Novinar Tihomir Ponoš je napisao u jednom dnevniku da je u općini Vir glasalo 58 posto više birača od broja stanovnika, a to nam pokazuje da je otokom Virom vladala politička mafija na čijoj usluzi je stala policija

Na zahtjev te mafije, policija registrirala birače u Viru koji nisu imali prebivalište u općini Vir. Takvih birača je ponekad bilo više od tisuće, a tako je virska mafija dobivala izbore od nastanka hrvatske države. Kakva je to demokracija?

Uz pomoć takvih birača mafija je devastirala cijeli otok Vir i danas je nemoguće funkcionalno riješiti infrastrukturu otoka Vir, posebice prometnice, uređenje plaža i ozelenjivanje naselja te sačuvati polje i šumu. Virskoj političkoj mafiji pomagala je zakonodavna vlast jer nikada nije donijela zakone o komasaciji zemljišta i urbanizaciji prostora, što su koristili virski politički mafijaši te devastirali cijeli otok i pljačkali općinski proračun.

Ne znam ni jednu državu u kojoj se građevinske dozvole izdaju bez urbanizacije prostora.  Danas se u Viru dižu objekti na tri kata na gradilištu širine  4.00 metra. U urbaniziranom prostoru su najvažnije veličine gradilišta i ulice jer o njima ovisi funkcionalnost i ozelenjivanje naselja. Gradilo se i gradi se  odmah uz glavnu cestu tako da nema ni nogostupa, a zbog blizine objekata glavna cesta se ne može proširiti da .i mogla primiti jači promet, Da bi se to dogodilo treba puno toga rušiti, a to znači da nema nade za otok Vir.

Znaju li naši prostorni planeri što je to prostorno planiranje? U svakom prostornom planu postoji više građevinskih zona sa različitim namjenama, ali u virskom prostornom planu ima samo turistička, u kojoj ništa nije izgrađeno, a turistički apartmani se grade među stambenim objektima. Očito, to ne brine hrvatske prostorne planere i urbaniste jer su, kako izgleda korumpirani i pogoduju političarima. Tako je uništena cijela Istra i Dalmacija, a sva sela uz more su spojena u jednu cjelinu. Možda su pojedinci u  državnim institucijama kupljeni od političke mafije.

Tako je uništen jedan od najpristupačnijih otoka na Jadranu – VIR za izgradnju novih naselja sa modernom infrastrukturom. Nije za sve kriva mafija nego državne institucije koje ne donose i ne sprovode zakone. Jednako su krivi i birači jer zbog sitnih interesa podržavaju političku mafiju. Oni nemaju ljubavi za otok Vir, njegov izgled i prometnu funkcionalnost niti za državu Hrvatsku. Njihov jedini cilj je pljačka i bogaćenje na grbači naroda. Je li to demokracija koju su sanjali Hrvati nakon uspostave hrvatske države? Ništa se nije promijenilo ni danas. Pljačka se i država i narod.

Prva pljačka vikendaša u Viru se dogodila pretvaranjem MZ Vir u općinu  Vir jer vikendaši općine Vir su opljačkani 1993. godine za više od 47 milijuna njemačkih maraka, a  svaki vikendaš u Viru je uplatio MZ Vir 8.5 tisuća njemačkih maraka 1988. i 1989. godine na račun električne struje, vodovoda i telefona. Zna se tko je obnašao vlast, ali to nije bitno za hrvatske državne institucije premda su svi iz te vlasti danas postali virski tajkuni.

Novac je bez traga nestao, a to se samo moglo dogoditi jer MZ Vir je postala općinom Vir, a sa tim postupkom je upravljala je udbaško politička mafija. MZ Vir je pretvorena u općinu uz pomoć visoko rangiranih političara premda nije imala dovoljan broj stanovnika, ali jedino tako se mogla dogoditi pljačka vikendaša. Što je radila i što radi policija, državno odvjetništvo i porezna uprava?. Ni sudovi nisu ništa bolji. Jadna je ova država.

Nakon te pljačke u Viru se pojavljuje više tajkuna koji nikakav novac nisu zaradili svojim radom ili dobitkom na lutriji, a prije te pljačke su bili gladni zajedno sa svojim obiteljima.  Nitko nikada nije poduzeo ništa –  ni MUP ni DORH ni USKOK. Takva pljačka se samo mogla dogoditi u Hrvatskoj jer ona je država sa korumpiranim institucijama, što nam jasno otkriva ovaj događaj. Politička mafija i danas upravlja općinom Vir preko svojih potomaka­.

Druga velika pljačka se dogodila prigodom geodetske izmjere kad je pokraden novac za izmjeru i uknjižbu u katastar premda, po pričanju nekih Virana, to je bio pilot program koji je platila Norveška. Te godine proračun općine Vir je bio veći od grada Zadra. Navodna je tim novcem izgrađena zgrada općine Vir, ali koliko je tada koštala njezina izgradnja ako je nestalo 10 milijuna njemačkih maraka, Otuđen je i privatno zemljište uz pomoć sudca i nakon toga su neki vlasnici zemljišta morali trošiti veliki novac da vrate svoje zemljište, čak ako su bili odani mafiji.

Evo prvog primjera. Ostavinska rasprava je dodijelila imovinu četvorici nasljednika, a sudac ju je uknjižio na tri nasljednika, tako da je jedan nasljednih ostao bez imovine. Jedan nasljednik je dobio imovinu koliko i dva druga nasljednika. Nakon tužbe sud je donio rješenje o nasljedstvu četvrtog nasljednika, ali netko u zemljišnom uredu ne želi tu odluku sprovesti. Novina nikada nije uvedena u zemljišne knjige. Ovo nam otkriva o kakvoj se pljački radi uz blagoslov suda.

Drugi primjer je da je zemljište poznato kao prisadi, uknjiženo na općinu Vir bez da je itko pitao vlasnike.

Treći poznati slučaj je povezan sa bivšim načelnikom koji je tuđe zemljište uknjižio na svoju rodbinu, bez ikakvog ugovora o zamjeni ili ostavinskoj raspravi njegove rodbine, dakle sa dokumentima koji bi dokazali da je to zemljište pripadalo njegovoj rodbini. Za donijeti presudu na sudu je trebalo imati svjedoke koji su lagali, a njihove laži sud je prihvatio kao dokaze.

Ima još mnogo sličnih primjera, recimo sa privatnim ulicama ili promjenama puteva, dok je mafija otimala zemlju i sužavala seoske puteve. Država sa ovakvim pravosuđem osuđena je na mržnju i nestanak. Kada će se izvršiti pravosudna reforma i osloboditi pravosuđe od kriminalaca?

Koliko se kriminala u općini Vir dogodilo prigodom uknjižbe u posjed, a zbog toga nitko nije odgovarao.

Srećko Radović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime