Na osnovu brojnih upita od strane ugostitelja, koncesionara, iznajmljivača i domicilnog stanovništva Općine Baška Voda po pitanju ekonomskih i financijskih teškoća nastalih povodom pošasti Korona virusa i direktnih posljedica otkazivanja turističkih rezervacija, dolazaka gostiju kao i propisanih mjera zaštite a kako nema saziva Općinskog vijeća imamo obavezu putem medija izvijestiti Vas i informirati sa našim stavovima.

  1. U prilogu dopisa nalazi se tablica Rang lista 100 jedinica lokalne samouprave najovisnijih o turizmu koja je objavljena na stranicama Ekonomskog instituta. Baška Voda kao i pojedina mjesta Makarske rivijere su među prvih deset. Sami poredak i osmo mjesto od mogućih sto daje nam za pravo da smo bili na pravom putu kada nismo glasali za prostorni plan općine Baška Voda. Prostorni plan – ako ga netko i pročita vidjeti će i sam da on nije razvojni već samo u prvom redu pogoduje betonizaciji i apartmanizaciji općine Baška Voda. Oslanjanje samo na apartmane i hotele pogoduje samo masovnosti i gužvama u ona dva ljetna mjeseca, i kada jednom ta dva mjeseca prođu, svi se pitaju – Što sad?

Zašto drugi imaju proizvodnju, preradu, poljoprivredu, stočarstvo? Zašto mi nemamo one druge vidove turizma koji mogu trajati cijelu godinu: Zdravstveni turizam , Kulturno – povijesni turizam, Sportsko rekreacioni turizam?

  1. Mjere zaštite od Korone virusa koje su danas važeće ograničavaju mogućnost normalnog rada restorana, kafića, koncesionara kako na javnim površinama tako i na plažama širom općine Baška Voda. U restoranima i kafićima broj stolova je smanjen doslovno prepolovljen  kako bi razmak među gostima udovoljavao zdravstvenoj zaštiti. Ovog tjedna Općina Baška Voda je na službenim stranicama objavila Oglas za zaprimanje zahtjeva za izdavanje koncesijskih odobrenja koji je gotovo identičan prošlogodišnjem.

Mišljenja smo da već sada Općinsko vijeće treba donijeti određenu Odluku, a ne čekati kraj godine, i to radi organizacije rada, radne snage i financijske sigurnosti koncesionara, jer već sada pojedini turistički radnici osjećaju posljedice i trebalo bi im pomoći na način da se umanje cijene koncesija. 

Naime već sada jedna takva slična Odluka općinskog vijeća postoji, kada je u prošlom sazivu Općinskog vijeća prije 5 godina donesena je Odluka po kojoj u jednoj točki stoji da ukoliko najmoprimac općinskog prostora nije u mogućnosti platiti u cijelosti najam da u tom slučaju najmoprimac ne mora u cijelosti platiti najam.

  1.  U službenom Glasniku – glasilu općine Baška Voda br: 7. od 19. travnja 2020. Iznesen je Plan upravljanja pomorskim dobrom na području općine Baška Voda.

S obzirom trenutne radove i na punjenje proračuna Općine Baška Voda, a s druge strane na vladine mjere i situaciju u kojoj nemamo gostiju i kada su radnicima u turizmu smanjene plaće, a sezonski radnici do daljnjeg ostaju na čekanju, nadam se da vodite računa o budućim poslovima i investicijama, kako ne bi došli u nezavidnu financijsku situaciju administrativni radnici u općini, tako i u društvima u kojima je općina suvlasnik: Komunalno poduzeće Gradina, Turističko sportska luka – Baška Voda, i dr.  

Vijećnici SDP Baška Voda

3 KOMENTARI

  1. Nasli se pravi kritizirat,misle da im je Bog oprostija grije…..jedno je kad ti supruznik rogonja oprasta a sasvim drugo je kad dođete na bozji sud…….cistite isprid svoji vrata i pragova……je.. vas Tito

  2. E moj druže da nam je jedan Tito danas bilo bi više reda. Kažu bio je zločinac , pa Bog sve oprosti , a lupež nije sigurno , iza smrti ostala dva kufera.Pitaš li se koliko bi on dao KRSTIČEVIĆU STANOVA. Dobio bi Goli Otok i pjevaj borbene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime