Novi, prijevremeni izbori, ako nitko predsjednici ne uspije donijeti potpise potrebne za sastav Vlade, ne mogu se dogoditi još najmanje četiri, pet mjeseci, stav je dijela profesora prava i ustavnih stručnjaka. Drugi dio njih, pak, vjeruje da bi se ipak mogli dogoditi ranije ako predsjednici RH baš postane jasno da nema šanse da itko prikupi potrebnu većinu glasova.

Ustav ne kaže jasno

Naime, Ustavni članci 110., 111. i 112. propisuju način formiranja Vlade, a tu stoji da onaj koji dobije mandat ima 30 dana da sastavi Vladu, ako to ne uspije, može dobiti još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, predsjednik Republike povjerit će mandat za sastav Vlade drugoj osobi, koja bi trebala imati iste uvjete kao prvi mandatar, dakle 30 plus 30 dana. Ako Vlada ne bude sastavljena u skladu s ranije navedenom procedurom, predsjednica RH će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor. Međutim, u Ustavu ne piše što ako tijekom konzultacija postane jasno da nitko neće skupiti većinu pa se nikome ne može povjeriti mandat za sastavljanje Vlade. Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da bi tijekom konzultacija pretendent na vlast trebao potpisima, iako to nije propisano Ustavom, već je bila dosadašnja praksa, dokazati da ima većinu potrebnu za formiranje Vlade. – Ako nitko nema tu potrebnu većinu, predsjednica nikome ne može povjeriti mandat za sastavljanje Vlade. Trebala bi pričekati da se pokušaju usuglasiti, odnosno da netko nekako dođe do te većine – drži profesor Palić. Tek nakon što netko dokaže da ima većinu može dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Nakon toga teče Ustavom propisana procedura, dakle dva puta po 30 dana, a ako ni u tom razdoblju ne sastavi Vladu, predsjednica mandat daje drugoj osobi. – Prijevremeni izbori ne bi se mogli raspisati dok ne prođe sva ta procedura, dakle, prijevremeni izbori ne mogu se raspisati još barem idućih četiri, pet mjeseci – objasnio nam je profesor Palić.

Ako je odmah očito…

S druge strane, ustavna stručnjakinja Sanja Barić, unatoč rokovima za mandatare, smatra da postoji mogućnost da u startu nitko ne može skupiti potpise potrebne da dokaže da uživa povjerenje većine, pa da predsjednica nikome od njih i ne može povjeriti mandat za sastavljanje Vlade. – U tom slučaju, ako je sasvim jasno da nitko neće imati potpise većine i da nema šanse ni da ih skupi, predsjednica može raspisati izbore odmah – zaključuje profesorica Barić. (Večernji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime