Mojsije bijaše na vas cijelom dunjaluku, jedan jezik i jednak avaz! Tako to po Svetom pismu, iza sveopćeg potopa bi! Danas, kidiso Nikšić kulu graditi, kojoj će vrh do neba biti. Kako bi stekao sebi ime, imetak, i, ne bi li još više moći priskrbio! Vidi prorok da je to jedan narod, jedan jezik, pa nešto misli što fali, nek’ gradi kulu, nek’ naseljava, neka mu sve što naumi! Aferim!

Jes’ da nije Nikšićevih igra i igrica, koji pomete im jezika. Nije li očigledna namjera, da se jedan narod jednaka jezika ne bi razumjeli. Raziđe se narod, potraja mandat aferim socijaldemokracije. Svak’ iz trojstva vlasti, ponaosob, nafaku za se demeti, kulu svak’ sebi gradi, i, svak’ bi da je izgradio do neba! Trojka pogledavaju među se, ne skidaju očiju, čija je kula bliže nebu? Izrodi se zavist. Počeše igre i igrice. Pohasiše se! Stadoše se ucjenjivati! Svaki, iz VIS Trio, ponaosob hoće sebi steći visoko ime! 

Bljesnu čakija, pištolj puca, gmiže plin, padaju glave, siluju se žene, cvile ljudi, djeca, udovice, gaze se amputirci, siroti penzioneri, jauču bosi i gladni, stenju neplaćeni radnici, podaviše se rudari! Građani stoje, otrcani, poderani, istrošeni, izmoždeni, izmoreni, oslabljeni, gladni, žedni, goli, bosi, otetog dostojanstva, bez pravde, bez ljubavi, bez sexa, bez milosti, bez ikakve vrste empatije. Hoće da napuste i kule i gradove! Nogama gaze ceste, pravcem puta za zapad! Tamo će graditi, tamo će misliti, tamo će govoriti, jer u državi aferim socijaldemokracije,jezik im zapinje, ne razumiju više jedni druge, i pamet i jezik im pometeni! 

Dolaze poslanici, nehaje Nikšić, pusta avaz na sve medije kako bi ga narod čuo! Govori ono što narod voli čuti, a vamo radi sve po svom. Takvo političko djelovanje, klasični je primjer komunističke retorike i djelovanja! Unutar tri kule, vela havle, vela kurdabile, sve jedan drugom, no, i dalje se ne razumiju, jezik im pometen. Nafake se nasrkali! Nikšiću, Nikšiću, ne bi ti ni prismrdio socijalistima da nije ovo zlovrijeme došlo, pa se svijet i socijaldemokracija naopako okrenula. Nisam siguran, ma ne vjerujem da će ti uspjeti, narodu usne promijeniti, kako bi bile čiste, te da ne prizivaju promjene! Naime, nikada se slobodni narodi nisu odrekli težnje za jezikom, koji bi razumjeli svi…Pa i ostali…                

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime