Hoće li se u dogledno vrijeme međusobno povezati i na jednom mjestu zajedno naći pripadnici svih udruga iz europskih zemalja, koje ćemo u ovom napisu nazvati “europskim alkarima”, a kojima je zajedničko da su uniformirani, da održavaju natjecanja jašući na konjima, i da u punom galopu s kopljem u ruci gađaju metu?

Tim pitanjem već neko vrijeme zaokupljen je alkarski vojvoda Boško Ramljak, koji je spletom okolnosti krajem minulog svibnja saznao da jedna “alkarska” udruga djeluje i u Nizozemskoj.

– Na poziv Tomislava Debeljaka, predsjednika Uprave “Brodosplita”, krajem svibnja nazočio sam svečanosti primopredaje polarnog kruzera, koji su splitski škverani izgradili za nizozemsku tvrtku “Oceanwide Exspeditions”. U jednom trenutku Tomislav Debeljak i nazočni Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije, predstavili su me vlasniku “Oceanwide Expeditionsa” Wijnandu van Gesselu. Pri upoznavanju i objašnjavanju što je Sinjska alka, ja sam mu preko mobitela pustio videoklip s održavanja Alke.

Na to je Wijnand van Gessel uzvratio videoklipom sa svojega mobitela, dodajući da u jednom mjestu u Nizozemskoj, gdje on živi, imaju također udrugu uniformiranih konjanika koji svake godine organiziraju natjecanja, jureći u punom galopu na konju, pri čemu kopljem gađaju u metu koja ima oblik alke, odnosno metalnog prstena. Zadovoljan isporučenim kruzerom, gospodin Wijnand van Gessel od “Brodosplita” je naručio gradnju novog, još modernijeg broda koji će krstariti Arktikom i Antartikom.

Budući da će sigurno dolaziti u Split ja sam ga već tada, prilikom upoznavanja, pozvao da bude gost na 304. Sinjskoj alci 4. kolovoza ove godine. Prije nekoliko dana sam mu u ime Viteškog alkarskog društva uputio i službenu pozivnicu. Čekamo odgovor i vjerujemo da će Wijnand van Gessel početkom kolovoza biti alkarski gost u Sinju – kaže vojvoda Ramljak.

Viteško alkarsko društvo već dugo gaji prijateljske odnose s udrugom “Trka na prstenac” iz Barbana u Istri, a otprije nekoliko godina alkari su potpisali povelju o bratimljenju s viteškom udrugom “Sartiglia” iz Oristana na Sardiniji. Osim s konjanicima iz Barbana i Oristana, alkari surađuju i sa Starim grenadijerima iz Ženeve u Švicarskoj. I na tome, kako se čini, ne namjeravaju stati.

– Saznali smo da slične povijesne konjaničke udruge postoje u Španjolskoj, Grčkoj, a u Italiji ih ima još nekoliko. Radimo na tome da sa svima uspostavimo kontakt. Naša je zamisao da Sinjska alka poveže sve te udruge, možda da preko Europske unije i njezinih fondova pokrenemo neki zajednički projekt našega povezivanja kroz prekograničnu suradnju. Već je bilo nekih promišljanja i kontakata s nekim samurajskim udrugama iz Japana. Smatramo da je sve to vrijedno pažnje, a ako bi se uključilo turističko gospodarstvo na ovoj našoj jedinstvenoj povijesnoj priči mogli bismo, možda, pokrenuti i nešto konkretno i općekorisno.

Iako Alku ljubomorno čuvamo u svemu što je zapravo čini Alkom, što je propisano strogim pravilima i jedinstvenim ceremonijalom, na drugoj strani je od izgradnje i otvaranja Muzeja Sinjske alke otvaramo najširoj javnosti, ne samo hrvatskoj već europskoj i šire – zaključuje alkarski vojvoda Boško Ramljak. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime