Nakon prijeđenih 1 000 kilometara i gotovo 6 000 eura uloženih u popravke, rabljeni BMW E90 Matka Ostričkog izgleda kao nov i gotovo je spreman upoznati svog novog vlasnika. U protekla dva tjedna, omiljeni hrvatski influencer iz svijeta automobila radio je na projektu zajedno s carVerticalom, tvrtkom za podatke o automobilima. Cilj? Kupiti rabljeni automobil u Njemačkoj, popraviti ga i darovati sretnom pratitelju

„Htio sam pokazati ljudima proces kupnje rabljenog automobila u inozemstvu, njegov popravak i konačno registraciju ovdje u Hrvatskoj. Nadam se da će ovo mojim pratiteljima omogućiti bolju predodžbu kada je u pitanju kupovina njihovog sljedećeg rabljenog automobila, a tko zna, možda će netko htjeti pokušati rekreirati cijelu stvar”, kaže Matko Ostrički.

Što je točno bilo potrebno da dođe do ovog darivanja?

Vraćanje rabljenog BMW-a E90 u puni pogon

Na pitanje zašto je odabrao baš ovaj automobil za darivanje, Matko odgovara kako je htio da to bude vozilo koje će se svidjeti svima: „U početku sam htio BMW Z3, ali nakon što sam pregledao oglasnike, vidio sam da ima nekoliko takvih automobila u solidnom stanju, ali i da imaju visoke emisije ispušnih plinova, što za sobom povlači veće poreze na uvoz. Tada sam počeo tražiti E90, automobil koji odgovara većini ljudi i koji je bio savršen za moj budžet.”

Prvi korak nakon pronalaska nekoliko kandidata na njemačkim oglasnicima bio je tražiti pomoć od Matkovog partnera na ovom projektu – carVerticala. Ova tvrtka s podatcima iz automobilske industrije pruža izvješća o povijesti vozila koja pomažu u sortiranju teško oštećenih automobila, vozila s vraćenom kilometražom, ukradena ili na drugi način kompromitirana vozila. „Kupio sam baš ovaj jer je tehnički bio u prilično dobrom stanju, ali je s estetske strane zahtijevao puno rada”, objašnjava Matko.

Automobil je svejedno imao mnogo manjih problema i estetskih nedostataka koje je trebalo riješiti. Zamjena branika i odbojnika, bojenje, pjeskarenje felgi, uređivanje detalja interijera i još mnogo toga – sve je to u konačnici izašlo više od 3 000 eura. Međutim, to nije sve što bi kupci trebali znati.

„Za automobile postoji i porez na uvoz koji ovisi o godištu vozila, njegovoj vrijednosti i, ono najvažnije, kolike su mu emisije štetnih plinova. Osim toga, zbog ekoloških je razloga jeftinije uvesti benzince nego dizelaše”, kaže Matko, „a uz to su troškovi osiguranja i registracije iznosi nešto više od 1 000 eura.”

Imate vremena do 4. rujna

Za šansu za osvajanje Matkovog obnovljenog BMW-a E90, ljubitelji automobila trebaju požuriti jer natjecanje završava krajem ovoga tjedna. Matko će 4. rujna imati prijenos uživo na svom YouTube kanalu, gdje će izabrati sretnog dobitnika BMW-a. Da biste sudjelovali, potrebno je slijediti Matka i carVertical na Instagramu i ostaviti komentar na objavi darivanja i označiti dva prijatelja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime