Prilikom renoviranja ili uređenja prostora, postavljanje pločica i keramike može biti jedan od ključnih elemenata koji doprinose estetici i funkcionalnosti prostora. Bez obzira je li se radi o kupatilu, kuhinji ili nekom drugom prostoru, pravilno postavljanje pločica je važno

Priprema za postavljanje pločica

Prije nego što započnete postavljanje pločica, važno je pripremiti prostor. To uključuje procjenu prostora, određivanje potrebne količine pločica, kao i pripremu podloge. Ukoliko imate stare pločice, uklonite ih pažljivo. 

Popravite oštećenja na podlozi, te osigurajte ravnu i čistu površinu. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno koristiti hidroizolaciju ili dodatne podloge kako biste osigurali dugotrajnost postavljenih pločica.

Kako biste uspješno postavili pločice, potrebno je imati odgovarajuće alate i materijale pri ruci. To uključuje pločice, ljepilo za pločice, fug masu, kao i alate poput kliješta, metra, i drugih specifičnih alata za postavljanje pločica. Nabavite sve potrebne materijale prije nego što započnete proces postavljanja.

Prije nego što počnete postavljati pločice, trebali biste odabrati pravilan raspored ili uzorak. Razmislite o vertikalnom ili horizontalnom postavljanju, kao i o odabiru uzorka koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor. Obratite pažnju na smjernice za odabir rasporeda ili uzorka pločica kako biste postigli željeni estetski izgled.

Postavljanje pločica

Sada je vreme za postavljanje pločica. Počnite od centralnog djela prostora i postepeno se kretajte prema rubovima. Ovo je važno kako biste postigli ravnomeran raspored i izbegli neujednačene razmake. 

Koristite križeve kako biste održavali istu udaljenost između pločica i osigurali preciznost u postavljanju. Prilikom pritiskanja pločica na ljepilo, čvrsto i ravnomerno ih pritisnite kako biste osigurali dobro prianjanje. Pazite da se pločice ne pomiču tijekom postavljanja, jer može biti teško ispraviti greške nakon što se ljepilo osuši.

U većini slučajeva, pločice će zahtevati rezanje kako bi se prilagodile rubovima ili posebnim kutovima prostora. Za ovaj korak, koristite pločasti nož ili mašinu za rezanje pločica. Prije rezanja, precizno izmjerite potrebne dimenzije i označite linije na pločicama. 

Budite pažljivi prilikom rukovanja s oštrim alatima i uvijek nosite zaštitnu opremu kao što su zaštitne naočale i rukavice. Pažljivo i polako izvršite rezanje pločica prema označenim linijama, držeći ih čvrsto kako biste dobili čist i precizan rez.

Kada završite sa postavljanjem pločica, vreme je za fugiranje. Pripremite fug masu prema uputstvima proizvođača, vodeći računa o pravilnom odnosu vode i mase. Ravnomjerno nanesite fug masu na spojeve između pločica, koristeći gumenu ili plastičnu gletericu. 

Pazite da se spojevi potpuno popune fug masom. Nakon nanošenja, obrišite višak fug mase sa površine pločica vlažnom krpom ili spužvom. Nemojte ukloniti previše fug mase između pločica, te ostavite fug masu da se osuši prije nego što nastavite sa bilo kakvim daljim postupcima ili čišćenjem površine pločica.

Pravilno postavljanje pločica zahtijeva pažnju, preciznost i odgovarajuće alate. Od pripreme prostora do završnog fugiranja, svaki korak je važan za postizanje željenog estetskog i funkcionalnog rezultata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime