Istraživački tim portala Megamedia došao je do skandaloznog otkrića na Sveučilištu u Zadru – umjesto da se bave znanstvenim radom, ugledni predavači prepisuju tuđe radove!

Najstarije sveučilište u Hrvata, ono zadarsko, potresa veliki skandal kojeg su sve donedavno uspjeli sačuvati od očiju javnosti. Međutim, jedan član Etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zadru javio se redakciji portala Megamedia dajući nam dokumentaciju koja svjedoči o plagijatorima na Sveučilištu u Zadru.
– Profesor Odjela za turizam i komunikacijske znanosti  prof. dr. sc. Aleksandar Halmi trebao je izdati knjigu, a izdavač je trebalo biti upravo Sveučilište u Zadru. Međutim, recenzentica njegove knjige Ana Proroković posumnjala je u sadržaj dostavljenog rukopisa i utvrdila da se sadržaj temelji na plagijatu kao i tri druga znanstvena rada te je svoj nalaz predala prorektoru dr. sc. Josipu Faričiću, a on je sve onda uputio prema nama u Etičkom povjerenstvu, priča nam naš izvor.

Rad proglašen plagijatom i krivotvorinom!

Kako doznajemo, Etičko povjerenstvo je utvrdilo da je riječ o plagijatu i falsifikatu te je prof. dr. sc. Aleksandru Halmiju izdalo pisanu mjeru upozorenja/opomenu.
Razgovarali smo i sa prof. Halmijem koji nam je dao na uvid opsežnu dokumentaciju iz koje je vidljivo kako se on već dugi niz godina, gotovo četiri desetljeća bavi znanstvenim radom i da nikad nije počinio plagijat, a da je u svojoj znanstvenoj karijeri izdao više čak 15 knjiga i više od 60 znanstvenih radova.
 – Ne pada mi napamet plagirati bilo čiji rad ili koristiti tuđe znanstvene radove, otkrića i koristiti ih kao svoje. Meni se doista potkrala greška jer je recenzentici poslana kriva, radna verzija studije koja je bila puna nedostataka pa sam naknadno poslao nove materijale, no oni, očito, nikada nisu došli do recenzenata. Nadalje, izostavio sam navesti izvore ispod određenih tabela već samo u tekstu i to je moj propust. Ako je sporan rad „plagijat“, zašto onda nije izvršena inspekcija ostalih tabela i grafikona?, pita se prof. Halmi.
U očitovanju prema Etičkom povjerenstvu Sveučilišta u Zadru, prof. Halmi napisao je, između ostaloga i sljedeće: „Smatram da sporni rukopis, pored dvije recenzije, zaslužuje i treću (koja može biti neka vrsta supervizijske ekspertize od strane fizičara koji se bave matematičkom teorijom kaosa). Ako to nije izvedivo, molim povjerenstvo da mi omogući njegovu potpunu rekonstrukciju, a koja je već djelomično obavljena i prikazana na scanovima. Ako nije prihvatljiva niti ta opcija, molim Povjerenstvo da se cijeli postupak oko objavljivanja priručnika obustavi, i da mi omogući da se dostojanstveno povučem iz istog“.
Međutim, etičko povjerenstvo odlučilo je ipak da je riječ o plagijatu i falsifikatu. U samom rektoratu su nam dali opširno očitovanje o ovom slučaju, ali su i priznali da ima i drugih plagijatora. Tako je jedan od plagijatora Sveučilišta u Zadru, danas umirovljeni prof. dr. sc. Josip Vidaković koji je prošao puno bolje od prof. Halmija.

Na odluku Etičkog povjerenstva utjecao drugi plagijator?!

Prof.dr.sc. Josip Vidaković

– Gledajte, nije tajna da su rektorica dr.sc. Dijana Vican i prof.dr.sc. Josip Vidaković u dobrim odnosima. Isto tako  nije tajna da su prof. Vidaković i prof. Halmi u dobrim odnosima. Zahvaljujući toj povezanosti, prof. Halmi prošao je samo s opomenom jer je prof. Vidaković osobno urgirao kod. dr.sc. Vican da mu se izda samo pisano upozorenja, ali ne i izvanredni otkaz ugovora o radu. Znate, prof.dr.sc. Josip Vidaković kao nekadašnji pripravnik u Službi državne bezbednosti bivše Jugoslavije naučio je kako biti uvjerljiv i vrlo vješto komunicira s mnogima tako da ne čudi da je u ovom slučaju izdano samo pisano upozorenje, odnosno opomena, priča nam naš izvor iz Etičkog povjerenstva i napominje kako je i prof. Vidaković plagirao i opstajao nekažnjen u tijeku svoje znanstvene karijere.
Evo što su nam o plagijatorima sa Sveučilišta u Zadru rekli u samom Rektoratu. – Tijekom recenzentskog postupka koji je uobičajen u znanstvenom izdavaštvu otkriveni su sporni dijelovi u rukopisu Suvremeni pristupi u metodologiji društvenih znanosti: Teorija kaosa i kompleksnosti koju je za objavljivanje predložio autor prof. dr. sc. Aleksandar Halmi. Sporni dijelovi rukopisa okvalificirani su kao plagijat i krivotvorenje podataka. Ta spoznaja nas je neugodno iznenadila jer je riječ o znanstveniku koji je u Hrvatskoj i u inozemstvu objavio mnoge knjige i znanstvene radove u kojima se bavi metodologijom istraživanja i koji je prije zaposlenja na Sveučilištu u Zadru ostvario izbor u najviše znanstveno zvanje. Povjerenstvo za izdavačku djelatnost Sveučilišta u Zadru prihvatilo je negativnu recenziju te odbacilo prijedlog profesora Halmija za objavljivanje njegovoga djela. S obzirom da su najsporniji dijelovi toga rukopisa zapravo bila dva znanstvena članka koja su uvrštena u knjigu, a već su ranije objavljena u znanstvenim časopisima kojima Sveučilište u Zadru nije izdavač, upućena je obavijest uredništvima tih časopisa s prijedlogom da razmotre navode za plagijat i druge povrede etičkih normi u znanstvenom izdavaštvu. Ti su znanstveni članci Aleksandar Halmi (2006.): Primjena teorije kaosa i kompleksnosti u ispitivanju javnog mnijenja u tijeku predizborne predsjedničke kampanje u Hrvatskoj 2005., Medijska istraživanja, 12 (1), 5–25 i Aleksandar Halmi i Josip Vidaković (2011.): Klinička studija slučaja anoreksije primjenom dinamičke analize vremenskih nizova, Socijalna psihijatrija, 1, 41–52. Uprava Sveučilišta u Zadru predmet je prijavila Etičkom povjerenstvu Sveučilišta u Zadru koje je raspravljalo o toj prijavi. Tijekom postupka koji je vodilo Etičko povjerenstvo obavljen je razgovor s profesorom Halmijem i drugim djelatnicima Sveučilišta. Na temelju negativne recenzije i navoda svjedoka Etičko povjerenstvo je zaključilo da je profesor Halmi prekršio Etički kodeks u smislu počinjenja nedopuštenih i za akademsku zajednicu nečasnih radnji, kazali su nam u Rektoratu. Navode i to kako je rektorica dr.sc. Dijana Vican odredila opomenu kao jedinu moguću mjeru. Kažu kako etički kodeksi, pa tako i onaj na Sveučilištu u Zadru, ne propisuju kazne već uz poticanje akademske čestitosti ukazuju na to koje radnje nisu dopuštene u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

I Josip Vidaković je plagijator

Očitovali su se i o plagijatoru Josipu Vidakoviću: Poznata nam je činjenica da je u jednom od ranije objavljenih spornih znanstvenih radova koji su uvršteni u odbačeni rukopis profesora Halmija koautor bio i profesor Vidaković. On je već nekoliko godina u mirovini i Sveučilište u Zadru nema ingerencije protiv njega poduzimati mjere, to više jer, koliko nam je poznato, spornim radom nije ostvario nikakvu dobit u smislu stjecanja akademskih titula i zvanja koji bi mu se zbog toga mogli oduzeti, zaključuju u nepotpisanom očitovanju iz Rektorata Sveučilišta u Zadru.

1 KOMENTAR

  1. Sramota! Covjek u tako visokom zvanju koji krivotvori i fabricira izmisljene podatke (plagijat je jos najmanji njegov grijeh), dobiva samo opomenu od sveucilista!
    Takav nam uci i “odgaja” studente. Hoce li u ovoj drzavi itko ikad snositi odgovornost??? U stvari, mogu to priznati jos jedino sami sebi jer vise nikog postenog doskora nece ni ostati u lijepoj nasoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime