Ovaj tjedan počinje suđenje Elizabeth Holmes, osramoćenoj osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici Theranosa. Prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica za više prijevara zbog navoda da je svjesno pogrešno predstavljala mogućnosti tehnologije za testiranje krvi svoje kompanije

Neko je vrijeme Holmes bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Sveučilišta Stanford i 2003. u dobi od 19 godina osnovala Theranos s uzvišenom misijom revolucioniranja testiranja krvi. Nadahnut njezinim strahom od igala, Theranos obećao je pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi, piše CNN.

Od početaka 2003. godine kad je osnovala farmaceutsku tvrtku Theranos, preko vrhunca u 2014. godini kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike. Od ideje koja ju je lansirala u zvijezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Zvali su je “sljedeći Steve Jobs”

S lancem ljekarni Walgreensom 2013. godine sklopila je maloprodajno partnerstvo i privukla moćne partnere poput bivših američkih državnih tajnika Henryja Kissingera i Georgea Shultza, kao i generala i budućeg ministra obrane Jamesa Mattisa. Kako je vrijednost kompanije skočila, dosegnuvši ubrzo devet milijardi dolara, tako su se povećali i njezin profil i neto vrijednost. Na naslovnicama časopisa bila je hvaljena kao najbogatija žena koja je sama stvorila svoje bogatstvo i “sljedeći Steve Jobs”, a ovaj imidž i sama je pomogla njegovati.

Onda se sve srušilo. Istraga Wall Street Journala u listopadu 2015. dovela je u pitanje mogućnosti kompanijskog uređaja za testiranje krvi Edisona, kao i Theranosove metode ispitivanja. Ulagači su Theranos naknadno tužili zbog prijevare, američka vlada mu je oduzela dozvolu za ispitivanje krvi i na kraju u rujnu 2018. ugasila kompaniju.

Zavjera i serijska prijevara

Nakon višemjesečnih odgoda zbog pandemije i rođenja njezinog prvog djeteta, Holmes (37) će se sada na saveznom sudu u San Joseu suočiti s dvije točke optužnice za zavjeru radi prijevare i 10 točaka optužnice za serijsku prijevaru. Odabir porote počinje u utorak, a očekuje se da će slučaj trajati mjesecima.

Holmes i Theranosov bivši glavni operativac Ramesh Balwani, koji su bili u intimnoj vezi dok su radili zajedno, optuženi su da su se uključili u višemilijunsku shemu za prijevaru ulagača od 2010. do 2015. godine, kao i u shemu prijevare liječnika i pacijenata koji su platio za usluge testiranja krvi od 2013. do 2016. Oboje su se izjasnili da nisu krivi, te im prijeti kazna do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna od 250.000 dolara, plus odšteta za svaku točku prijevare.

Pravni stručnjaci kažu da će središnje mjesto suđenja biti pitanja o tome što je Holmes znala, kada je to znala i je li namjeravala prevariti. “Je li imala uređaj koji nikad ne bi mogao raditi ili koji još nije mogao raditi. Ovo drugo je prilično mutno”, rekla je Nancy Gertner, bivša američka federalna sutkinja i predavačica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Je li namjerno lagala da bi prevarila ljude?

“Najteže je dokazati namjeru. Je li namjerno lagala da bi prevarila ljude?”, rekao je Thomas Joo, profesor na Pravnom fakultetu UC Davis, specijaliziran za kriminal u korporativnov upravljanju.

Nije jasno koja će biti strategija obrane, ali odvjetnici Holmes otvorili su joj mogućnost da potencijalno upre prstom u Balwanija. Uspjeli su postići da im se sudi odvojeno, a novootkriveni sudski dokumenti otkrivaju i zašto. Holmes planira optužiti Balwanija za psihološko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, detaljno opisujući taktiku koju je navodno koristio kako bi nad njom imao kontrolu, te psihološki utjecaj spomenutog zlostavljanja. Prema sudskom podnesku, Balwani odlučno poriče ove tvrdnje.

U podnesku Balwanijevih odvjetnika priznaju se planovi Holmes za uvođenje dokaza da ju je Balwani verbalno omalovažavao, kontrolirao što jede, kako se odijevala i s kim komunicira, “u biti dominirajući njome i oduzimajući joj sposobnost donošenja odluka”. U podnesku se navodi da su optužbe “duboko uvredljive za gospodina Balwanija” i “osobno razorne za njega”.

Prije novih otkrića iz dokumenata koji su prethodno zapečaćeni, odvjetnici Holmes prošle su godine najavili da planiraju izvesti dokaze “koji se odnose na duševnu bolest ili defekt ili bilo koje drugo psihičko stanje optuženika koje se odnosi na pitanje krivnje”. Naveli su planove za korištenje svjedočenja kliničkog psihologa čiji se rad usredotočuje na psihosocijalne posljedice nasilja, traume i viktimizacije.

Kao odgovor, savezni tužitelji dobili su mogućnost da Holmes pregledaju dva stručnjaka – psiholog i psihijatar – tijekom dva uzastopna dana, ne duže od 14 sati ukupno. Sud je isključio određene argumente obrane kao odgovor na zahtjev tužitelja da to učini. Na primjer, Holmes ne može tvrditi da je na vladu “utjecala koordinacija novinara ili poslovnih konkurenata”, ali može raspravljati o “detaljima, temeljitosti ili dobroj vjeri kriminalističke istrage”.

Sud je također odbacio ideju korištenja naivnosti ili lakovjernosti kao obrane. Tužitelji su izrazili zabrinutost da će Holmes tvrditi kako je poslovala na način koji je u skladu sa širom poslovnom praksom u Silicijskoj dolini širenja poslovanja prikupljanjem financijskih sredstava, te da je u tome zaustavljena. Holmes je obećala kako neće tvrditi da je spriječena u prikupljanju novca, a sud je najavio da će dopustiti “općenito pošten komentar” na marketing startupova.

Moguće je da će obrana kompanijske objave prikazati kao korporativni optimizam ili hiperbole, što se često događa u slučajevima kad su tvrtke optužene da su lagale ulagačima, smatra Gertner. Ako  to bude slučaj, porotnici će na kraju morati odlučiti postoji li “znatna razlika” između onoga što se tvrdi i onoga što je istina.

Svjedočit će 280 ljudi, među njima Rupert Murdoch

Tužiteljstvo je podnijelo popis svjedoka od gotovo 280 ljudi, koji uključuje neke od najpoznatijih suradnika Holmes. Među ostalima na popisu su: medijski mogul Rupert Murdoch, koji je svojedobno navodno bio najveći investitor s više od 100 milijuna dolara; David Boies, istaknuti odvjetnik koji je zastupao Harveyja Weinsteina, te je neko vrijeme bio investitor, član uprave i odvjetnik Holmes i Theranosa; kao i Mattis i Kissinger.

Očekuje se da će svjedočit i 11 pacijenata koji kažu da su na njih utjecali netočni rezultati Theranosovih testova, kao i devet liječnika čiji su pacijenti dobili nepouzdane testove. Jedna žena s popisa ranije je govorila kako je pobacila zbog pogrešne dijagnoze.

“Što više suosjećanja izaziva svjedok, veća je vjerojatnost da će njegovo svjedočenje ostaviti dojam na porotnike. Poznate i bogate osobe vjerojatno neće izazvati simpatije kod porotnika ako su u prijevari izgubili novac”, rekao je George Demos, bivši tužitelj američkog Povjerenstva za vrijednosnice (SEC) i profesor prava na UC Davisu.

Holmes je nastojala isključiti svjedočenje pacijenta, navodeći kao razlog nedostatak dokaza o tome što je uzrokovalo nepouzdane rezultate. Pristup bazi podataka Theranosa, koja se koristila za pohranjivanje svih rezultata testova pacijenata i podataka o kontroli kvalitete, neće se citirati na suđenju. Nakon što je Theranos u srpnju 2018. predao bazu podataka s lozinkom, ali ne i privatnim ključem potrebnim za pristup šifriranoj bazi podataka, demontirao je fizički poslužitelj u kojem se nalazi baza podataka. Pacijenti koji svjedoče neće moći govoriti o “bilo kakvoj fizičkoj, financijskoj ili emocionalnoj šteti koju su mogli doživjeti”, odlučio je sud.

Ne zna se hoće li Holmes svjedočiti

U doba procvata kompanije Holmes je bila predmet velike fascinacije i medijske pažnje koja je idealizirala nju i njezin rad. Pažnja nije nestala ni kasnije, snimljen je dokumentarac, uskoro stiže televizijska serija, planira se i igrani film, postoje i najmanje dva podcasta posvećena praćenju suđenja.

Hoće li Holmes svjedočiti ostaje otvoreno pitanje o kojem se vjerojatno neće odlučivati neko vrijeme.

“Većina odvjetnika za kazneno pravo rekla bi klijentu da to ne čini, ali klijent je šef. Možda ima vrlo čvrsto uvjerenje u svoju nevinost. Možda će inzistirati da svjedoči unatoč savjetima odvjetnika”, rekao je Joo, dodajući kako bi u slučaju obrane na temelju mentalnih bolesti mogla postojati sklonost da Holmes svjedoči kako bi je porota izravno čula.

Prema novootkrivenim dokumentima, Holmes će vjerojatno svjedočiti o zlostavljanju koje je navodno doživjela od strane Balwanija.

“Ako joj porota povjeruje i razvije suosjećanje prema njoj, te ako vještačenje dodatno potkrijepi njezine tvrdnje o mentalnom hendikepu, obrana bi mogla promijeniti ishod suđenja u njezinu korist. S druge strane, ako joj porota ne vjeruje ili ako tužitelj uspješno napadne njezin kredibilitet, takva obrana mogla bi samo pogoršati stvari”, rekla je za CNN Miriam Baer, profesorica prava na Brooklyn Law Schoolu.(INDEX)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime