Medicinske sestre koje rade u KBC-u Split, a kojima poslodavac uporno odbija isplatiti stvarne putne troškove, tužit će bolnicu i tražiti naknadu materijalne štete.

Ako sud presudi u korist naših kolegica, KBC će prema zakonu morati isplatiti sve zaostatke za putne troškove u posljednje tri godine, od trenutka podnošenja tužbe – ističe to Silvana Ganza, predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u KBC-u.

Život na određeno vrijeme

Problemi s isplatom ukupnih putnih troškova u KBC-u prisutni su već godinama, još od ravnateljskog mandata prof. dr. Dujomira Marasovića. – Od tada su sestrama, ali ne svima, uskraćivani putni troškovi. Kolegicama koje već godinama rade u KBC-u isplaćuju se naknade prema adresi stanovanja koju su dale kad su se zapošljavale u bolnici. No, dio sestara, nazovimo ih “novima”, kada bivaju primljene na stažiranje ili na određeno vrijeme, mora prijaviti svoje prebivalište ili boravište u Splitu jer u protivnom neće biti zaposlene niti će im bolnica plaćatiti putne troškove ako žive u Sinju, Muću, Neoriću ili bilo kojem mjestu izvan teritorija grada Splita. Plaćaju im samo troškove u vrijednosti autobusne karte za prvu zonu iako neke od njih stvarno žive u četvrtoj zoni – kaže Ganza. Sindikalistica iz KBC-a navela nam je primjer svoje kolegice koja svakodnevno putuje na posao u Split iz Rogoznice, dakle iz Šibensko-kninske županije.

Papire predali, novac ne vidjeli

– Bolnica njoj plaća 900 kuna za autobusnu kartu na međugradskoj liniji koja iz Rogoznice kreće u pet sati. Ona je jednostavno prisiljena ići tim autobusom iako joj radno vrijeme počinje u sedam sati. Mora ustati u četiri sata, jer joj ne žele platiti 1300 kuna, koliko bi bolnicu koštalo da ona na posao dolazi svojim automobilom. Kolegica na posao dolazi umorna, jer nije lako ustati u četiri sata, a zamislite kako se osjeća kad mora biti na poslu 12 sati – dodaje Silvana Ganza. Prema njezinim riječima, KBC ne prihvaća stvarnu adresu medicinskog osoblja koje stanuje izvan Splita, nego traže od njih da daju neku adresu u gradu, zbog čega su neke sestre primorane kršiti zakon davanjem lažnih osobnih podataka. – Temeljni kolektivni ugovor govori kako se djelatnicima moraju platiti stvarni troškovi prijevoza od mjesta stanovanja do radnog mjesta. Iz Ravnateljstva bolnice tražili su od nas podatke gdje tko stanuje, presliku osobne iskaznice, potvrde o prebivalištu, kako bi naše poslovodstvo znalo gdje živimo. A sada su nam poslali rješenja u kojima odbijaju platiti stvarne putne troškove, navodeći adresu koju je medicinska sestra prijavila na početku radnog odnosa na određeno vrijeme ili na početku staža. Mnoge su se medicinske sestre od tada udale i odselile iz Splita. Neke su podigle kredite i kupile stanove u Kaštelima ili Dugopolju, ali bolnica im ne priznaje stvarne adrese kao temelj za obračun putnih troškova – ističe naša sugovornica. Sindikalistica se slaže da je u KBC-u ranije bilo zloupotreba prava na putne troškove. – Istina je, prije dvadesetak godina mnogi koji su imali stanove na 200 metara od bolnice prijavljivali su se na adresama svojih vikendica širom Dalmacije, i tome je trebalo stati na kraj. No, ako netko doista živi u Sinju, Dugopolju ili Neoriću, onda mu je poslodavac dužan platiti puni putni trošak – zaključuje Ganza. (Slobodna Dalmacija)