općine Bilje, Čepin, Đurđenovac, Gorjane, Košku, Magadenovac, Podravsku Moslavinu, Popovac, Punitovce, Strizivojnu, Viljevo, Vladislavce i Vuku. Na tim je područjima na 26.105 hektara poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada, ribnjacima te gospodarskim i stambenim zgradama šteta veća od 30 posto. Po prvim procjenama, šteta je 84,6 milijuna kuna, a konačni iznos znat će se nakon obrade prikupljenih podataka. Župan Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu i za općinu Čeminac u Baranji zbog tuče koja je 1. svibnja pogodila dio te općine – neselja Grabovac, Čeminac i Kozarac te uzrokovala štetu na dugogodišnjim nasadima fizičkih i pravnih osoba. Po prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, u općini Čemincu štetu je na 36 haktara pretrpjelo 59.180 stabala jabuka, šljiva i višanja koje su oštećene od 30 do 100 posto. Na tom je području procijenjena šteta na 1,8 milijuna kuna.

Proglašena elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje te županije zbog velikih količina kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovcima, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i u gradu Iloku. Odluku o proglašenju elementarne nepogode župan Galić donio je u skladu s prijedlogom Županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, priopćila je županija. Poplavljene su poljoprivredne površine u Vukovarsko-srijemskoj županiji obišli zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kselić, predstojnik ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić. Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u posljednja 24 sata na području mjerne stanice Gradišta, nedaleko od Županje, palo je 51,6 litara kiše po četvornome metru. Kako kiša u Slavoniji neprekidno pada već nekoliko dana, a tlo još nije upilo kišu koja je u velikim količinama pala prije petnaestak dana, poplavljeni su usjevi mnogih ratara.

Olujna bura otežava promet na Jadranu

Zbog orkanske bure, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje bila je zatvorena za sav promet, u Dalmaciji ima teškoća i u trajektom prometu. Iz HAK-a upozoravaju da su moguća nova ograničenja, pa se vozači pozivaju na oprez i strpljenje. Vjetrovito je i u sjevernim krajevima unutrašnjosti, u istočnoj Hrvatskoj ponegdje pada i jaka kiša. Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D38 u mjestu Orljavac. Obilazak: Brestovac-Nova Gradiška-Okučani-Lipik ili Pakrac-Novo Zvečevo-Kamenski Vučjak-Brestovac i obrnuto. Jak vjetar usporava promet na autocestama: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, A1 između Zagreba i Bosiljeva 2, vijadukta Božići i južnog dijela tunela Svetoga Roka, te između čvorova Šestanovac i Vrgorac, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Križ, te na A4 Zagreb-Goričan između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka. Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Lici i Slavoniji. Zbog uklanjanja stabala s kolnika, za sav promet, zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu. (index.hr)