Marko Pupić Bakrač dostavio nam je priopćenje vezano uz KK Zadar i izjave njihovog direktora Borisa Skroće.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti: „Nažalost opet se moram osvrnuti na izjave direktora KK Zadra Borisa Skroće koje je dao na konferenciji za novinare 27.04.2015 godine. Ne toliko zbog niza neistina i zavidne razine bezobrazluka koje iskazuje već ponajviše zbog mogućih posljedica na KK Zadar i gradski proračun rješavanjem blokade računa kluba na ovakav način.

Za razliku od Borisa Skroće koji se u svojim obraćanjima javnosti stalno koristi parolama bez podastiranja brojki ja ću se i ovaj put potruditi dočarati činjenično stanje. Pošto nam Boris Skroće do današnjeg dana nije dostavio dokumentaciju koju smo pismeno zatražili morati ću iznositi financijsku situaciju u okvirnim brojkama.

Grad Zadar je ostao dužan KK Zadru 400 000 kuna iz 2014 godine koji su vjerojatno trebali biti uplaćeni krajem godine ali nisu zbog blokade računa. Proračunom za 2015 godinu klubu je predviđen iznos od 3,5 miliona kuna te rebalansom dodatnih 3 miliona kuna. Tako ukupni iznos koji treba biti isplaćen KK Zadru iz proračuna jest 6,9 miliona kuna. Od tog iznosa treba odbiti 25 % PDV-a jer se više ne radi o udruzi nego športskom dioničkom društvu pa se na dotacije obračunava PDV. Dakle kad se odbije cca 1,7 miliona kuna PDV-a klubu ostaje cca 5,2 miliona kuna. Koji su eto sada u kompletnom iznosu iskorišten za deblokadu računa. Koliko iščitavam iz izjava Borisa Skroće ako se pokažu istinitim ( što dosad većinom nisu bile) igračima i radnoj zajednici bi se isplatilo nekoliko plaća najvjerojatnije od novca sponzora. Kad se potroši i taj novac KK Zadar će ostati na suhom do početka 2016. godine , a tek je mjesec travanj.

Samo za isplatu plaća,poreza i doprinosa KK Zadru je potrebno cca 500 tisuća kuna mjesečno što znači da je za ne isplaćenih 10 plaća dug samo po toj osnovi cca 5 miliona kuna. Kako će se ispunjavati uvjeti predstečajne nagodbe, plaćati vrtoglavi dugovi od preko 20 miliona kuna i tekući troškovi ? Sa ovakvom“poslovnom politikom“ očekuje nas vrlo izvjesna nova blokada a ne isplata zaostalih plaća i dugovanja kako tvrdi Boris Skroće.

Podsjetit ću da sam pozivajući se na odredbe Općeg poreznog zakona jasno višekratno upozorio da ne postoji zakonska osnova za deblokadu kluba poreznom nagodbom odnosno Upravnim ugovorom što se pokazalo točnim.

Sada Boris Skroće nakon što je u gotovo 5 mjeseci desetak puta obećao deblokadu kluba poreznom nagodbom naša upozorenja , zahtjeve za reakcijom i raščišćavanjem stanja naziva politikanskim igrama a pritom se još usuđuje imputirati nekakve pozive na linč i ulicu koje nikad nitko nije uputio. Ukoliko Boris Skroće aludira na manipulacije navijačkim skupinama prvi u kojeg bi trebao uprijeti prst je njegov šef Kalmeta. Mi se takvim stvarima ne bavimo niti imamo namjeru.

Nakon što se deblokada računa kluba izvršila zahvaljujući financijskoj injekciji iz gradskog proračuna a koja je trajala gotovo 5 mjeseci zbog krivih procjena i nepoznavanja zakonskih odredbi od strane direktora Borisa Skroće nekakav minimum pristojnosti bila bi isprika i poniznost. Umjesto toga dobili smo izljeve bahatosti i optužbi o unutrašnjim i vanjskim neprijateljima.

Sasvim je jasno da su potezi koji se vuku u i oko KK Zadra totalno iracionalni. Nemaju za cilj ozdravljenje kluba već amnestiranje od odgovornosti partije i pojedinaca koji su klub doveli u ovaj beznadni položaj. Pritom je najmanje bitno koliko će se spiskati našeg novca, barem Kalmeti i ekipi. „

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra Marko Pupić-Bakrač

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime