Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je rekao da je htio umanjiti prijetnju covida-19 priznajući istodobno da je koronavirus opasan, pokazuje nova knjiga novinara Boba Woodwarda

Osam tjedana prije predsjedničkih izbora objavljivanje dijelova ove knjige koju je uredio glasoviti novinar, koji je razotkrio aferu Watergate, potaknulo je oštru reakciju demokratskog kandidata Joea Bidena koji je upozorio da je to bila “izdaja” američkog naroda.

U SAD-u umrlo više od 189.000 ljudi, Trump priznao da je namjerno umanjivao opasnost od korone

Trump je u audio snimci koju je objavio CNN još u ožujku priznaje da je upoznat s time da od koronavirusa ne umiru samo stariji ljudi, nego i mladi te da su se pojavile nove zapanjujuće činjenice. 

“Uvijek sam je htio umanjiti”, rekao je nakon toga američki predsjednik u telefonskom razgovoru s Bobom Woodwardom 19. ožujka, koji se prenosi u toj knjizi pod nazivom Bijes. “I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku”, dodao je. Nekoliko tjedana ranije, 7. veljače, istom novinaru je rekao da je covid-19 “ubojita stvar”.

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u Sjedinjenim Državama ubila više od 189.000 ljudi Donald Trump se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i znanstvenika i nekih republikanskih zastupnika.

Optužuju ga da je slao proturječne i nejasne poruke, ali i da nije pokazao suosjećanje zbog posljedica koje je prouzročio taj virus. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.

Knjiga koja treba izaći 15. rujna oslanja se na 18 razgovora s Bobom Woodwardom između prosinca 2019. i srpnja 2020. snimljenih uz pristanak Donalda Trumpa. (index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime