Zlouporaba položaja i ovlasti  (čl.291.KZ) je temeljno kazneno djelo protiv službene dužnosti. Kazneno djelo koje se vrlo često pojavljuje u praksi nadobudnih djeltnika policijskih postaja ili uprava

Nije se čuditi represivnom aparatu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kada je ministar istoga čovjek koji je obnašao visoke dužnosti u Komunističkom aparatu vlasti. Teritorijalna obrana bila je dio Jugoslavenske narodne armije, ili bolje reći sastavni dio komunističke doktrine narodne obrane. Kako je hrvatski narod prošao u toj doktrini svima nam je poznato.

Teritorijalna obrana bila je pod kontrolom JNA, većina kadrova JNA – TO devedesetih godina pripremom agresije na hrvatski narod, bila je na dispoziciji Velikosrpske politike- Beograda. Titova Jugoslavija ostavila je traga- ožiljke na velikom broju indoktriniranih komunista. Verbalni delikt i kultura bili su u službi stvaranja „zarobljenog čovjeka“. Komunizam je apsolutno vladao ljudima ili je pokušao vladati? 

Nadzor nad kulturom, medijima  korištene su razne mogućnosti komunističkog represivnog aparata. Domovinskim ratom hrvati su se oslobodili komunističkih okova, borba za temeljna ljudska prava bila je učinkovita stvaranjem hrvatske države. Mentalni sklop komunista koji se vremenom pokušavaju prilagoditi demokratskom sustavu , suverene hrvatske države, kaska, kasni i loše ide.

Pozicije vlasti u suverenoj, slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj zauzimaju i komunisti involvirani u demokratskim strankama. Sloboda medija za njihov mentalni sklop je nepoznanica. Bivši partijski dužnosnici komunističke vlasti, teško se prilagođavaju i shvaćaju da je cenzura povijest, da je sloboda medija dio slobodnog društva. Nepoznanica je danas za ministra MUP-a Božinovića , upitno doškolovanog doktora političkih nauka, diplomata Stjepana Mesića, da je elektronski medij u službi naroda, s ciljem širenja informacija ili mišljenja.

Ne činjenje državnog odvjetništva u procesuiranju ratnih zločina, modus operandi je kadrova DORH-a, proisteklih-naslijeđenih iz komunističkog tužiteljstva. Nije realno bilo očekivati da jedan Bajić, Cvitan… radi progon po službenoj dužnosti nad krvnicima Ovčare, Škabrnje… Njihovo nečinjenje motiviralo je jedan veliki broj Hrvata Slavonije da napuste svoja ognjišta tražeći sigurnost u uređenim europskim zemljama. Nepotizam u zapošljavanju djelatnika DORH-a, doveo je Hrvate na upitna stajališta o pravičnosti pojedinih institucija Republike Hrvatske zaduženih za kazneni progon. Danas imamo primjer da pojedine novinske redakcije – uredništva dobiju Poziv preko djelatnika MUP-a,  kojim se pozivaju na odredbe Zakona o kaznenom postupku, sve radi davanja obavijesti o kaznenom djelu „Javna poticanja na nasilje i mržnju…

Dolaskom predstavnika medija u policijske prostorije, u pratnji krim inspektora, prvo se primora predstavnika medija na potpisivanje Izjave da će čuvati tajnu o policijskim izvidima koji su naloženi od djelatnika DORH-a. Đurđica Klancir bila je pokus u primjeni represivnog aparata, zastrašivanja i gušenja sloboda medija od strane djelatnika MUP-a koji su zakonito postupali! Dakle režim Andrea Plenkovića, posredno preko MUP-a, ministra Davora Božinovića, staroga teritorijalca JNA, radi izvide, na način da novinarki Klancir utvrđuju identitet u redakciji. Sličan događaj zbio se u Zadru, s tim da je novinar motiviran od djelatnika MUP-a da potpiše Izjavu o tajnosti, opet sve zakonito.

Novinar iz Zadra, nije upućen od djelatnika MUP-a, kada je i koga poticao na nasilje i mržnju. Služba kriminalističke policije Zadar, nije se založila u istraživanju ratnih zločina u Škabrnji, do dana kada su mediji motivirali djelatnike MUP-a i DORH-a da se probude i počnu nešto raditi. Svoju ulogu postojanja- djelovanja pojedini kadrovi bivšega komunističkog represivnog aparata, koji se danas dijelom nalaze na visokim  pozicijama u MUP-u, očito brkanju, miješaju sa svojim pozicijama i svojim mentalnim sklopom, represivnim razmišljanjima kao i djelovanjima.

Zastrašivanjem novinara, redakcija, predstavnika medija, djelatnicima MUP-a, koji provode izvide,  tvrdeći da mediji-portali potiču na mržnju i nasilje, svaki režim završi onako kako diktatorski oblik vlasti uspije realizirati svoj diktat, političkim sredstvima. Andrej Plenković i njegov režim, vlast, upravljanje, svakim danom pokazuje svoje pravo lice. Proces liberalizacije medija u Hrvatskoj 2019. godine, vladavinom režima Andrea Plenkovića i Davora Božinovića poprima oblike komunističke vladavine  Aleksandra Rankovića iz 1966 godine.

Proces jačanja i slobode medija  2019. godine, pred Europske parlamentarne izbore radikalno se guši represivnim mjerama djelatnika MUP-a, koji rade izvide tvrdeći da netko, a ni mi ne znamo tko potiče na nasilje i mržnju. Je li poticanje na nasilje i mržnju ukazivanje na kriminal pojedinih lokalnih šerifa HDZ-a? Je li poticanje na mržnju ukazivanje na pojedine zločine koji su se dogodili u Škabrnji, Vukovaru…? Je li poticanje na mržnju ukazati da pojedini ministri Vlade Andrea Plenkovića, MUP-a DORH-a, godinama ne rade dobro svoj posao, uzimajući u obzir njihov dio komunističke prošlosti ? Iskorištavanje položaja i ovlasti,  djelatnici MUP-a, po naputku svojih nadređenih rade zakonitu represiju prema predstavnicima medija (primjer kolegice Klancir…) ,koji se zalažu da svoj narod informiraju s točnim činjenicama.

Politička ne/kultura režima Andrea Plenkovića sastoji se i u sporom razvoju stranačke identifikacije u HDZ-u, kao demokratsko uređenoj stranci, koje je utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Stranačka preferencija i pripadnost, ne bi trebala dijeliti Hrvate na naše i vaše. Stavljanje na teret predstavnicima medija (pod plaštom tajnih izvida) da potiču nasilje i mržnju, ozbiljna je optužba neprofiliranih kadrova HDZ-a,  bruxellske politike u Republici Hrvatskoj. Istraživanjima je utvrđeno da se neki elementi,  stranačka identifikacija i pripadnost stječu se u djetinjstvu- dakle dosta rano. Znamo komu pripada jedan Andrej ili Davor. Tako da nas predstavnike medija ne čude postupanja, predstavnika aktualne vlasti (dijelom proizašle iz komunizma), koji preko djelatnika MUP-a i DORH-a, izvidima,  pokušavaju zastrašivanjima predstavnika medija.

Nije li represija djelatnika MUP-a, prisiliti novinara da potpiše u policijskim prostorijama Izjavu o tajnosti izvida koji oni provode, a koji se odnose na poticanje! Gušenjem medija ,zabranom objava, utvrđivanjem identiteta  novinara u redakcijama,  tko sve  potiče gušenje sloboda medija i temeljnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj ? Međunarodni eksperti za ljudska prava navode; zabilježen je dramatičan pad ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za vrijeme vladavine Domoljubne koalicije i Andrea Plenkovića. I onako loša situacija na medijskoj sceni dodatno je pogoršana Vladinim pritiscima na neovisne medije i novinare…

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime