Bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića prekršajni sud u Zadru pravomoćno je oslobodio zbog vožnje brzinom trostruko većom od dopuštene u naseljenom mjestu. Razlog je prilično nevjerojatan

“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik vozilom upravljao u obavljanju službene zadaće otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, pri čemu je prekoračio ograničenje brzine u naselju. Stoga je sud primijenio odredbu čl. 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje da se u tim slučajevima ne primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na ograničenja brzine”, utvrdio je sud.

Ne zna se kakav je tajni zadatak u pitanju

Članak 150., na koji se sud poziva, odnosi se na vozila policije, vojske, SOA-e i carine, a u ovom slučaju se radilo o Ćelićevom privatnom automobilu. Čak je i sam ravnatelj policije na konferenciji kazao da je bio izvan radnog vremena i da o tome ne zna ništa.

Kakav je to tajni zadatak Ćelić obavljao, a da to nije znao ravnatelj policije, još uvijek nije poznato. Presuda je postala pravomoćna prije četiri dana. 

Podsjetimo, Ćelić je zbog tog prekršaja podnio ostavku i premješten je na drugo radno mjestu u MUP-u.  

Suđenje je počelo 15. siječnja.

Ćelić se pobrinuo da se suđenje ne odvija pred očima javnosti tražeći od suda izuzeće medija, a sutkinja Magda Troskot njegovu je zahtjevu udovoljila, pozivajući se na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima.

Podsjetimo, zadarski policajci su ga u ožujku prošle godine zaustavili zbog prebrze vožnje kroz Briševo. 

Snimka nestala iz evidencije

Slučaj je ovo za koji je javnost saznala zahvaljujući medijima koji su otkrili i zataškavanje Ćelićeve vožnje u Zadarskoj županiji, koja je, prema policijskoj snimci, bila trostruko brža od dozvoljene. 

No snimka je kasnije nestala iz policijske evidencije, zbog čega je MUP sazvao konferenciju za novinare na kojoj je glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio da su odmah po saznanju da postoji indicija o neprocesuiranju prometnog prekršaja zamjenika glavnog ravnatelja policije oformili tim koji je proveo analizu ovog događaja.

Ćelić je tada podnio ostavku na svoju dužnost, no kako je utvrđeno, za ovaj prekršaj nije odgovarao. 

USKOK istražuje šefove zadarske policije koji su Ćeliću zataškali jurnjavu

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta izvijestio je danas o pokretanju istrage protiv dvojice šefova zadarske prometne policije koji su sudjelovali u zataškavanju prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Podsjećamo, policajci su presretačem zaustavili Ćelića dok je pokraj Zadra vozio više od 50 km/h iznad dopuštene brzine. No Ćelić nije prekršajno prijavljen dok se novinari nekoliko mjeseci kasnije nisu počeli raspitivati o slučaju. 

Zaustavili dvojicu policijskih šefova

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 9. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, nakon što su dvojica policijskih službenika te policijske postaje, koristeći se službenim vozilom tzv. presretačem, u počinjenju prometnog prekršaja 9. ožujka 2019. zatekli te snimili i zaustavili vozilo načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, a potom 12. ožujka 2019. i zamjenika glavnog ravnatelja policije, od tih policijskih službenika zatražio i preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima.

Zadržao dokumentaciju

Potom je, u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka, preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije kao ovlaštenog tužitelja u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja. 

Papire predao nasljedniku

Dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja tih prometnih prekršaja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje prometne policije Zadar, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao drugookrivljenom, novoimenovanom načelniku Postaje prometne policije Zadar. 

Sprječavao prekršajni postupak

Također se osnovano sumnja da je drugookrivljeni, u razdoblju od 8. srpnja do 24. listopada 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, postupajući u daljnjoj namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka i procesuiranja prometnih prekršaja u počinjenju kojih su zatečeni načelnik PU krapinsko-zagorske i zamjenik glavnog ravnatelja policije, preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe. 

Reagirali tek kada nakon novinarskih upita

Niti on nije poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja navedenih prometnih prekršaja. Jednako tako niti on dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi daljnjeg postupanja sve do 23. listopada 2019. kada je, potaknut zaprimljenim upitima medija u vezi neprocesuiranja tih prometnih prekršaja, dokumentaciju žurno dostavio službenici referade radi pokretanja prekršajnih postupaka. Istoga dana je službenica referade sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim II. okr. potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar”, stoji u priopćenju USKOK-a. (Index/RTL)

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime