Protiv dvojice mladića (26 i 29) sa šireg omiškog područja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu zbog obljube pijane žene (30) bez njezina pristanka, za što mogu dobiti do tri godine zatvora.

Kao mornar i konobar na brodu koji je bio privezan u hvarskoj luci, lani u srpnju, oko 22.30, slijedili su je u kabinu u potpalublju, gdje su imali s njom spolni odnos, iako ona nije bila u stanju svjesno pristati zbog intoksikacije lijekovima i alkoholom. Djevojka iz Sesveta došla je na njihov brod nakon svađe sa svojim mladićem koji je radio na turističkom brodu, na susjednom vezu. Nakon kraćeg druženja na palubi, otišla je u potpalublje gdje ju je prvo slijedio mornar (26) koji je, iako je bila u očitom poremećenom stanju svijesti, pogrešno zaključio da želi imati spolni odnošaj s njom, stoji u optužnici. U kabini ju je gurnuo na krevet, obljubio i izišao vani, poslije čega je nastupio konobar (29) i također obavio spolni čin nad njom.

Votka, bevanda i pivo

U istrazi su obojica rekla da je ona trebala prenoćiti i ujutro s njima otploviti u Split. Kod njih na brodu popila je votku juice, dvije bevande i pivo, iako im je njezin momak kazao da joj nipošto ne daju pivo. Mornar je rekao da su imali spolni odnos s njom na njezinu inicijativu. Poslije je izišla iz kabine i rekla da su je silovali. Djevojka je u iskazu potvrdila da je na brodu kod momka pila dosta piva, nakon dvije tablete “seroxata” i možda jednog “normabela”.  Popodne se posvadila s dečkom i otišla na drugi brod, gdje je s osobljem dalje pila. Rekla je da nije nikoga navodila na spolni odnos. Unatoč tome, mornar i konobar iskoristili su njezino stanje i bez pristanka općili s njom, a ona se nije bila u stanju oduprijeti. Namjeravao ju je iskoristiti i kuhar, ali ga je vikom otjerala. Kuhar je u iskazu potvrdio da je dosta pila s posadom te da joj je ponašanje bilo krajnje promjenjivo, čas je plakala, čas se smijala. Vidio je kada je mornar otišao s njom u kabinu, vratio se i rekao konobaru: “Ajde dole, ona je dole”, a zatim je rekao i njemu: “Kad on završi, možeš ići i ti.” Među dokazima je i nalaz alkohola u krvi koji je za djevojku iznosio 1,43 promila tri sata nakon događaja. Suđenje će se provesti na Općinskom sudu u Splitu. (Slobodna Dalmacija)