Sanirali ostavljeni dug u Gradu pomoću nepostojeće dobiti u Komunalnom održavanju?

Prošle godine, netom nakon preuzimanja vlasti, a zatim i nakon prezentiranja analize poslovanja u kojoj smo već pisali, gradonačelnik Grada Ploča Mišo Krstičević, a i voditelj pododsjeka za proračun i financije Grada Ploča Mijo Šuman obavijestili su širu javnost o neodgovornom upravljanju i višemilijunskim dugovima ostavljenim od strane bivše lokalne HDZ-ove vlasti u Pločama. Dugovi su se procjenjivali na desetak milijuna kn, manjak tekućih prihoda u proračunu godišnje na 4 milijuna kuna, a nepostojeća potraživanja na 9 milijuna kuna. Pločansku javnost se upozorilo da je stanje alarmantno!

Što o tome svemu na kraju kaže Službeni glasnik Grada Ploča iz travnja 2018. godine u kojem pronalazimo Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Ploča za razdoblje  od 1.1.2017. godine do 31.12.2017. godine?

Službeno objavljeno izvješće o ostvarenom proračunu Grada Ploča za 2017. godinu govori sljedeće: prihodi poslovanja iznose 29,85 milijuna kuna i porasli su za 42% u odnosu na 2016. godinu, rashodi poslovanja iznose 24,47 milijuna kuna i porasli su za 16% u odnosu na 2016. godinu. Kad se u račun dodaju prihodi od prodaje imovine i rashodi za investicije, konačni proračun govori da su prihodi i primici u 2017. godini 31,7 milijuna kuna, a rashodi i izdaci u istoj godini 29,1 milijuna kuna, iz čega proizlazi tekući plus od 2,6 milijuna kn? Naši sugovornici koji brane bučne medijske objave o dugovima i alarmantnom stanju govore nam da je tekući plus proizašao iz mudre odluke gradonačelnika o preuzimanju dobiti gradskog društva Komunalno održavanje d.o.o. koja je približno jednake vrijednosti. Ipak, situacija nije posve jasna, jer su i gradonačelnik Krstičević i voditelj pododsjeka za proračun i financije Šuman izjavili da je iskazana dobit Komunalnog održavanja nepostojeća. Uostalom, na to se pozivaju i o odluci o izvanrednom otkazu bivšem direktoru Ivici Žulju.

Analizirajući proračun i uspoređujući ga s medijskim objavama o dugovima, manjkovima i trošenjima, možemo samo zaključiti da su gradonačelnik i njegovi suradnici doista u pola godine odradili fenomenalan, pa i magičan, posao: riješili desetke milijuna naslijeđenih dugova i potraživanja te stvorili višak prihoda u gradskom proračunu od nepostojeće dobiti Komunalnog održavanja.

Unatoč dodatnom prihodu od 8 milijuna kuna iz Ministarstva financija, socijala, kultura i sport bez promjena

Porezna reforma Ministarstva financija pretvorila je Grad Ploče u dobitnika, pa je tako planirani proračun s 33 narastao na gotovo 42 milijuna kuna u 2018. godini što je omogućilo porast kako tekućih rashoda, tako i investicija na području Grada Ploča. Pitanje je kako se porast prihoda odrazio na javne programe koje donosi Grad? Što se tiče financiranja javnih potreba u socijalnoj skrbi, proračun se smanjio za 30 tisuća kuna, na što je utjecalo smanjenje iznosa za stipendiranje đaka i studenata. S druge strane, iznos predviđen za udruge u socijalnoj skrbi povećao se za 21 tisuću kuna za 3 udruge, pri čemu se ništa od toga povećanja ne odnosi na Dječji vrtić, Crveni križ i branitelje.

Javni program potreba u kulturi narastao je za samo 20 tisuća kuna, od čega se 15 tisuća „smjestilo“ u nedefiniranu poziciju „ostale kulturno-zabavne“ manifestacije. Rad Narodne knjižnice i Pučkog učilišta nije zadobio dodatnu potporu, kao ni Zajednica športskih udruga i klubova od posebnog interesa.

Prošle godine napadali, ove godine odobravali projekte udruga izvan Grada Ploča?

Bivšem gradonačelniku Ploča Krešimiru Vejiću sigurno su u sjećanju napadi lokalnih protivnika zbog tekućih donacija udrugama koje nemaju sjedište u Pločama. U tome su prednjačili SDP i Pločanska stranka. Radilo se o iznosima između 1000 i 4000 kuna za nekoliko udruga, pri čemu su SDP i Pločanska stranka posebno isticali primjer Počasnog bleiburškog voda.

Zanimljivo, od 2018. godine takva praksa im ne smeta. Tako je, udruzi Uljuđeno domovinsko Braniteljsko Omladinsko Tijelo iz Opuzena, koju njezin predsjednik Denis Šešelj naziva UDBOMLAT Zaključkom iz siječnja 2018. godine odobren iznos od 3.000 kuna za sufinanciranje troškova organiziranja javnih tribina i radionica. Financijsku podršku je, prema mišljenju gradonačelnika, zaslužila i Lovačka udruga „Rilić“ iz Makarske za sufinanciranje troškova lovačke večere u iznosu od 2.500 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime