Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker nakon prestanka karijere zadužio se za 838.000 funti kod makarskog poduzetnika i poznatog kockara Jušte Puharića. Proizlazi to iz rezultata poreznog nadzora koji je ove godine provela Porezna uprava.

Davor Šuker tijekom karijere vrhunskog nogometaša zasigurno je zaradio puno. No, je li uistinu, osim nekretnina koje je kupio u proteklih desetak godina od završetka karijere, uspio sačuvati milijunsku ušteđevinu, od koje je, kako je sam potvrdio, posudio 12 milijuna kuna u gotovini za jamčevinu Zdravku Mamiću i njegovu sinu Mariju Mamiću?

Porezna uprava koja je provela nadzor njegovih primanja za prošlu godinu, nije mu povjerovala. Spomenuti iznos, kao i dodatnih blizu milijun kuna, smatrala je neprijavljenim prihodom iz nedokazanih izvora, zbog čega mu je razrezan porez pa bi trebao platiti šest milijuna kuna u državni proračun, piše Jutarnji list.

Za Poreznu upravu bilo je ključno to što Šuker osim izjave da je ušteđevinu iz igračkih dana čuvao kod sebe, nije podastro nikakvu dokumentaciju kojom bi potvrdio istinitost te tvrdnje. Tijekom poreznog nadzora isplivali su podaci koji govore u prilog da Šuker možda ni neposredno nakon okončanja karijere 2003. nije raspolagao značajnom gotovinskom ušteđevinom.

Iako se ne radi ni o kakvom dokazu da je ostao praznih džepova, činjenica je, koju ni on nije osporio, da je neposredno nakon odlaska u mirovinu posuđivao značajne iznose novca.

Poreznici su ustanovili da Šuker na svom stanu u Opatiji, koji je kupio 2008. podigavši kredit od milijun eura, ima dodatnu zabilježbu na iznos od 838.000 funti koju je prije dvije godine “stavio” Jušte Puharić. Riječ je o poduzetniku koji je vlasnik nekoliko tvrtki u Hrvatskoj te dioničar u više njih.

Puharić je, primjerice, 2015. preuzeo Eko imanje Mavrović od posrnulog poduzetnika, poznatog boksača Željka Mavrovića. No, Makarani Juštu Puharića, kako nam je reklo nekoliko njegovih poznanika, poznaju u prvom redu kao vrhunskog kockara. Radi se o osobi srednjih godina, čija je obitelj imala poznati restoran Mali Mulić u Makarskoj, ali je Jušte “slavu” i novac navodno stekao igrajući rulet diljem Europe, piše Jutarnji list.

Navodno je na ruletu zaradio milijune koje je potom uložio u razne poslove. Prema priči koja o njemu kruži, mnogi vlasnici kasina u inozemstvu odavno su upoznati s njegovim izuzetnim sposobnostima, pa su mu neki od njih i zabranili ulazak u kockarnice.

No, Porezna uprava nije se bavila Puharićem, ali je ipak od njega zatražila očitovanje o zabilježbi. Puharić ih je preko odvjetnika izvijestio da se ona temelji na njegovu sporazumu o utvrđenju i otplati duga, sklopljenom sa Šukerom krajem 2014. godine, koji je ovjeren kod javnog bilježnika.

Šuker mu je tim sporazumom dopustio zasnivanje založnog prava na stanu u vili Portheim u Opatiji. Zanimljivo je da je dug, kako proizlazi iz sadržaja tog sporazuma, nastao u razdoblju od 2004. do 2007. godine.

Puharić je u tom razdoblju nekoliko puta beskamatno posuđivao novac, ukupno 838.000 funti. Šuker se potpisivanjem tog sporazuma složio da će spomenuti iznos vratiti Puhariću u roku od godine dana od trenutka potpisivanja sporazuma.

Puharić je poreznicima u pisanom očitovanju naveo kako je ovaj sporazum sklopljen radi priznavanja Šukerova duga i osiguranja naplate te je potvrdio da mu Šuker nije vratio posuđeni iznos u dogovorenom roku, do pred kraj prošle godine.

Unatoč tome, Puharić, kako je napomenuo, nije odlučio krenuti u prisilnu naplatu duga “jer vjeruje da će mu Šuker vratiti dug u dogledno vrijeme”. Makaranin je temeljem tog sporazuma, osim na stan u Opatiji, stavio plombu i na Šukerovo zemljište, voćnjak površine 745 četvornih metara, na zagrebačkom Pantovčaku.

Kako je vidljivo iz zemljišno-knjižnog izvatka za to zemljište, osim Puharićeve plombe i založnog prava banke koja je Šukeru odobrila kredit od milijun eura za kupnju stana u Opatiji, Šukeru je upisana i treća zabilježba iste banke na iznos od još 200.000 eura.

Treba napomenuti da su Šukeru oba bankovna kredita odobrena 2008. godine te da je glavninu zaduženja već otplatio.

Šuker ni jučer nije bio dostupan za izjavu, a na telefonske pozive nije se javljao ni Jušte Puharić, od kojega smo željeli doznati u kojim je okolnostima posuđivao Šukeru novac.

 

1 KOMENTAR

  1. Njima je to sve izgovor da operu Mamiceve pare priko dobitaka u casinima, pa juste je sjedi po zagrebackim automat klubovima sa 10kn na ruletu danima igrao za kiflu nije imao, sve su to price uigrane ekipe!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime