Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i MUP RH nastavljaju u sklopu provođenja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, s kampanjom “Stop neosiguranim vozilima”.

Ciljevi kampanje su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a ove godine posebna pozornost je usmjerena na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprijeđuje sigurnost u prometu.  Organizirat će se događanja edukativnog karaktera za građane 22. listopada u Zagrebu, Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg) i 5. studenog u Zadru, Široka ulica/Forum (Kalelarga). Tijek kampanje možete pratiti i na Facebook profilu Hrvatskog ureda za osiguranje.

„Kampanja je započela 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 50.000. Velik je to uspjeh obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75%,” započeo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. “U slučaju sudara i ukoliko nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti”.

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim  i osiguranim vozilima. Ukoliko vozač neosiguranog vozila uzrokuje prometnu nesreću u kojoj nastaje velika imovinska i neimovinska šteta, HUO isplaćuje svim oštećenim osobama odgovarajuće iznose naknade štete. HUO ima zakonsko pravo potraživati naknadu cjelokupno isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove i kamate od vlasnika odnosno vozača neosiguranog vozila.

“U devet mjeseci 2016. godine zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja vozilima koja su bila tehnički nepregledana, neregistrirana i neosigurana. Istodobno, u nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od tog broja, 24 vozila ili 7,8% vozila bilo je neosigurano ”, naglasio je Josip Matajia, v.d. voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova. “Pomoću radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, kao i uređajima namijenjenima samo za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR), identificirati ćemo prekršaje i poduzeti odgovarajuće mjere prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama”.

Sustav je djelo hrvatskih programskih stručnjaka, instaliran je trenutno u devet policijskih uprava i Mobilnoj jedinici prometne policije. Kamere ANPR-a očitavaju i do 10 vozila u sekundi s točnosti očitanja najmanje 90%, danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti, te pri brzinama većim od 200 km/h ukoliko zbrojimo brzine svih vozila u pokretu. Prepoznaje registarske oznake svih EU država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore i Makedonije, te jedinstvene troredne hrvatske registarske oznake motocikala i mopeda.

MUP RH automatski šalje svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna. Ukoliko je od isteka proteklo više od jedne godine, MUP RH je ovlašten odjaviti vozilo bez da su prometna dozvola i registracijske pločice vraćeni. Iznos od 2.000 kuna platit će vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili ukoliko je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

“Odmah ću provjeriti kada ističe prometna dozvola mog vozila i zabilježiti u svoj kalendar kako bih izbjegla bilo kakve neugodnosti”, zaključila je Jelena Pajić, brend ambasadorica kampanje “Stop neosiguranim vozilima”.[envira-gallery id=”48249″]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime