Legendarno Prljavo kazalište nastupit će ovog ljeta u Ljetnom kinu u Makarskoj 10. kolovoza s početkom u 21 sat.

Prljavo kazalište zagrebački je rock sastav osnovan 1977. godine u zagrebačkoj četvrti Dubrava. Ubraja se u najpopularnije glazbene sastave u Hrvatskoj, a ostavio je zamjetan trag u hrvatskoj popularnoj kulturi i glazbi. 

Prljavo kazalište je dobilo ime po popularnom stripu Alan Ford. U svojim počecima, Prljavo kazalište je bio punk sastav, ali su ubrzo razvili vlastiti stil inspiriran britanskim rockom, posebno The Rolling Stonesima. Njihov prvi singl “Televizori” objavljen je 1978. godine, a već sljedeće godine izdaju prvi studijski album “Prljavo kazalište”, koji je zbog provokativnih tekstova bio bojkotiran od strane državnih medija.

Kroz svoju karijeru, bend je doživio mnoge promjene u postavi, a najveći uspjeh postigli su s pjevačem Mladenom Bodalecom, koji se pridružio 1985. godine. Album “Crno-bijeli svijet” iz 1980. godine postigao je ogromnu popularnost s hitovima poput “17 ti je godina tek”, “Mi plešemo” i “Crno bijeli svijet”, dok je album “Heroj ulice” iz 1981. godine cementirao njihov status na rock sceni.

Prljavo kazalište je poznato po svojim emotivnim i socijalno angažiranim pjesmama, među kojima se ističe “Mojoj majci” (Ruža hrvatska) s albuma “Zaustavite Zemlju” iz 1988. godine. Ova pjesma je postala simbol hrvatskog nacionalnog identiteta tijekom turbulentnih godina krajem 80-ih i početkom 90-ih.

Njihova glazba i koncerti, poput nezaboravnog nastupa 1989. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, privukli su stotine tisuća obožavatelja i ostavili dubok trag u hrvatskoj popularnoj kulturi. Danas, s preko četiri desetljeća uspješne karijere, Prljavo kazalište ostaje jedan od najvažnijih i najutjecajnijih sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ulaznice za koncert dostupne su na Eventim.hr i Adriaticket.hr.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime