Fra Šime Nimac nije napravio ništa nezakonito kada je 2012.godine za 1,3 milijuna eura prodao zemljište u vlasništvu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi!

Kako ekskluzivno doznaje Istraživački tim portala Megamedia, Generalna uprava franjevačkog reda u Rimu  je stala u obranu fra Šime Nimca odbacivši sve prijave protiv njega iza kojih su stajali čelni ljudi Provincijala Provincije  Presvetog otkupitelja u Splitu. Do izjave fra Šime Nimca ovih je dana nemoguće doći, no iz naših izvora bliskih Generalnoj upravi franjevačkog reda u Rimu doznali smo da je zahtjev za isključenje baškovodskog fratra iz župne zajednice neosnovan i da se kao takav u potpunosti odbija. U Vatikanu smatraju da fra Šime Nimac nije prekršio ni jedan crkveni zakon niti je na bilo koji način svojim postupanjem načinio štetu župnoj zajednici. Dakle, što se tiče Generalne uprave franjevačkog reda u Rimu, fra Šime Nimac je čist, a u međuvremenu je takav stav zauzeo i sud.

Fra Šime Nimac nije dobio priliku braniti se

Nadbiskup Mons. dr. Marin Barišić

Kako ekskluzivno doznajemo, paralelno sa sudskim postupcima, te prijavi Generalnoj upravi franjevačkog reda u Rimu, u bitku protiv fra Šime Nimca uključili su se mnogi i unutar crkvenih struktura nastojeći ga izbaciti iz Provincije, uručene su mu i dvije opomene u sklopu redovite procedure nakon čega je na red došla Generalna uprava franjevačkog reda u Rimu prije otprilike dva mjeseca. Međutim iz Rima je stigao odgovor je zahtjev za isključenje poništen.  Čelnicima Splitsko-makarske nadbiskupije prigovoreno je što nikada nisu dali fra Šimi Nimcu da sam izreče svoju obranu na silne optužbe pred Vjerskim vijećem, a što su prema Kanonskom zakoniku bili dužni učiniti. Iz svega se da zaključiti kako su Nadbiskupija i Provincija vodile jednostrani postupak kršeći elementarna prava fra Šime Nimca. Da je kojim slučajem Splitsko-makarskoj nadbiskupiji pošlo za rukom da isključe iz Provincije fra Šimu Nimca, onda o svemu više ne bi odlučivala Generalna uprava franjevačkog reda u Rimu i brže bi postigli svoj cilj, a to je prisvajanje novaca i usmjeravanje istoga u svrhe za koji nije bio predviđen.

Kanonski zakonik je ispoštovan, kriminala nije bilo

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nikako nisu mogli dokazati da je fra Šime Nimac načinio štetu župnoj zajednici, a naš izvor tvrdi kako je kupoprodajni ugovor jedan od svijetlih primjera kako se mora raditi poštujući pritom sve kriterije Kanonskog zakonika, a to su suglasnost nadređenih odnosno Provincije i samog nadbiskupa, da je razlog prodaje crkvena stvar (izgradnja crkve) te da se mora napraviti sudska procjena vrijednosti nekretnine.
U samom početku, odnosno prije samog kaznenog postupka o svemu je obaviješteno Državno tajništvo Svete stolice koje je uzelo u obzir što o svemu ima za reći fra Šime Nimac procjenjujući sve argumente. Odlučili su stati u zaštitu fra Šime Nimca što nije bilo po volji Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Na sve načine su vršili pritiske na fra Šimu Nimca ne bi li ga natjerali na napuštanje franjevačkog reda kako bi se izbjeglo dokazivanje u Rimu. Obzirom da je u ovom slučaju kontroverznu ulogu imao nadbiskup Mons. dr. Marin Barišić, mnogi iz crkvenih krugova pokušavaju sada napraviti sve kako bi ga zaštitili i nije im važno ako na tom putu unište fra Šimu Nimca. (U sljedećem nastavku pročitajte: EKSKLUZIVNO Nadbiskup Mons. dr. Marin Barišić lagao je sudu!)

1 KOMENTAR

  1. Godinama se govori o bezajonju u vjerskim institucijama, ali su mislili da neče dočina vidjelo. fra Šimu da su mogli razapeli bi ga ko Isusa, ali mu je Isus dao Križ i pomogao mu ga nosi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime