Dječak Gabrijel Bebić iz Metkovića preminuo je 11. prosinca od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti dva puta bio na Hitnoj, a oni su ga vratili kući, a kako Index doznaje, s ovim se slučajem već mjesecima odugovlači

Razgovarali smo s njegovom majkom Ivanom Bebić koja nam je rekla da je sudsko vještačenje već tri puta prebačeno iz jednog u drugi pa u treći grad.

“Prvo se sudsko vještačenje oko činjenica koje su dovele do Gabrijelove smrti trebalo odraditi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no kako je jedna od osoba s njihovog fakulteta bila u Metkoviću na inspekciji kad su najveću krivnju svalili na dr. Kaleb, onda su se oni izuzeli, kako bi sve bilo transparentno. Potom je vještačenje zatraženo na Medicinskom fakultetu u Rijeci, međutim tamo im nedostaje jedan od vještaka tako da su na kraju slučaj prebacili u Osijek. Sve ovo mi ukazuje na to da se slučaj rasteže, a mog Gabrijela nema već skoro pet mjeseci”, rekla je za Index Gabrijelova majka Ivana Bebić koja je iskaz DORH-u, zajedno sa suprugom, dala prije više od dva mjeseca.

Indexu je informacije o tome da se sad vještačenje prebacilo u Osijek potvrdio i izvor iz ODO Metković.

“Radimo ritmom koji nam je omogućen”

Nazvali smo stoga općinskog državnog odvjetnika iz Metkovića, Vladu Žderića, koji je Indexu rekao da je u ovoj fazi postupak tajan.

“Provodimo radnje i radimo na utvrđivanju činjenica, stalno radimo onim ritmom koji nam je omogućen”, kratko je za Index rekao Žderić.

Gabrijelova majka Ivana očajna je, a svakim danom joj je sve teže i ne želi da prođu godine dok se utvrde krivci za smrt njenog sina.

“Ovo produljenje mi je jako teško, još se ništa nije riješilo, a prošlo je već skoro pola godina kako mog Gabrijela nema. U nedjelju je trebao imati pričest sa svojim prijateljima iz škole, to mi je najteže, pa su bili blagdani”, rekla nam je Ivana.

Ističe kako joj nije jasno da se slučaj nije mogao vještačiti u Zagrebu gdje su ga prvo poslali.

“Liječnik iz Splita rekao je da nikad nisu vidjeli parametre kakve je imao Gabrijel”

“S jedne strane mi je drago ako je bila ta žena u Metkoviću, pa da ne bude podložna nečemu, ali od toliko fakulteta da nisu mogli naći nekog drugog vještaka. Sve ide dalje, mjeseci prolaze, a oni još nisu ništa riješili. Kod nas u Metkoviću je i dalje isto. I dalje na Hitnoj rade oni isti koji nisu pomogli Gabrijelu, koji su napravili grešku, i dalje u Domu zdravlja Metković radi ona medicinska sestra koja je sama zaključila da je Gabrijelu bilo dobro, da je stajao na nogama i nije ga hitno poslala liječniku. Svi i dalje rade, kao da se ništa nije dogodilo, a mi smo izgubili sina. Ne ide mi u glavu zašto ti na Hitnoj koji su napravili pogrešku nisu suspendirani, kako čovjek koji je napravio grešku može i dalje raditi. Jedan liječnik iz Splita mi je rekao da se u povijesti splitskog KBC-a nekom pacijentu nisu izmjerili parametri kakve je imao Gabrijel. I sad još šalju pacijente s Hitne iz Metkovića u Opuzen”, rekla nam je Ivana.

Naime, nakon prosvjeda građanske inicijative Sinovi i kćeri doline Neretve, koji su tražili bolju zdravstvenu skrb, ispunio im se jedan od zahtjeva te je od 16. ožujka u Opuzenu otvoren zdravstveni punkt za posebna dežurstva, koji građanima doline Neretve pruža zdravstvene usluge u danima vikenda i blagdana, kad ordinacije Doma zdravlja ne rade.

“Pacijente s Hitne u Metkoviću šalju u Opuzen”

Tamo su im na raspolaganju liječnik, medicinska sestra i sanitetski prijevoz. Ta mini ambulanta je izdvojeni dio Doma zdravlja Metković, rekao je prije par mjeseci gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

“Neki dan sam doznala od susjede da je vodila majku na Hitnu u Metković i vrata im je otvorila medicinska sestra koja im je rekla neka odu u Opuzen. Susjeda joj je rekla mogu li je liječnici tu na Hitnoj pregledati da se sad ne vozi u 10 km udaljen Opuzen, na što joj je sestra odgovorila: ‘Izvolite pa idite u Opuzen, ono što ste tražili to ste i dobili.’ To se odnosilo na naše prosvjede kojima smo tražili bolju zdravstvenu skrb u dolini Neretve. I ništa, sestra nije ni pozvala liječnicu, a moja susjeda je na kraju odvela majku u Opuzen. A to nije jedini takav slučaj. Ima ih dosta da ih iz Metkovića samo proslijede u Opuzen, gdje mini ambulanta radi subotom od 15 do 20 sati i nedjeljom od 8 do 20 h”, ispričala nam je Ivana Bebić.

Poslali smo upit Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, pitali smo ih kako komentiraju ove tvrdnje da Hitna u Metkoviću šalje pacijente na pregled u Opuzen, no nisu nam odgovorili.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime