Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima francusku ministricu za europske poslove Nathalie Loiseau. Uz predsjednika Vlade bila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić

Politički odnosi Hrvatske i Francuske ocijenjeni su vrlo dobrima i partnerskima. Razgovaralo se i o budućnosti Europske unije i izazovima pred kojima se nalazi. Hrvatska i Francuska planiraju intenzivirati dijalog u okviru priprema za prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. godine.

Ministrica Loiseau iskazala je potporu Francuske reformskoj politici Vlade te naporima Hrvatske u ostvarivanju strateških prioriteta ulaska u Schengen i europodručje.

Bilo je riječi i o europskom sastanku na vrhu posvećenom zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju ove godine, u Sofiji, te je potvrđena potpora Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom europskom putu.

Pozdravljen je novi Akcijski plan za provedbu Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, za razdoblje 2018.–2021. koji će biti potpisan tijekom posjeta francuske ministrice za europske poslove.

Ministrica Loiseau posebno je iskazala zadovoljstvo što će se upravo u Hrvatskoj održati prve Konzultacije s građanima o Europi, inicijative francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kako bi se diljem Europe bolje čuo glas građana i omogućilo im da izraze svoja očekivanja o Europskoj uniji. U tom kontekstu, ministrica Loiseau sudjelovat će na panelu o budućnosti Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, zajedno s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić.

Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je ovu inicijativu za koju je ocijenio da će pridonijeti boljem razumijevanju europskih tema u Hrvatskoj što drži od velike važnosti jer se, uslijed debata na europskoj razini, veliki broj europskih propisa potom ugrađuju i u hrvatsko zakonodavstvo i utječu na svakodnevnicu hrvatskih građana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime