Registar ugovora o javnoj nabavi do 30. lipnja ove godine pokazuje da je HZZO, dok je njime ravnao sadašnji ministar Siniša Varga trošio milijune poreznih obveznika na vlastiti luksuz.

Tako je ove godine uređena soba za sastanke za koju je plaćeno nešto manje od milijun kuna, a, prema navodima Slobodne Dalmacije, ima samo 50 kvadrata! Prema registru, za obavljanje stručnog nadzora nad izvođenjem radova održavanja interijera dvorane za sastanke u Margaretskoj 3 potrošeno je 26,250 kuna, novac je dobila tvrtka ZO-INVEST d.o.o.. Izvođenje radova na održavanju interijera dvorane za sastanke trebali su platiti 623.577,50, no uz ovaj podatak stoji da je do 30.6 potrošeno 381.571,50. Radove je izvodila tvrtka M.O. ELEKTROGRADNJA. Isporuku i montažu namještaja za dvorane za sastanke dobila je tvrtka Intera doo, cijena namještaja za sobu od 50 kvadrata iznosi 242.756,25 kn. Audio-vizualna oprema za dvoranu koštala je 234.712,50 kuna, a nabavila ju je tvrtka AUDIO VIDEO Consulting d.o.o.. U Registru postoji i stavka “Ugovor o izradi projektne dokumentacije za uređenje interijera dvorane za sastanke” po cijeni od 68.000 kuna.

Na što je još Varga potrošio milijune?

Osim uređenja dvorane za sastanke, Siniša Varga potrošio je milijuna i na neke druge stavke. Čak tri milijuna vrijedi Ugovor za održavanje poslužitelja, računalne i mrežne opreme za 2014. godinu.  Usluge prevođenja platit će 113.625 tisuća kuna.  Za reklamiranje dopunskog zdravstvenog potrošit će skoro 600 tisuća kuna, a za održavanje razvojne okoline 998 tisuća kuna. Za tečaj engleskog jezika platit će 148.740 kuna, a zanimljivo i ove i prošle godine ugovor je potpisan s istom tvrtkom koja ima, prema podacima Poslovne.hr, samo jednu osobu zaposlenu. Za odvjetničke usluge platit će oko 700 tisuća kuna, iako HZZO zapošljava pravnike.  Za usluge održavanja – čišćenje i dezinfekciju klima, kuhinjskih ventilacija, deratizaciju i kemijsko čišćenje tepisona potrošit će 686 tisuća kuna. Među stavkama nalazi se i nabava usluge dvojezične monografije HZZO-a, podrška u nastupu HZZO-a na konferenciji u Opatiji te uređivanje stranice HZZO-a na Wikipediji, za što će platiti 177 tisuća kuna.

Održavanje kupaonice 24 tisuće kuna?!

U jednom stanu HZZO-a, kako stoji u registru ugovora, plaćeno je održavanje kupaonice 24.617 kuna. Varga će morati puno toga objasniti. Centar za izvrsnost medicinskih struka, udruga koju je osnovao i kojoj je bio na čelu, nije u zadnje četiri godine organizirala značajniji događaj. Ipak, udruga je od Vlade dobila 50.000 kuna, za organizaciju kongresa koji se idućeg mjeseca trebao održati u Opatiji. No, kako javlja HRT, Udruga je izvijestila Ministarstvo zdravlja kako ne želi novac i povukla je zahtjev za pokroviteljstvom. (index.hr)