Kao što je bilo i najavljeno, jutros nešto iza 7 sati počela je blokada splitske gradske luke. Blokirali su je radnici Trajektne luke, koncesionara koji privezuje i odvezuje brodove, koji se žale na, kako kažu, preniske tarife koje im je odredila Lučka uprava Split.

Trajektna luka trenutno nema koncesiju jer je poništena u sudskom postupku. Prvobitno su prosvjednici, kako su pojasnili, imali namjeru blokirati isplovljavanje brodova na pristaništima Sv. Duje i Sv. Petar, ali je uplovljavanje s njih jutros preusmjereno na carinsko pristanište. Prosvjednici su se zato okupili kod carinskog gata.

Nesmetano uplovili, ali ništa od isplovljavanja

Blokada je započela uplovljavanjem Jadrolinijinog trajekta Tin Ujević iz Starog Grada u splitsku gradsku luku. Brod je nesmetano uplovio i privezao se te su putnici i vozila nesmetano izašli iz trajekta, međutim radnici Trajekte luke Split sad blokiraju pristup trajektu i neće dozvoliti njegovo isplovljavanje prema Hvaru. Jednako će biti i s ostalim trajektima koji tijekom dana budu pristizali u luku – moći će uploviti, ali neće moći isploviti.

Blokirani trajekti za Brač i Hvar, upitan onaj za Vis

Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije, kazao je da su ranije jutros imali dva isplovljavanja za Brač i Šoltu koja su prošla bez problema, no problemi su se javili oko 8 sati kad je trebao započeti ukrcaj vozila na trajekt za Hvar. Oko 8 sati pred ogradom, stotinjak metara od trajekta, zaustavljeno je 20-ak dostavnih vozila koja su se trebala ukrcati na trajekt za Hvar. Iako je koordinator Mrvica bio uvjeren da će brod uspjeti isploviti, radnici Trajektne luke odlučni su da ustraju u blokadi. Tako je trajekt koji je u 8.30 sati trebao isploviti prema Starom Gradu na Hvaru ostao vezan u splitskoj luci, a tako će biti i sa trajektom za Supetar na Braču. Upitno je i isplovljavanje trajekta za Vis. Prosvjednici najavljuju da će možda blokirati još koju liniju ako ocijene da je to potrebno. Kolona vozila koja čekaju na ukrcaj proteže se cijelom lukom u dužini od 300 metara. Ima i nekoliko autobusa s gostima s Dalekog Istoka.

“SOS za Trajektnu luku Split”

Radnici Trajektne luke su blokadu organizirali na nekoliko gatova, a izvjesili su i transparente s natpisima “SOS za Trajektnu luku Split”, kakav nose i na majicama, te “Ploviti se mora, ali i živjeti se mora”. U splitsku gradsku luku, kako je najavljeno, stiglo je nekih 20-ak policajaca koji bi trebali osiguravati red i mir. Ondje se nalazi i 20-ak zaštitara. Zasad sve prolazi mirno i nema nikakvih neugodnih situacija, no pitanje što će biti tijekom dana jer pretpostavlja se da će otočani i svi oni koji plove trajektima prema otocima biti prilično nezadovoljni ovom blokadom. Sindikat lučkih radnika Trajektne luke Split najavio je za 10 sati konferenciju za novinare vezanu za privremenu blokadu Trajektne luke. (index.hr)