Na Vašem portalu ste pisali o nemilom događaju koji se dogodio u prostorijama Arbuna i otvorenom pismu 19 članova Arbuna u kojem potonji ukazuju na navodne nepravilnosti u vođenju te se, s ciljem informiranja javnosti, očitujemo kako slijedi:

„Potpisnici otvorenog pisma, prozivaju Izvršni odbor Arbuna za nepravilnosti u vođenju, tobože zabrinuti za Arbun, ali jedini motiv njihovih napada je ostvarivanje osobnih interesa, na štetu većine članova i lokalne zajednice.

Naime, pojedini potpisnici pisma, na čelu s Emilom Deškovićem, smatraju kako je jedina zadaća Arbuna upravljanje vezovima u lučici Plišćevac te su se protivili da Arbun ulaže u renoviranje i širenje klupskoga kafića, zapošljava nove radnike i sezonski studente, da se formira nova podvodna sekcija, da se pokrene škola Mali ribar, da se organiziraju sportska, glazbena i humanitarna događanja. Nisu podupirali ideju da Arbun, zajedno s Turističkom zajednicom, Gradu donira spomenik Ribaru. Bili su i protiv apliciranja za dobivanje koncesije lučice Dalmacija koja bi osigurala nove vezove.

Većina potpisnika otvorenog pisma imaju trajni vez u lučici i zbog toga ih zanima samo upravljanje vezovima u lučici Plišćevac, a ostale aktivnosti Arbuna žele sabotirati. Mišljenja smo kako je to sebično, jer djelovanje Arbuna treba biti usmjereno prema svim članovima i široj zajednici.

Zbog takvog njihovog stava, počeli su razdori u Arbunu pa je Izvršni odbor na Glavnoj skupštini, održanoj u lipnju ove godine, stavio mandat na raspolaganje, jer je smatrao kako smisao postojanja Arbuna ne može biti samo upravljanje vezovima, već da naglasak treba biti i na organiziranju događanja na korist građana i gostiju.

Skupština je dala bezrezervnu podršku Izvršnom odboru na takvom vođenju Arbuna velikom većinom glasova.

Unatoč većinskom stavu članova, potpisnici otvorenog pisma nastavljaju s napadima i pritiscima na Izvršni odbor, iznošenjem neistina i stvaranjem negativnog publiciteta sve u želji preuzimanja upravljanja Klubom, iako nemaju izborni legitimitet ni podršku većine članova.

Samo u ovoj godini, Izvršni odbor je organizirao Božićno – novogodišnji domjenak, proveo akciju čišćenja podmorja, raspisao natječaj za dodjelu vezova, formirao podvodnu sekciju, organizirao klupsko Natjecanje u udičarenju za seniore, klupsko Natjecanje u podvodnom ribolovu, međuopćinsko Prvenstvo u lovu s obale u kategoriji U 16, druženje za međunarodni Praznik rada, županijsko Prvenstvo u udičarenju s obale U 16, pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu, koncert klape Srdela povodom Oluje i još puno toga.

Izvršni odbor je prošlog mjeseca organizirano i prvu Brudetijadu, humanitarnu akciju u kojoj je sav ostvareni prihod doniran Udruzi Sunce, no i to nije bilo ”po guštu” pojedinih potpisnika otvorenog pisma pa su širili glasine da se radi o privatnoj zabavi koju treba bojkotirati, a tu manifestaciju posjetio je velik broj kako domaćih tako i stranih gostiju.

Pojedini potpisnici otvorenog pisma, nedavno su podnijeli više prijava Inspekciji rada, kao i Poreznoj upravi. Provedeni su nadzori i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti što potvrđuje da Izvršni odbor radi po zakonu. Dakle, radi se o članovima koji su spremni napakostiti Arbunu, samo da bi ostvarili svoje parcijalne interese.

Pojedini potpisnici otvorenog pisma u klupskom kafiću maltretiraju konobare te šire glasine kako ne izdaju račune i potkradaju Arbun, zbog čega su djelatnici kafića podnijeli prijavu Disciplinskoj komisiji, jer im se takvim radnjama narušava čast.

Što se tiče izbora za nove članove Skupštine Arbuna, oni su održani u demokratskom ozračju, uz tajnost glasanja. Pozivamo novinare da anketiraju članove Arbuna koji će im potvrditi kako su to najbolje odrađeni izbori u povijesti Arbuna. Na izbore je izašlo 142 članova i radi se o najvećem izbornom odazivu u povijesti Arbuna. Izbore nije provodio Izvršni odbor, već neovisna Izborna komisija, sastavljena od 10 članova Arbuna, pa su promašeni navodi kako je Izvršni odbor mogao namještati izbore.

Nakon tendencioznih medijskih natpisa, vezanih uz izbore, članovi Arbuna su samoinicijativno organizirali potpisivanje Peticije kojom daju podršku Izvršnom odboru u vođenju kluba i apeliraju na potpisnike otvorenog pisma da prestanu sa iznošenjem neistina, jer nanose štetu Arbunu, a peticiju je u jednom danu potpisalo više od 66 članova Arbuna.

Štoviše, zbog iznošenja neistina putem medija, 53 člana Arbuna je podnijelo disciplinsku prijavu protiv potpisnika otvorenog pisma smatrajući da nanosi štetu Arbunu.

Dakle, disciplinski postupci protiv potpisnika otvorenog pisma pokrenuti su na zahtjev članova Arbuna.

Predmetnim medijskim natpisima i neistinitim glasinama, Izvršnom odboru i članovima Arbuna, već duži period nanosi se velika šteta i nepravda pa je vrijeme da se stane na kraj takvom ponašanju pojedinaca.

Što se tiče smjene Emila Deškovića s funkcije predsjednika Lučke komisije, isti je smijenjen jer je bio nekompetentan za posao i nije donio niti jednu odluku kojom bi unaprijedio korištenje vezova u lučici Plišćevac. Kap koja je prelila čašu, je činjenica kako je, prema vlastitom priznanju, grubo zlouporabio povjerenje koje mu je iskazao Izvršni odbor, jer je kao predsjednik Lučke komisije, potajice i neovlašteno, iz klupskog računala kopirao podatke o članovima Arbuna, poslovnu i drugu dokumentaciju te sada tim podacima maliciozno manipulira i podnosi neosnovane prijave protiv članova.

Članovima Izvršnog odbora nije bitna fotelja, već su se dužnosti volonterski prihvatili kako bi razvijali Arbun. Na to troše dosta slobodnog vremena, na uštrb svojih obitelji.

Vodimo klub u dobroj vjeri, najbolje što znamo, osluškujući želje članova. Ne mislimo da smo savršeni, sigurno se u našem radu potkrade i neka nenamjerna pogreška, ali nikad s namjerom da bilo kojem članu nanesemo nepravdu.

U narednom periodu, pred Arbunom je niz projekata koji se trebaju realizirati, kao što su ishođenje građevinske dozvole, kupnja i postavljanje nove brodske dizalice, natjecanje za dobivanje koncesije na lučici Dalmacija, aktiviranje škole Mali ribar, realizacija spomenika Ribaru, priprema za izradu monografije Arbuna povodom 70. godišnjice osnivanja i dr., pa je neophodno jedinstvo članova i smirivanje tenzija.

Dakle, kada većina članova Arbuna ne bude zadovoljna našim radom i vizijom razvoja kluba, Izvršni odbor će istog trenutka dati ostavku. Dok se to ne dogodi, nećemo dopustiti agresivnoj i pakosnoj manjini da ruši naš Arbun!

Istina i pravda uvijek pobjede pa će i u ovom slučaju. Uploviti će Arbun ponovno u mirne vode i nastaviti s pružanjem sadržaja članovima, građanima i turistima, kao i do sad.

S poštovanjem,

PŠRD Arbun

U Makarskoj, 06.rujna 2023. godine

PS: U prilogu se dostavljaju:

  • odgovore Izvršnog odbora Arbuna ( od 27.svibnja 2023. godine i 01.lipnja 2023. godine) na Prijave koje je podnio Emil Dešković uoči Skupštine Arbuna koja se održala u lipnju 2023. godine.
  • Peticiju podrške Izvršnom odboru od 09.kolovoza 2023. godine
  • Disciplinsku prijavu 53 člana Arbuna protiv potpisnika otvorenog pisma od 14.kolovoza 2023. godine.

Molimo, da i navedene priloge objavite na svojim stranicama, radi potpunog informiranja  javnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime