U petak, 18. svibnja 2018. godine u muzeju Dubrovačkim muzejima u Dubrovniku, u žitnici Rupe, otvorena je izložba fotografija Biokova „Cvit Adriona“, autora Ive Pervana, koja traje do 18. lipnja 2018. godine

Izložba je upriličena povodom Međunarodnog dana muzeja, a građani Makarske i Zagreba su je mogli vidjeti u Galeriji Antun Gojak i muzeju Mimara. Uz prigodnu pjesmu klape Srdela, govore ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, autora izložbe našeg vrsnog fotografa Ive Pervana, ravnatelja Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Velimira Vidaka Buljana, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Izložba fotografija „Cvit Adriona“ predstavlja fascinantne oblike pojedinih dijelova “biokovskog cvića“ koje autor, koji je i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju otkriva svojim objektivom.

Svi ljubitelji prirode i Biokova, gosparke, gospari i njihovi gosti, ukoliko nisu, izložbu još mogu posjetiti do 18. lipnja 2018. godine u Dubrovačkim muzejima, žitnica Rupe, Dubrovnik.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više različitih aktivnosti obilježili su Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti.

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova Maksimir organizirali su edukativno zabavni program – Dan bioraznolikosti.

U subotu 19. svibnja 2018. godine u Parku Maksimir održane su brojne radionice kao što je georadionica Krš i lom, interaktivne igre kao što su Tko gmiže po parku Maksimir?, Mali grabežljivci, Maksimirski letači, Invazija na Maksimir, U potrazi za biljnim vrstama, Kantomet, Čovječe ne kupuj sve itd, i izložbe na otvorenom gdje su posjetitelji mogli naučiti ponešto o važnosti očuvanja okoliša i prirodne raznolikosti kao i o odgovornom ponašanju i odnosu prema prirodi.

Park prirode Biokovo uz ostale nacionalne parkove i parkove prirode, upoznao je posjetitelje s bogatstvima biljnog i životinjskog svijeta zaštićenih područja.

Uz organizatore, u obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj sudjelovali su Hrvatske vode, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode i brojni drugi.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime