Različiti oblici karoserije automobila odražavaju različite potrebe. Neki vozači preferiraju manja hatchback vozila, dok se drugi odlučuju za prostranije opcije kao što su karavani ili SUV-ovi

Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za automoto podatke carVertical pokazalo je da Hrvati preferiraju manje automobile i nisu toliko zainteresirani za vozila iz segmenata D i E.

Raste udio hatchback automobila

Hatchback je najpopularniji oblik karoserije u Hrvatskoj (na njega otpada 42,1 % svih provjera povijesti automobila provedenih na carVerticalu u 2023.), što je porast s obzirom na 38,7 % u 2022. Iako i limuzine i karavani imaju udio od 18,7 %, to je pad u odnosu na prošlu godinu – smanjenje s 26 %, odnosno 21,3 %.

Vrsta karoserije20222023Postotna promjena
kupe2.7%1.9%-0.8%
karavan21.3%18.7%-2.6%
hatchback38.7%42.1%3.4%
MPV3.5%6.9%3.4%
limuzina26.0%18.7%-7.3%
SUV7.9%11.7%3.8%

„Hatchback automobili sve su popularniji na carVerticalu u Hrvatskoj. Ovi automobili savršeno kombiniraju praktičnost i ekonomičnost goriva, jeftini su za kupnju i održavanje nije skupo”, kaže carVerticalov stručnjak za automobile Matas Buzelis.

Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila

Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila u Hrvatskoj, s udjelom od samo 1,9 %, što je pad u odnosu na 2,7 % prošle godine.

MPV ili višenamjenski automobili također imaju manji broj kupaca, iako je njihov udio porastao s 3,5 % na 6,9 %.

Najviše je porasla popularnost SUV-ova: sa 7,9 % na 11,7 %. Ovo predstavlja globalni trend jer prodaja SUV-ova konstantno raste na mnogim tržištima. Istovremeno, potražnja za limuzinama opada.

„Možda je glavni razlog zašto vozači odustaju od limuzina taj što nisu praktične za gradsku vožnju. Veći automobili s manjim prtljažnim prostorom nešto su što ljudi ne žele za svakodnevnu upotrebu”, pojašnjava Buzelis.

Prema Buzelisu, nije važno koju vrstu automobila kupci odaberu, sve dok ne preskoče nijedan korak u procesu kupnje, uključujući probnu vožnju, provjeru fizičkog stanja u servisu i provjeru povijesti. Izvješća o povijesti otkrivaju zapise o oštećenju vozila i vraćanje kilometraže, i tako pomažu u filtriranju loših izbora prije nego što potrošite vrijeme i novac na fizičke preglede i testne vožnje.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime