Hrvatska 5. siječnja bira predsjednicu ili predsjednika. Zoran Milanović relativni je pobjednik prvog kruga, a prema istraživanju koje je objavio Dnevnik Nove TV vodi i u drugom krugu i to prilično uvjerljivo, u odnosu na rezultate iz prvog kruga

Milanović povećao prednost

Zoran Milanović bi, da se danas održavaju predsjednički izbori, osvojio 48,4 posto birača, a Kolinda Grabar-Kitarović njih 41,1 posto. Neodlučnih je 10,4 posto.

Zoran Milanović mogao bi računati, ako ih uvjeri da izađu na birališta, na 100 posto glasova glasača Darija Juričana i Dejana Kovača, zatim 86 posto glasova glasača Dalije Orešković i 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića te 63 posto birača Ivana Pernara. 

Milanović može računati na gotovo trećinu Škorinih glasača

Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na 64 posto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na 28 posto. 

Da je drugi krug nova igra pokazuje i ovo istraživanje. Zoran Milanović tako dobiva 51 posto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 posto birača od 30 do 44 godine. Može računati na 56 posto birača s VSS-om i 52 posto birača u gradovima. U prednosti je u Zagrebu s 54 posto, Sjevernoj Hrvatskoj s 53 posto te u Primorju i Istri sa 60 posto. Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 posto. 

Oni s osnovnom školom u većini biraju Kolindu

Oni s osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 posto, glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, a većinsku potporu ima među biračima na selu – 52 posto. Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje u Slavoniji s 52 posto, Banovini i Kordunu sa 63 posto te Dalmaciji s 44 posto.

Većina građana odlučila je glas dati prije izbora – njih 53 posto. No 21 posto odlučilo se za koga glasati tek nakon objave svih kandidatura. U završnici kampanje komu će dati glas odlučilo je 16 posto građana, a na sam dan izbora njih 9 posto. Ne zna njih 1 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 1027 građana Republike Hrvatske metodom telefonskog anketiranja. Istraživanje je provedeno 23. prosinca 2019. godine. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%. (INDEX)

2 KOMENTARI

  1. Slušam razgovor za jednim stolom u kafiću, sjede 4 muškarca nekih 40-ih godina, i debatiraju: Kakav smo mi to Hrvati Narod lijepo se vidi na političkim “elitama” koje imamo… naročito su rastresli predsjednike, Mesića, Josipovića, nije ni Tuđman dobro prošao… pa “gospođa Barbika iz Washingtona” i izgleda da nijedan neće glasati za Milanovića, kako su ga spominjali… Imao sam dojam da su svi jako zabrinuti, ali jako zabrinuti zbog te “političke slijeposti” hrvatskog Naroda… I sve to baš kad sam ja počeo razmišljati kako je možebiti naša politička elita u nekakvom europskom prosjeku i da su moja stajališta o tome pomalo stroga. Ma vraga. A za drugi krug izbora sva četvorica su se složila da neće izaći na glasanje. Razlozi svakojaki, ali svima nama poznati. I nije da nisu opravdani, rekao bih bez namjere da preuveličavam stvari. Kako reče jedan “ni Bog ne pomaže budalama”… i nije mu za sudit za to.

  2. Nema tu puno rasprave, niti izbora ,davno je plenki utržio kolindu za milanovića, tu rasprave nema,u slučajnosti da sinjski puronja ne bude predsjednik i ne ostvari se velika koalicija, plenki “pada” i čekaju nas novi izbori, a novi izbori daju velu koaliciju, ali prije toga već sam rekao, puronja se mora izabrati za prisidnika, inače se neće znati tko pije, a tko plaća!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime