Na dubinu od 32 metra ovih dana kod Ošljaka će u more biti spušten prvi umjetni riblji greben u našem priobalju. U cilju istraživanja ribljih staništa Zadarska županija postavlja ga u sklopu hrvatsko-talijanskog projekta Adri.SmArtFish

Nakon godinu dana administrativnih priprema i sklapanja 8 tona teškog betonskog grebena, čekamo dan bez vjetra da greben iz Gaženice sigurno spustimo u more kod Ošljaka, navodi županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo Danijel Segarić: Ideja je vidjeti održivost malog priobalnog ribolova. Kroz umjetni brak stvorit će se podloga za mrijest ribe, a najzanimljivije je što mi to dosad nismo imali priliku raditi u Hrvatskoj iako to postoji U Španjolskoj, Italiji i Francuskoj.

Ronioci zadarske tvrtke Zadar SUB spustit će greben u more i iz luke Gaženica ga otegliti na zračnim balonima gdje će biti spušten u more na lokaciji 530 metara od Ošljaka, na dubinu od 32 metra. Zašto baš na tu lokaciju pitamo Segarića: Lučka kapetanija Zadar je odobrila tu lokaciju. Vrlo je bitno da greben bude na pjeskovitom dnu, ne kamenitom jer  poznato je Jadran ima jako puno pjeskovitog dna a za ribe je bolje da to bude kameniti dio.

Prvi hrvatski umjetni riblji brak poslužit će kao pilot projekt: Ideja je  da se kroz ove projekte vidi što to znači za podmorje, što to znači za ribe , za morski svijet, mi ćemo po postavljanju grebena ugovoriti monitoring i stručnjaci će pratiti što se događa u podmorju i na osnovu tih iskustava poboljšati sljedeće takve grebene – kazao je Segarić.

Financijska voditeljica projekta prekograničnog Interreg projekta Adri.SmArtFish Martina Glavić otkriva nam kako su djelatnici zadarske tvrtke ZadarSub dizalicom sastavljali betonske ploče koje su stigle iz Italije, što nije bio lak zadatak jer svaka ima preko 100 kiolograma. Naknadno ćemo raditi dvije vrste monitoringa: pratit će se fizičko stanje grebena zbog eventualnog oštećenja i biološko stanje – dodaje Glavić. 

Od idejnog projekta do postavljanja grebena za ovaj projekt utrošeno je 300 tisuća kuna, a čitav projekt  Adri.SmArtFish vrijedan je je 3 milijuna200 tisuća eura, realizira ga 10 hrvatsko-talijanskih partnera, a traje do kraja 2021.godine. (HRT)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime