Svjetsko prvenstvo u rukometu svi smo u Hrvatskoj dočekali poprilično nestrpljivo i željno novih nastupa naše reprezentacije nakon što smo prošle godine gledali kako je osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, tijesno izgubivši u finalu od Španjolske. Može se reći da su očekivanja u Hrvatskoj bila znatno veća nego prijašnjih godina, a zasad ih naši igrači opravdavaju. Nestrpljivo smo čekali i kako će sve izgledati zbog još nekih razloga

Bilo upitno održavanje

Samo održavanje Svjetskog prvenstva bilo je pod znakom upitnika zbog već puno puta ispričane priče. Koronavirus je zaista paralizirao mnoga velika natjecanja među kojima su čak i Olimpijske igre te Europsko prvenstvo u nogometu. Strahovalo se da će se isto dogoditi i sa Svjetskim prvenstvom u rukometu, no srećom ono je bilo na rasporedu tek u siječnju kada se situacija polako počela smirivati, a sportski događaji održavati. Sada kada se ono ipak održalo možemo pokušati izvući razne zaključke koje su stvari oko njega pozitivne, a koje negativne budući da sam format natjecanja ima drukčiji oblik.

Prednosti

Ovo Svjetsko prvenstvo, za razliku od prethodnih, okupilo je čak 32 reprezentacije. Prednost u tome je popularizacija ovog sporta koji se još uvijek ne igra na profesionalnoj razini u cijelom svijetu, ali sada je odlična šansa pružena i manjim rukometnim reprezentacijama da zaigraju na svjetskoj smotri. Možda najbolji korak u popularizaciji je bila činjenica da su Sjedinjene Američke Države izborile nastup, a svi znamo koliko oni mogu biti korisni za sport ako u njega odluče ulagati. Nažalost, SAD je morao odstupiti s natjecanja upravo zbog koronavirusa i to je zaista velika šteta za razvoj rukometa u toj zemlji. Iako se to samim igračima možda ne bi svidjelo, za gledatelje je ogromna prednost i to što ovako imaju znatno veći broj utakmica na raspolaganju i mogu više nego ikada uživati u utakmicama Svjetskog prvenstva.

Nedostaci

Iako smo u prednosti novog formata Svjetskog prvenstva ubrojali puno veći broj utakmica nego što je to bilo prethodnih godina, u nedostatke svakako možemo svrstati činjenicu da velika većina tih utakmica jednostavno nije kvalitetom privlačna gledateljima. Puno je tu reprezentacija koje tek izgrađuju svoje rukometno ime i jednostavno ne mogu parirati rukometnim silama, a njihove će nastupe pratiti tek oni istinski zaljubljenici u rukomet ili osobe koje su se kladile na njihove utakmice putem online kladionice. Pod nedostatke spomenimo i činjenicu da igrači igraju svaki drugi dan i u takvim je situacijama gotovo nemoguće izbjeći veći broj ozljeda, a to je nešto što nitko u sportu ne voli vidjeti. Sami rukometaši često se žale na sustave natjecanja u njihovom sportu koji od njih jednostavno traže previše.

Zaključak

Tek kada prvenstvo završi dobit ćemo konačnu sliku o tome možemo li ovo Svjetsko prvenstvo okarakterizirati uspješnim ili ne. Naravno, samoj organizaciji i formatu natjecanja ne ide u prilog pandemija koronavirusa i ne bi trebali dopustiti da to utječe na našu konačnu prosudbu jer je Egipat kao zemlja koja organizira prvenstvo doista stavljen u jako nezavidnu situaciju. Ipak, iako je bilo nekih žalbi igrača, moramo priznati da se organizatori poprilično dobro nose s nepovoljnim uvjetima i po svemu sudeći će Svjetsko prvenstvo biti završeno u najboljem redu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime