Dolazak Dražena Kutleše u Splitsko-makarsku nadbiskupiju početak je značajnog procesa koji je pokrenut u Vatikanu, a za cilj ima velike promjene čije ćemo rezultate vrlo skoro moći i vidjeti

Podsjećamo, upravo je portal Megamedia ekskluzivno najavio kako će Mons. Dražen Kutleša biti imenovan nadbiskupom koadjutorom u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 11.srpnja ove godine. Aktualni nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marin Barišić odlično se snašao i prema javnosti plasirao informaciju kako je upravo on tražio da mu se dodijeli pomoćnik odnosno nadbiskup koadjutor te da je iznimno zadovoljan njegovim imenovanjem. U srcedrapajućem obraćanju svom nasljedniku, mons. Barišić napisao je i ovo: „Uputivši svoju molbu Svetom Ocu da mi dodjeli nadbiskupa koadjutora, svakodnevno sam je pratio i svojom molitvom. Stoga obradovala me je vijest da je Tebe, biskupe Dražene, papa Franjo dodijelio meni za nadbiskupa koadjutora koji će nastaviti voditi Splitsko-makarsku nadbiskupiju kao moj nasljednik tj. kao nasljednik sv. Dujma zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.“.

Kako doznajemo iz visokopozicioniranih crkvenih izvora, istina je ipak ponešto drugačija. Naime, dobro upućeni znaju da u Vatikanu nisu zadovoljni nadbiskupom Barišićem iza kojeg se vuče dosta skandala. Istina je i to da je u jednom trenutku nadbiskup Marin Barišić doista od Vatikana sukladno čl.403, paragraf 1., zatražio pomoćnog biskupa, no to je Vatikan, kako ekskluzivno doznajemo, odbio! U spomenutom paragrafu piše sljedeće: „Kad to savjetuju pastoralne potrebe biskupije, neka se postave jedan ili više pomoćnih biskupa na zahtjev dijecezanskog biskupa; pomoćni biskup nema pravo nasljedstva.“.

Suprotno traženju nadbiskupa Barišića, u Vatikanu su procijenili da je situacija u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji vrlo specifična te su sukladno istom članku Kanonskog prava, dakle čl.403. paragraf 3. odlučili sami imenovati biskupa koadjutora, ali s posebnim ovlastima i pravom nasljedstva! Evo što piše u spomenutom paragrafu: „ Sveta Stolica, ako to smatra prikladnijim, može po službenoj dužnosti postaviti biskupa koadjutora s posebnim ovlastima; biskup koadjutor ima pravo nasljedstva.“.

Što to znači? Vatikan odnosno Sveta Stolica nema dovoljno povjerenja u nadbiskupa Barišića i nameće mu mons. Dražena Kutlešu kao nadbiskupa koadjutora koji sada ima jako velike ovlasti. I ne sa o to. Papa Franjo je upravo Dražena Kutlešu imenovao i Velikim kancelarom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, a tu je funkciju donedavno imao sam Barišić.

Ipak, nadbiskup Barišić drugačije informira javnost opa u službenom obraćanju kaže kako je uvođenjem u službu nadbiskupa koadjutora mons. Dražen Kutleša preuzeo službu Velikog kancelara?! Iz tko zna kojih razloga, nadbiskup Barišić uporno negira činjenicu da je smijenjen sa mjesta Velikog kancelara. Tako na svečanom obilježavanju Dana KBF-a u Splitu, mons. Barišić kaže sljedeće: „Sveti Otac mi je dodijelio pomoćnika koadjutora u osobi mons. Dražena Kutleše. Iskreno Vam mogu reći da sam upravo takav model i tip koadjutora tražio, osobito za pomoć na Fakultetu. Mons. Kutleša ima iskustvo rada u Kongregaciji u Rimu, pravnik je po struci, devet godina je biskup Porečko-pulski te sa svojim iskustvom i znanjem, sa svojim kompetencijama može izvrsno odgovoriti ovoj ulozi Velikoga kancelara u sadašnjem trenutku.“. Ponavljamo, mons Barišić je smijenjen jer nije htio provoditi odluke Svete Stolice  i Papa Franjo imenovao je Dražena Kutlešu na mjesto Velikog kancelara ne na zahtjev Barišića već prema vlastitim procjenama temeljenim na informacijama koje su prikupljali i prikupljaju njegovi najbliži suradnici. Uostalom, prošle godine IKA na svojim službenim stranicama objavljuje sljedeće: „Budući da duži niz godina postoje nesuglasice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu oko tumačenja pravnih propisa i procedura, koje su narušile međuljudske odnose i rad Fakulteta, a koje se, uz više pokušaja Velikog kancelara, nije uspjelo riješiti nadležna Kongregacija za katolički odgoj je odlučila obaviti apostolsku vizitaciju te se na taj način direktno uključiti u rješavanje ove situacije“. Na kraju, dodajmo i to da je početkom srpnja prošle godine provedena kanonska vizitacija KBF-a u Splitu od strane Kongregacije za katolički odgoj, a u takav postupak se ide samo u slučajevima kada Sveta Stolica procijeni da su prisutni ozbiljni problemi. Upravo je posljedica te vizitacije imenovanje Dražena Kutleše Velikim kancelarom na KBF-u. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime