“Vargin je posao nastaviti reforme”, rekao je premijer Zoran Milanović, predstavljajući u Hrvatskom saboru novog ministra zdravlja.

Dva dana kasnije, novi ministar Siniša Varga na naslovnici novina najavljuje “ukidanje Ostojićevih reformi i master plana bolnica”, usvojenog na Vladi prije samo sedam dana, na dan kad je Rajko Ostojić smijenjen s mjesta ministra. Varga kaže da će Ostojićeve reforme podvrgnuti “mikroskopskom promatranju ili potpunom zaustavljanju”, kako se pohvalio u Jutarnjem listu, dok će master plan bolnica “revidirati ili žestoko prolongirati”. Sve to događa se ni tjedan dana nakon što je Vlada prihvatila Ostojićev master plan, potom ga smijenila iz Vlade i zamijenila ga čovjekom koji se hvali da će taj plan ukinuti, a reforme zaustaviti. Kao da se netko šali s nama.

Čije su to reforme?

Ne samo da je ovog tjedna novi ministar obrazovanja Vedran Mornar izjavio kako ima “nešto drugačiji stav” o Zdravstvenom i Građanskom odgoju od bivšeg ministra Željka Jovanovića, te da će mu prvi zadatak biti odlazak na konzultacije na Kaptol, nego je sada i ministar Varga izjavio da zaustavlja ili ukida reforme i master plan bolnica.  Pa čije su to reforme? Čiji je to master plan? Čiji je to Zdravstveni odgoj? Čiji je to Građanski odgoj? Ova Vlada se pretvara u pravo ruglo. Premijer Milanović prvo je gurao svog ministra zdravlja u utrku za gradonačelnika Zagreba, unatoč zahtjevnom poslu u njegovu resoru. Onda ga je držao u Vladi unatoč lošim rezultatima, pustio ga da dovrši master plan bolnica, usvojio ga na Vladi i istog dana smijenio. Pa na njegovo mjesto postavio svog prijatelja i Ostojićeva suparnika koji se brže-bolje pohvalio da će sve te mjere ukinuti ili barem revidirati. Pa dobro, čije su to mjere? Čije su to reforme? Jesu li to reforme Rajka Ostojića i Siniše Varge ili reforme hrvatske Vlade i Kukuriku koalicije? Kakvu poruku građanima šalje Varga, zajedno sa svojom Vladom, kad osporava ili ruši ono što je upravo dovršio njegov prethodnik, a premijer poručio da je njegov zadatak “nastavak reformi”? Ovo ne izgleda kao nastavak, nego blokada.

Politički spin off

I to se ne odnosi samo na zdravstvo. Tu je i Mornarov stav prema Zdravstvenom, odnosno spolnom odgoju, tu je i kolebanje između “outsourcinga” ili “spin offa” čistačica, tu su porezi na nekretnine i štednju i tko zna što još. Nije to samo bauljanje. To je otvoreno ruganje. Ako se Vlada nije slagala s onim što Rajko Ostojić predlaže, onda je to trebala odbiti i vratiti na korekciju. Ako ministar nije uživao premijerovo povjerenje proteklih godinu dana, onda ga je trebao ranije smijeniti i povjeriti taj posao nekom drugom. Nisu to Ostojićeve ili Vargine, nego Vladine reforme. A sektor zdravstva, kao i sektor obrazovanja i znanosti, preveliki su i prevažni resori da bi se pojedinci njima zabavljali kako im padne na pamet. Pa se jedan hvali da vlastoručno rješava probleme, a drugi se hvali da će vlastoručno sve to srušiti. Jovanović lomi preko koljena otpore u vezi Zdravstvenog odgoja, a onda dođe Mornar i kaže da on oko svega toga ima potpuno različito mišljenje. Kao da se ne radi o programu Vlade i vladajuće koalicije.

Kako im se sprdne

Sve bi to zvučalo nevjerojatno, kad zapravo ne bi bilo potpuno očekivano. Ovo je ipak Milanovićeva vlada: koja se prvo kune u Čačićeve projekte, pa od njih potpuno odustaje, koja pušta Linića da radi što hoće, a onda sve to zaustavlja i proglašava ga kriminalcem, koja tolerira Jovanovićeve svađe, a onda osporava sve što je učinio, podržava Rajka Ostojića, a onda ruši njegove reforme koje je upravo usvojila. Jasno, još uvijek postoji mogućnost da Siniša Varga postupa na svoju ruku. I da si Vedran Mornar na početku daje preveliku važnost. Ali Vlada svejedno mora poslati jasnu poruku o čemu se ovdje radi. Mora poslati poruku da reforme ne ovise o volji ili raspoloženju jednog čovjeka, da je riječ o politici, a ne osobnim animozitetima, da misli ozbiljno i na dulji rok, a ne do trenutka kad se premijeru zamjeri neki ministar i on ga zamijeni svojim prijateljem. Nažalost, a to je prava tragedija ove Vlade, čak i ako tu poruku pošalje, nitko joj neće vjerovati. Ne nakon ovakvih izjava Mornara i Varge. Ne nakon što je Vlada stala iza Jovanovićeva kurikuluma i Ostojićeva master plana, premijer poručio da oni odlaze zato što su se umorili od silnog posla, a onda sve to dovela u pitanje. I da stvar bude još bolje, čak ni to nije sigurno. Nije sigurno ni da će Varga krenuti u “reformu Ostojićevih reformi”, kao što nije sigurno ni da je Vlada doista namjeravala krenuti u usvojene Ostojićeve reforme.  S ovom je Vladom sigurno samo jedno – da ništa nije sigurno. (24sata)