Beskrupulozni investitori koji su bez potrebnih odobrenja zatrpali dio plaže Cvitačka ispod novog hotela Romana, uništili su sav podmorski svijet!

Zaključak je to Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu čiji su članovi detaljno istražili razmjere nečuvenog ekocida. – Našim zaronom te snimanjem terena i obavljenim detaljnim vizualnim cenzusom bili smo neugodno iznenađeni zateknutim stanjem. Dno je bilo prekriveno zemljom koja je stvorila gusti mulj te samim tim zapečatila sudbinu pridnenih organizama. Ovakvo stanje prisutno je do pojave podvodnog grebena koji u ovom trenutku stvara prirodnu barijeru, nakon koje pronalazimo malu livadu morske cvijetnice (Posidonia oceanica) na kojima ima nešto života. Moramo se zapitati što će se dogoditi ukoliko se nasipanje nastavi, poručuju istraživači iz Splita.

U razgovoru sa nekoliko znanstvenika, doznajemo i to kako će oporavak podmorskog svijeta trajati jako dugo, možda i stotinama godina, a sam prirodni proces obnove započet će za više od stotinu godina. Na to posljednjih tjedana predano upozoravaju brojni Makarani okupljeni oko Facebook grupe Spas makarske plaŽe koja broji više od 1.200 članova. – Odlučni smo u borbi protiv neodgovornih investitora i njihovih političkih zaštitnika. Nećemo stati, idemo do kraja!, kazao je za portal Megamedia Goran Vranješ. Slično razmišljaju i drugi aktivisti kojima je dosta uništavanja prirodnih bogatstava Makarske.

– Mi u Makarskoj se ne možemo baviti ni poljoprivredom ni stočarstvom, a industrija je davno uništena. Ostaje nam more, to prirodno blago koje se sustavno desetljećima uništava. Dokad?, kazao nam je jedan od članova grupe Spas makarske plaže. U međuvremenu se čekaju reakcije gradskih vlasti na čelu s Jurom Brkanom. U prošlom javnom istupu, Jure Brkan nije vidio ništa sporno iako je evidentno riječ o ilegalnim radovima, no sudeći po novonastalim okolnostima, morat će promijeniti stav.

Cijeli elaborat Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, možete pročitati ispod:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime