Poznati holivudski location manageri posjetili su Zadar u petak 14.10. 2022. u potrazi za budućim filmskim lokacijama svojih snimateljskih projekata. Zadar su posjetila poznata imena organizacije Location Managers Guild International (LMGI) John Rakich, Markus Bensch i Harriet Lawrence, a posjet se odvija u organizaciji Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija

LMGI globalna je organizacija stručnjaka za razvoj karijera u filmskoj, televizijskoj, komercijalnoj i tiskarskoj industriji. Location manageri (Upravitelji lokacija) i skauti važni su u članovi produkcije filma, televizije, reklama, glazbenih spotova i tiskanog oglašavanja čiji je primarni zadatak pronaći lokacije koje najbolje odgovaraju zahtjevima producenta, redatelja i općenito produkciji snimateljskih projekata.

John Rakich predsjednik je organizacije LMGI te više od 20 godina radi kao izviđač i upravitelj lokacija s brojnim zaslugama koje obuhvaćaju filmske i televizijske projekte kao što su „American Gods“, „Pixels“, „Hemlock Grove“ i „Shadowhunters“. Markus Bensch radi u filmskoj industriji od 1992. godine u upravljanju filmskim lokacijama. 2016. godine nominiran je za nagradu LMGI za doprinos filmu Stevena Spielberga “Bridge of spies” te je 2020. godine primljen u ogranak produkcijskog dizajna Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences).  Harriet Lawrence bavi se upravljanjem lokacija već 20 godina počevši s reklamama 1990-ih te je radila brojnim hitovima poput Suffragette, Henry VIII, Outnumbered,  Downton Abbey te hitovima My Cousin Rachel, The Hole i brojnim drugima.

Uz Zadar, ova turneja location managera obuhvatila je još nekoliko hrvatskih gradova: Zagreb, Varaždin i Rijeku, a nakon Zadra svoju turneju location manageri nastavljaju u Splitu i Dubrovniku.  Posjet Zadru uključivao je obilazak Centra za kreativne industrije kojim upravlja Ustanova INOVAcija te obilazak i razgledavanje najpoznatijih zadarskih znamenitosti počevši od Foše, Trga pet bunara, Perivoja Kraljice Jelene Madijevke preko Kalelarge i gradskih bedema do Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Posjet je obuhvatio i Nacionalni park Paklenicu – kulisu dobro poznatog  filmskog klasika Winettou, a stručnu podršku u obilasku te sve informacije location managerima je pružila Ivana Surać, direktorica tvrtke Feel Croatia W.A.Y.S koja pruža usluge facility i location managementa za produkcijske kuće.

– Jedna od djelatnosti Ustanove INOVAcija je pružanje usluga Filmskog ureda koji od osnivanja 2014. godine besplatno obavlja niz usluga za razne produkcijske kuće. Cilj usluge filmskog ureda je privlačenje audiovizualnih produkcija na područje Zadarske županije s ciljem promocije i brendiranja Zadarske županije kao filmske turističke destinacije. Bogato povijesno nasljeđe Zadra može biti izvor inspiracije za prepoznavanje grada kao jednog od središta hrvatskog filmskog turizma, a ova inicijativa nesumnjivo doprinosi prepoznavanju našeg grada kao buduće holivudske kulise, kazala je Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija.

– Iznimno smo zadovoljni realizacijom Norveškog reality-ja Mesternes Mester koji je sniman 2019. godine u Zadru te se nadamo da će i ovaj posjet donijeti u Zadar slične projekte.  Mesternes Master je najveći norveški reality show sniman na području Zadarske županije koji je omogućio prepoznatljivost Zadra kao destinacije filmskog turizma i produkcije, rekla je Ivana Surać, location manager Feel Croatia W.A.Y.S.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime