Stanari zgrada POS-a u Makarskoj nakon samo osam mjeseci stanovanja našli su se s problemima zbog kojih iz vlastitog doma moraju bježati kad pada kiša!

-Dogodilo se to neki dan za kišnih oborina kada je naš susjed zbog toga što mu prokišnjava u stanu, i to u spavaćoj sobi, morao s malom djecom potražiti smještaj kod prijatelja izvan ovih zgrada- rekla nam je na jučerašnjem sastanku Snježana Lizatović, jedna od stanarki u zgradi POS-a.

APN se oglušio o probleme

Identičnu priču s još mnogo detalja o njihovu nezadovoljstvu čuli smo sinoć na sastancima stanara prve i druge zgrade s predstavnicima tvrtke Corrigo za stambeno upravljanje zgradama POS-a. Sastali su se kako bi zajedničkim naporima pokrenuli put pravne pomoći u zaštiti svojih prava. A zaštita im svakako treba. -Krovište totalno prokišnjava, ograde na balkonima za nedavne bure su se tresle, niz vrata i prozora je oštećen- istaknuo je stanar Tonči Lalić. Lift ne može raditi kako ne bi koga ubio jer su elektroinstalacije mokre, stanovi vlaže i to ne samo oni na zadnjim katovima… Sve ovo malo pomalo, stanujući ovdje u proteklih osam mjeseci uvidjeli su ogorčeni stanari, koji tvrde da su s cijenom od 960 eura po metru četvornom, kupujući na kredite svoje stanove preplatili. Slikaju kvarove, zovu upravitelja, zajednički protestiraju i traže od investitora, a to je APN, da omogući popravke. Ali, uzalud. APN je gluh na sve naše pritužbe, kažu stanari. Nisu došli, niti pokazali razumijevanje za sanaciju krovišta, iako smo ih više puta zvali.

Trebaju nam dva ili više odvjetničkih timova

Budući ih iz APN-a ignoriraju moraju, kažu, zajedno s Corrigom, koji je upravitelj zgrade, pokrenuti pravnu bitku. Na sinoćnjim sastancima u svim zgradama potpisali su se da ovlašćuju Corrigo da pronađe odvjetničke timove koji će im brzo i efikasno osigurati obeštećenja. Sve ono što su uočili u svojim stanovima trebaju popisati, ako mogu, i fotografirati i obavijestiti upravitelja zgrade, koji već ima u arhivi 500 fotografija, što ilustriraju nedostatke i kvarove po stanovima. Odvjetnički timovi moraju imati dosta materijala za potkrepljivanje činjenica o kojima stanari govore.

Tužbe naplatiti od investitora

Spor će sigurno dobiti, ali mi se moramo izboriti da te tužbe ne idu na trošak stanara jer smo i onako jako zakinuti, već na račun APN-a što nas je doveo u ovakvu situaciju, uvjereni su stanari. Naime, APN je zadržao kao investitor sredstva u iznosu od četiri milijuna kn dok traje jamstvo na izgrađene stanove. Ali ne želi reagirati i dati ovim ljudima novce za sanaciju što oni smatraju nedopustivim. Boje se da investitor čeka kako bi istekao dvogodišnji rok za jamstvo na izgrađene stanove. -Ovdje ima još puno problema. Zaustavili smo liftove na dva ulaza, vrata nisu centrirana pa se lako mogu zaglaviti kao što se već događalo. Tko će ljudima platiti taj strah- upozorila je Fatima Munishi.

Samo da netko ne nastrada

-Sada stanari daju suglasnost da krenemo u pravnu bitku da se riješe ovi problemi, a potom će se sami referirati koji odvjetnički timovi i uredi će nas zastupati. Imamo već podebelu arhivu kvarova, a stanari i dalje trebaju zapisati i poslati nam sve evidentirane kvarove i nedostatke navodeći točno na koji se stan i ulaz što odnosi. Ti će dokumenti trebati- istaknuo je Milan Raič, direktor tvrtke Corrigo. Apelirao je na stanare da svoje kvarove prijavljuju i Centru Osejava na broj 08000112. Stipe Škrabić je upozorio kako od početka puno toga nije u redu. Tri mjeseca bez vode sam bio, govorio sam da fali kvadrata u prostoru koji je plaćen. Preplatili smo mi ove stanove ,koji ne stoje samo 960 eura, ako smo ih na kredit kupili, već to izlazi 1400 eura i plus parking koji to zapravo nije. Treba li netko poginuti u postavljenim liftovima pa da institucije reagiraju, zapitali su stanari. Željka Rašić je podcrtala kako su njihova prava uvelike ugrožena i kako se APN oglušuje za njihove probleme te još jedino vjeruju medijima i timskoj pravnoj pomoći. Inicirali smo sastanke kako bi krenuli na drugi način u rješavanju njihovih prava, kazali su u tvrtki Corrigo.

Neka APN sredstva prebaci na račune zgrada

-Tu je 130 stambenih jedinica i svi imaju iste probleme. Sjeverni otvori na zgradama, roletne, nedovršeni poslovi, garaže u kojima curi voda u podrume, ulazi u zgradu, neadekvatno napravljen protupožarni izlaz. Nama kao upraviteljima su vezane ruke jer je objekt dvije godine pod garancijom. Mi ne smijemo kao upravitelji slati naše majstore jer će objekt izgubiti garanciju. Istovremeno izvođač radova i investitor ne sanira kvarove i proći će garancija. APN je kao investitror zadržao određena sredstva od izvođača radova upravo radi garantnog roka kako bi ih prisilio da u dvije godine garancije svi kvarovi budu otklonjeni. Od pravnog tima ćemo tražiti da provjeri kod APN-a može li prebaciti ta sredstva na račune zgrada jer svaki ulaz ima svoj zaseban račun pa ćemo sami reagirati i otklanjati kvarove. Da ta sredstva dobijemo na račune kao sredstva zajedničke pričuve po pojedinim ulazima. Treba hitno rješavati probleme i najbolje je da to budu dva ureda, a ne jedan tim- istaknuo je Milan Raič. (Makarsko Primorje)