Kišno nevrijeme pogodit će danas gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji gdje je zbog očekivanog grmljavinskog nevremena izdano crveno upozorenje Meteoalarma.

Na području Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kiše, s tim da u Dalmaciji puše i olujno jugo. Prema podacima s pljusak.com, na području Istre u posljednjih šest sati pale su veće količine kiše. Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po četvornom metru te na području Rovinja, gdje je palo 36 litara kiše po četvornom metru.

Poplavljen centar Pule

Kako javlja Glas Istre, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada – zbog velike količine kiše koja se obrušila na Pulu u kratkom razdoblju na nekoliko lokacija su poplavljene ceste.  Veća količina vode nakupila se na cesti ispred pulske Robne kuće te na punktovima gdje uobičajeno za većih kiša ima problema s odvodnjom. Na terenu su pulski vatrogasci koji saniraju štetu. Zbog obilne kiše poplavljene su i neke ulice u Zadru.

Kišovito sve do utorka

Na sjevernom Jadranu danas će prevladavati pretežno do posve oblačno uz povremenu kišu ili grmljavinske pljuskove, a mjestimice su moguća i kraća sunčana razdoblja. U unutrašnjosti je dan započeo uz mjestimičnu maglu ili sumaglicu te kišu koje će biti i tijekom dana. U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, a bit će i kiše ili grmljavinskih pljuskova. Na kopnu će puhati slab, u gorju povremeno umjeren jugozapadnjak, u Slavoniji i južni vjetar, a na Jadranu slabo i umjereno, povremeno jako jugo, na Kvarneru i južni vjetar. Najniže temperature zraka jutros su se kretale od 13 do 18°C na kopnu te između 19 i 24°C na moru. Najviše dnevne u većem će dijelu zemlje biti između 22 i 26°C, samo će u gorju biti koji stupanj manje. Sutra će na sjevernom Jadranu i dalje biti promjenjivo do pretežno oblačno uz povremene pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom, ali i kraća sunčana razdoblja. Pljuskova će biti i u unutrašnjosti, a prevladavat će oblačno vrijeme. Samo će na krajnjem sjeveru i zapadu biti nešto vedrijih razdoblja. U Dalmaciji će prevladavati umjerena naoblaka, ali pljuskova može biti i u zaleđu i na obali te otocima. U kopnenim će predjelima vjetar biti slab, u gorju u prvom dijelu dana povremeno umjeren, jugozapadni. Na Jadranu će u noći puhati umjereno jugo, danju će vjetar oslabjeti. Uz zapadnu obalu Istre će biti zapadnjaka. Ujutro će se u kontinentalnoj Hrvatskoj mjeriti između 14 i 18°C, u morskoj od 17 do 22°C. Danju toplo, u većini predjela između 21 i 26°C, u gorju od 18 do 21°C.   Na početku novog tjedna se nastavlja razdoblje nestabilnog vremena diljem zemlje. Moguća su kraća sunčana razdoblja ali će kiša i grmljavinski pljuskovi biti česta pojava, a oborine lokalno mogu biti obilnije, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Vjetar na kopnu slab do umjeren, s jugozapadnjaka će okrenuti na sjeverne smjerove. Na Jadranu će vjetar okretati s umjerenog juga na jaku buru s olujnim udarima koja će se do večeri proširiti po cijeloj obali. Jutarnje temperature kretat će se od 14 do 17°C u kontinentalnim predjelima te između 18 i 22°C u morskim. U najtoplijem će dijelu dana u unutrašnjosti osjetno zahladiti pa će se posvuda mjeriti od 15 do 19°C dok će na obali i otocima biti između 19 na sjeveru i 25°C na jugu. (index.hr)