U Makarskoj zakon može kršiti svatko, gradonačelnik prvi, pa onda i svi ostali. Visok stupanj korupcije i toleriranja bezakonja vidljiv je na svakom koraku, a možda najbolji primjer za to je šetalište na Peškeri.

Već godinama ugostitelji u montažnim objektima (kioscima) rade izvan zakona, a da u Gradu Makarskoj nitko ništa nije poduzeo. Krenimo redom. Ugostitelji u neobično ružnim montažnim objektima koje su u dobrom djelu nezakonito nadograđivali posluju bez zadovoljenih minimalnih tehničkih uvjeta (MTU). Nadalje, ne mogu i ne smiju kao takvi koristiti javno prometnu površinu za postavljanje  stolica i stolova i to ne samo zbog MTU već i zbog činjenice da s Gradom Makarskom nemaju potrebna odobrenja odnosno nisu ih imali pr. prošle godine. Za desetak dana kvazi ugostitelji na Peškeri ostvaraju svoje kontejnere/restorane, prema svemu sudeći bez zadovoljenih zakonskih uvjeta.

Bezakonje i korupcija na Peškeri

U tim, za turističku Makarsku, neuglednim kontejnerima/restoranima nezakonito se nudi više od 50 vrsta jela. Grad Makarska i nadležne inspekcije prave se da to ne vide. Ni tu ovoj ružnoj priči nije kraj. Kad bi se poštivao Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, na Peškeri bi bilo reda i ne bi se svatko mogao baviti ugostiteljstvom. Primjerice, rečeni Zakon jasno definira da oni koji žele postaviti svoj kontejner na javnu površinu moraju Gradu Makarskoj dostaviti čitav niz dokumenata među kojima je i dokaz o minimalnim tehničkim uvjetima! Gotovo ni jedan vlasnik kontejnera nema MTU, a Grad Makarska je s njima svejedno sklopio Ugovor kojim je prekršio spomenuti zakon. Spomenimo i to da je Odluka makarskog Gradskog vijeća o davanju na korištenje javnih površina nezakonita kao i to da je način dodjele javnih površina na Peškeri u suprotnosti sa Odlukom o komunalnom redu.
Iz svega proizlazi da je Grad Makarska napravio medvjeđu uslugu ostalim ugostiteljima na području Makarske koji zbog bezakonja i korupcije muku muče s nelojalnom konkurencijom na Peškeri.
– Pogledajte moj restoran. Imam dvadesetak zaposlenih, morao sam ishodovati „brdo“ dokumentacije u kojoj su minimalni tehnički uvjeti tek manji dio priče. Ugostitelji na Peškeri nemaju trećinu potrebne dokumentacije, mnogi  nemaju čak ni sanitarni čvor, a nude kartu sa 40 ili 50 jela koje, sasvim je sigurno, ne mogu pripremiti u svojim kontejnerima jer je to fizički nemoguće, kazao nam je jedan od ugostitelja.

Gradonačelnik Bilić nema sluha

Vlasnik jednog ugostiteljskog objekta na makarskoj rivi kazao nam je kako već godinama Grad Makarska nema sluha za njihove probleme. – Turistička sezona u Makarskoj traje kratko i vrlo teško je ostvariti profit kada ovi na Peškeri rade mimo zakona. Slično je i sa ribarskim noćima u Makarskoj kada naše restorane češljaju horde inspektora i kažnjavaju nas zbog raznoraznih sitnica, a preko puta se frigaju srdele i prodaje pršut na tone, a nitko ne izdaje račun je itko od „ugostitelja“ na rivi čuo za fiskalizaciju. Pokušali smo u više navrata razgovarati sa gradonačelnikom Bilićem no nije pokazao volju da se naši problemi riješe. S druge strane, proračun Grada Makarske uvelike ovisi upravo o nama ugostiteljima koji uredno podmirujemo sve naše obaveze, kazao nam je ovaj ugostitelj.

Ivana Knezović: Moguća i tužba za izgubljenu dobit

Ivana Knezović, odvjetnica iz Makarske koja ima punomoć 15-tak makarskih ugostitelja zbog problema na Peškeri  još je prošle godine zatražila od Grada Makarske pristup određenim informacijama te upozorila gradonačelnika Bilića i ostale koji su odgovorni za bezakonje. Interesantno, a opet očekivano, Grad Makarska ni nakon gotovo godine dana odvjetnici Knezović nije odgovorio ni jednog jedinog slova.
– Posebno želim istaknuti to da mojim klijentima nije cilj da ugostitelji na Peškeri ne rade. Daleko od toga. Oni samo žele da se svi, pa tako i ugostitelji na Peškeri drže zakona, kazala nam je odvjetnica Knezović.
Na naš upit hoće li u ime svojih klijenata tužiti Grad Makarsku zbog izgubljene dobiti, odgovorila nam je vrlo jasno da se o  tome ozbiljno razmišlja, ali i da su u pripremi i druge pravne radnje kojima će pokušati stati na kraj nezakonitostima na Peškeri.

1 KOMENTAR

  1. Biliću ne odgovara red na Peškeri jer bi onda se i sam triba držat reda. Velika sramota Makarske je ova vlast na čelu s Bilićem!

  2. boli njih kurac za poštena čovika, njima su važni samo njiovi đepovi i njiovi podobni uhljebi koji će ih slušat bez pogovora i punit im đepove

  3. Ako pravim restoranima mogu biti prijetnja “kontejneri” tj. postoji stručni naziv kad se već poziva na zakon montažni objekati onda bi se trebali zapitat da slučajno nije problem u njima. To je presmišno jer u cijeloj hrvatskoj postoje montažni objekti sa istom ili sličnom ponudom. Stvar je u tome da je uvik onima koji imaju malo.
    pozz

  4. E pa sva ta sranja po Peškeri upravo su odgovorni BIVŠI Komunalni redari zajedno sa onima koji ih podržaju UZIMALO SE ,ĆAPALO,NAMIŠĆALO itd…. I kad im se stalo na kraj nisu imali ništa nego optužiti poštene ljude IMA BOGA SVE SE ZNA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime