Svakako na svoj popis izleta dopišite Sinj – ujedno i središte Cetinske i Sinjske krajine. Udaljen na svega 70 km od Baške Vode, posjet Sinju preporučam ne samo radi predivnog krajolika Cetinske krajine već i bogate povijesti

“U jedan, u dva, ili u sridu”

Svi ljubitelji kulture i povijesti ovdašnjeg kraja jedva čekaju kolovoz i početak još jedne Sinjske alke. Za alku se živi i ona je ponos i dika Sinja i okolice te zaista divna turistička i povijesna manifestacija.

No što je Alka zapravo?

Sinjska alka hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske Osmanlija koja je imala 60.000 vojnika.

alka
  • Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
  • Alka broji tradiciju dugu više od 300 godina te ove godine obilježava svoje 305. izdanje. koje se održava od 07.08. – 09.08. 2020

Alka je kolut sastavljen od dvaju željeznih obruča, međusobno spojenih trima prečkama, tako da je razmak među obručima podijeljen na jedan veći i dva manja pregratka. Alkari jašući u punom trku gađaju kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze. Nadmeću se u tri trke; Bara, Čoja i Alka – igraju se petkom, subotom i nedjeljom baš tim redoslijedom. Pogodak „u sridu”, nosi „3 punta“, u gornji pregradak „2 punta“, a pogodak u jedan od donjih pregradaka „1 punat“. Ako više natjecatelja postigne isti broj „punata“ nastavljaju natjecanje: „pripetavaju se do kraja“. Cilj igre je skupiti što više bodova u tri pokušaja.
Postati alkarom u Sinju velika je čast ali pobjediti je još veći ponos za pobjednika i obitelj. No sudjelovanje je ograničeno samo za žitelje Sinja i Cetinske krajine, članove Viteškog alkarskog društva u Sinju i to ako su tu rođeni te ako im roditelji ovdje imaju zavičaj.

Kao i svaka igra i ova ima svoja posebna pravila pa tako alkaru, koji jaše u punoj opremi skupa s konjem, tokom trke ne smije pasti niti jedan dio opreme.
Ukoliko se to dogodi a sam alkar to ne primijeti, uz dozvolu alkarskog vojvode može (a i ne mora) dobiti ponovno pravo trkati trku. Ako alkar primijeti da mu je otpao dio opreme dužan je protrkati trkalištem bez gađanja alke, to jest sa “spuštenim kopljem”.

  • Svakako posjetite i muzej Sinjske alke u Sinju gdje se možete upoznati s kompletnom poviješću ove tradicionalne igre.
  • Više o Alki na Alka.hr

Izlet u Sinj ne bi bio potpun bez gastronomskog užitka u arambašićima koje svakako morate probati kad ste već tamo. Arambašići su specijalitet ovoga kraja koji se priprema za važne dane u godini poput Alke, Nove Godine ili za blagdan Gospe Sinjske. Nalik su sarmi ali se od nje uvelike razlikuju po vrsti mesa i pripremi. Rade se od miješanog nasjeckanog goveđeg i svinjskog mesa i sjeckane sušene slanine, koje se sa začinima savije u listove kiselog kupusa.
Naziv arambaši bilježi porijeklo u imenu ‘harambaše‘- vođe čete alkarskih momaka, jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici.

sinjski arambaši

Neka vam je u slast i neka bude ‘u sridu’ . (baskavoda-holiday.com)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime