Mlada glazbenica Anna Runtić svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u GŠ Makarska, kojoj je svojim talentom donijela 20-ak prvih i drugih nagrada s raznih natjecanja, te je redovito sudjelovala u međunarodnim projektima mladih, u sklopu kojih je nastupala diljem Europe., poput Pariza, Berlina, Strasbourga, Budimpešte…

2016. osvaja natjecanje u Rimu, te nastupa solo u pratnji orkestra u Kolinu u Češkoj, gdje je godinu ranije bila i gostujući koncert-majstor. U Budimpešti ostvaruje uspjeh na TV Showu „Virtuozok“ za klasičnu glazbu gdje između nekoliko tisuća kandidata dolazi do polufinala. Svojim iznimnim uspjehom osvaja pohvalnicu učenika godine, te se na prijemnom ispitu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu plasira na prvo mjesto i upisuje klasu prof. Martina Draušnika.

Od Big Band Makarska do nastupa na Dori

Pop glazbom počinje se baviti 2016. godine uz Big Band Makarsku i vodstvo Bože Škarice, s kojima redovito nastupa na festivalu Makarskog ljeta uz priznate pjevače hrvatske estrade poput Zorice Kondže, Nene Belana, Marka Tolju i Radojku Šverko. Sudjeluje u stvaranju i snimanju pjesama za grupu Ischariotzcky uz Joška Klarića. 2020. godine nastupa na festivalu Dora, s pjesmom Randa Stipišića i Luke Mrduljaša, uz vokal Đane Smajo, te su se predstavljali kao najmlađi kandidati hrvatskog izbora za Euroviziju. 2021. Godine nastupa na 68. Zagrebačkom festivalu pod vodstvom Ante Gele, uz priznate glazbenike poput Nene Belana, Vladimir Kočiš Zeca, Jimmya Stanića, Matije Cvek,Kuku$ i druge.

Raduje se Makarskom festivalu

– Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo sudjelovati na jednom ovako priznatom i značajnom projektu poput Zagrebačkog festivala. S ovog festivala nosim puno lijepih sjećanja i druženja, te naravno nova divna poznanstva. Glazbenici koje smo upoznali i uz koje smo svirali su jako ljubazni i susretljivi, te je bilo uistinu čarobno biti dio ove priče. Zabavnom glazbom počela sam se baviti 2016.godine zahvaljujući Boži Škarici i Big Bandu Makarska, koji me upoznao s ovim svijetom. Unatoč tome što sam studentica Muzičke akademije u Zagrebu (2. godina)  te se primarno bavim klasičnom glazbom, ovakav tip nastupa i svirki mi uvijek nosi veliko zadovoljstvo. Ova dva područja se u potpunosti razlikuju, te se ne bi htjela opredijeliti za isključivo jedno područje. Razlike su tu već od načina izvođenja, zapisa nota i ritmova, i u konačnici skupnog muziciranja. Ovakav tip muzike je vrlo opuštajući za izvođenje, te sam sigurna da ću uvijek biti u ugodnom društvu i atmosferi. Nakon prošlogodišnje Dore na kojoj sam nastupala uz Đanu Smajo i pjesmu „One“ ovo je bilo iduće gostovanje pod vodstvom HRT-a, te me uvijek iznova oduševi organizacija i profesionalnost koji stoji iza cijelog projekta. Paralelno s ovakvim tipom svirki marljivo radim na solo programu koji se od nas očekuje na akademiji, te uspješno usklađujem sve obveze, kazala nam je Anna Runtić.

Podijelila je s nama još jednu novost, kako kaže, senzaciju. – Antonio Ožić-Bašić (DJ AOB) i ja radimo na novom projektu što u našim područjima još nismo imali priliku vidjeti. Sastavljamo mix starog dobrog House-a i klasične glazbe, te mnogih drugih žanrova, a s programom ćemo se predstaviti ovo ljeto. Veselim se novim izazovima koji su ispred mene, ovogodišnjem Makarskom festivalu, i budućim nastupima diljem Hrvatske a nadam se i šire, zaključuje Anna Runtić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime