U sinjskom parku na Šetalištu Alojzija Stepinca danas je otkrivena bista Marku Veselici, istaknutom domoljubu, političaru i ekonomistu te političkom disidentu u bivšoj državi, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković sa suradnicima

Premijer Plenković je kazao kako je danas izuzetan dan za Sinj, Dalmaciju i Hrvatsku jer su domoljublje, uvjerenost i nada za hrvatsku slobodu Marka Veselice nešto po čemu ćemo ga pamtiti, kao njegov doprinos koji je dao ne štedeći sebe.

‘Njegova obitelj zna koliko su zajedno s njim propatili u godinama kada je bio u zatvoru. Drago mi je da je doživio ideju slobodne Hrvatske i zaista je odgovornost na svima nama, ne samo danas ovom bistom, nego da ga u kulturi našeg kolektivnog sjećanja naše suvremene povijesti adekvatno valoriziramo i da u njoj dobije onakvo mjesto koje zaslužuje. On je bio jedan od predvodnika hrvatske slobode, od hrvatskog proljeća, pa nadalje’, istaknuo je.

Odluku o postavljanju biste Marku Veselici u veljači prošle godine donijelo je Gradsko vijeće Sinja, na prijedlog Mostovog saborskog zastupnika Mire Bulja.

Marko Veselica rodio se 1936. u Glavicama kod Sinja, 1959. je diplomirao ekonomiju i godinu dana kasnije postao asistent na istom fakultetu. Osam godina kasnije je doktorirao, te se kao intelektualac uključuje u političke procese tijekom čega je obnašao visoke političke, sindikalne i sportske dužnosti.

Uključen je u vrh Matice Hrvatske, a 1971. godine na zahtjev Josipa Broza Tita izbačen je iz Komunističke partije. Nakon pada Hrvatskog proljeća zajedno s bratom Vladom označen je kao predvodnik, nakon čega su uslijedile dvije dugotrajne zatvorske kazne. Zastupnik u Hrvatskom saboru postao je 1995. godine, a umro je 2017. godine.

Vladajuća koalicija nije ugrožena

Novinari su premijera pitali hoće li postići dogovor s HNS-om oko povećanja plaća učitelja koji su u štrajku, na što je Plenković odgovorio kako razgovaraju sa svim partnerima o bitnim pitanjima, da koalicija nije ugrožena.

Naglasio je kako su u mandatu ove Vlade do sada podignute plaće u školstvu za 11,5 posto, da su time dali veliku ponudu, te da ‘treba voditi računa kako se tu radi od 70 tisuća ljudi što nije isto kao žonglirati s koeficijentima ako je riječ o pet, deset, petnaest ili sto ljudi naspram 70 tisuća ljudi’.

Plenković je istaknuo kako u Vladi respektiraju učitelje i profesore, da rade ono što mogu, pa i da održe cjelinu proračuna. Vode, kaže, odgovornu politiku koja se bazira na tome da troše onoliko koliko zarađuju, a ono što uštede smanjuje ‘dugove neodgovornih ranijih vlada, pa i onih koji su sada jako glasni, a smanjivali su plaće u školstvu i zadužili Hrvatsku za 70 milijardi kuna’, pri čemu misli da Vladu SDP-a od 2012. do 2015. godine.

Novinare je zanimalo i kako tumači da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje o tome je li on povrijedio načelo savjesnog i transparentnog djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bulja ću predložiti za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu da riješi Brexit

Plenković je naglasio kako Pokaza nije predložio on, već Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a na pitanje je li on bio pravi izbor za veleposlanika Plenković je odgovorio negativno.

‘Ne, nije pravi izbor, već osoba koja je to prijavila povjerenstvu koje se na ovom slučaju, barem dio tog povjerenstva, ponovno da instrumentalizirati. Evo, gospodin Bulj koji je ovdje u blizini, ja ću vidjeti što će povjerenstvo reći, a drugi put ću razmotriti da predložim ekselenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjeno kraljevstvo jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem Brexita kojeg još nitko nije riješio’, izjavio je Plenković. (tportal)


2 KOMENTARI

  1. Samo sta je velika razlika izmedu njih da je bulj uz hrvatsku celjad a plenkovic uz zlocinacko yugoslopensku PA cak I cetnicku, prema tome sve je Jasno tko je Mali anemikus.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime