Stanari zgrade u Ulici Ruđera Boškovića br. 2A poslali su još ovoga ljeta Gradskoj upravi u Zadru peticiju kojom traže od gradskih vlasti da obuzdaju neumjereno širenje štekata kafića na javne površine jer im je to u potpunosti narušilo normalan život u njihovim domovima. Na peticiju do današnjeg dana nisu dobili niti slova odgovora iz Gradske uprave!

Gradska je uprava odlučila ignorirati apel stanara, kao da ga nema. Za njih nema problema, niti apela, a izgleda – niti stanara. Sve to za interes vlasnika kafića koji su u zadnje vrijeme neometano potpuno zavladali tim dijelom stare gradske jezgre zvanim Sirac. Štekati zauzimaju prostor na Poljani Pavla Pavlovića, ali od poljane zapravo više nije ostalo ništa jer su je zauzeli štekati kafića. Ne samo što su uzurpirali pješačke nogostupe kojima djeca i studenti idu u školu i na Sveučilište – na što je bezuspješno već nekoliko puta upozoravano u medijima – već su zapasali i zauzeli javne površine koje pripadaju svim stanarima zgrada u čijim su prizemljima otvorili kafiće. A nadogradnja nadstrešnice za ostakljivanje javne površine na nedavno otvorenom kafiću prelila je čašu strpljenja stanara.

Ne mogu prići hitna i vatrogasci

– U dva navrata naš je predstavnik stanara, koji je nažalost trenutačno u bolnici, pisao i slao dopise Gradskoj upravi. Potpisali smo i peticiju, svi stanari osim jednoga, jer nitko od nas nije pitan za suglasnost postavljanja štekata ispred naše zgrade i zauzimanja naših okućnica i prostora, niti smije li se to raditi. I ovaj zadnji kafić otvoren u nizu naslonio se na našu kuću s konstrukcijom, ali nije samo to problem. Naša je zgrada stara, ima 53 godine, trebalo bi mijenjati krov, ali gdje staviti skelu? Ne daj Bože požara, gdje će doći vatrogasni auto, ne može niti Hitna pomoć prići. Mi smo sa svih strana ugroženi i okupirani. Ovo nisu štekati, ovo su barake, kokošinjci. Ovo je sramota Zadra. Sramota! Što ne dozvoli gradonačelnik na Narodnom trgu ovo napraviti? Pa da mu se naslone na zgradu Općine? Nek tamo dozvoli! Oni nama ugrožavaju život ovdje. Mi smo već ostarili, ali svejedno, mi smo stanari ovoga grada, mi smo platili te stanove, a oni nas ugrožavaju. Ne samo s tim šetaktima, nego i vikom, galamom. Tu zna biti urnebes toliki da se policiju zove noću. Oni dođu, opomene i ništa drugo. A to traje do četiri sata ujutro. Sve pijano, klinci pijani. Što je njih briga nečiju dicu opiti? Samo da zarade. A ništa od toga naši moćnici ne vide. Ili – ne žele vidjeti – kazala nam je stanarka zgrade (podaci poznati redakciji).

BLOKIRAO ULAZ U AMBULANTU!
Blizina Osnovne škole, Pomorske i Sveučilišta potpuno je ‘razularila’ vlasnike kafića u želji za zaradom, pa su štekati prošireni doslovno na sve strane. Jedan je kafić stolovima potpuno zatvorio ulaz u ambulantu opće prakse u Ulici Špira Brusine. Posebna je priča dostava pića kafićima, zbog čega se kamionima i kombijima neprestano blokira prolaz pješaka (i školske djece) i u najfrekventnijim satima dolaska i odlaska iz škole, da se o nepropisno parkiranim automobilima i motociklima gostiju kafića i ne govori… Ne samo što Gradska uprava ništa ne poduzima, već i policija “ne vidi” ugrožavanje pješaka i opasno parkirane automobile.

Osim što su stanari ogorčeni ponašanjem vlasnika kafića na račun javnih interesa, razočarani su i Gradskom upravom koja se potpuno oglušila na njihove zahtjeve, kao da ne postoje. Peticija je potpisana još početkom ljeta kad su počeli radovi na novom kafiću. – Oni su gazde svega. Tko ima automobil, ne može ga parkirati uz zgradu, jer oni sve zauzmu. Tu je prije bilo slobodno, ali to je bilo parkiralište za gospodu iz kafića, ne za nas. Okućnica pripada svim stanarima podjednako, ali oni su je bezobzirno uzurpirali. Ostao je još samo ovaj dio okućnice prema Osnovnoj školi Petra Preradovića, ali možda će i to zauzeti, nikad se ne zna. Imaju oni novca, nije to njima problem. Njima je samo do profita, a nas će ovdje potpuno uništiti – ogorčena je jedna Zadranka, inače stanarka iznad jednog od kafića. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime