Marko Pribisalić, povjerenih stranke ORaH za Makarsku uputio je preko medija, ali i osobno pismo gradonačelniku Makarske Tonćiju Biliću kao i članovima Gradskog vijeća te predstavnicima svih političkih stranaka u tom gradu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gradonačelniče, vijećnice i vijećnici grada Makarske te predstavnici političkih stranaka,
Obraćamo Vam se u ime gradske organizacije ORaH, Makarska.

Gradu Makarska potrebna je drugačija organizacija rada koja za rezultat treba imati održive i učinkovite rezultate koji moraju biti usmjereni prema javnom interesu SVIH građanki i građana Grada Makarske.

Gradu Makarska nedostaje provedba strategije razvoja koja je napravljena u partnerstvu sa građankama i građanima grada Makarske. Učinkovita strategija treba dati precizan odgovor na pitanja gdje se nalazimo danas i gdje se želimo nalaziti za tri, pet ili deset godina.

Do sada izrađene / provedene strategije razvoja Grada Makarske ne daju odgovore na mnogobrojna pitanja koja su izuzetno bitna za razvoj grada i živote njegovih građana.

Nedostatak optimizma, entuzijazma, proaktivnosti, ideja i znanja, uz poveći višak nepotizma, stvorili su pat situaciju (bezizlaznu situaciju). Za postizanje pravih rezultata potrebno je ostvariti kvalitetnu i učinkovitu suradnju sa svim zainteresiranim skupinama.

Cilj takve suradnje je odgovorna, transparentna izrada i provedba kvalitetnih održivih razvojnih projekata na svim poljima. Time  se nužno dokazuje politički odgovorno, zrelo ponašanje prema, sada već, budućim generacijama.

‘Pozdrav Suncu’ te ‘Morske orgulje’ u Gradu Zadru nisu prirodne ljepote već urbane instalacije koje su oživjele grad i produžile turističku sezonu. Ovakvi su primjeri dobre prakse mnogobrojni. Predlažemo da se napokon pruži prilika svim mladim obrazovanim i kreativnim ljudima da pokažu koliko vole svoje grad. Grad treba postati njihov partner od poštovanja i povjerenja te timski razvijati nove ideje kojima bi Grad Makarska istinski oživio: povećao poslovno i obrazovno ulagački potencijal te samim tim i produžio turističku sezonu.

P(r)ozivamo Vas da  odmah krenete u izradu i provedbu već postojećih projekata. Odgovorni i proaktivni građani utrošili su mnogo truda, vremena, financijskih sredstava, ljubavi i optimizma s ciljem njihove ‘čim-prije’ realizacije.

Shvatite da ste Vi ti koji se morate pobrinuti za budućnost i prosperitet mladih ovoga grada.  U tome može pomoći vrsta zapošljavanja koja je oslobođena bolesti lokalnog nepotizma: zapošljavanje 50-ak mladih, obrazovanih, kreativnih, bistrih i najvažnije neiskvarenih glava zvuči puno, no istina je da ih treba puno više jer je problema i statusa – quo zaista dosta.

U 21. stoljeću, površno političko pametovanje, kritiziranje i prebacivanje je stvar daleke prošlosti te ne vodi nikuda. Politika je u službi zajednice; to je njihovo ustavno upravo.

Kao predstavničko tijelo građana, dužni ste pronalaziti odgovore i rješenja na pitanja građana ovog grada. Vrijeme je da se prestane zabijati glava u pijesak i uključi u kreiranje prosperitetne i optimistične budućnosti grada Makarske.

Želimo napomenuti, kako će se članovi gradske organizacije ORaH-a rado odazvati i pomoći u realizaciji svakog projekta koji je od javnog interesa, bez obzira od koga je projekt iniciran.

Hvala na pažnji i veselimo se naprednim, razvojnim promjenama.“.

Predstavnici Gradskog Ogranka ORaH, Makarska