Članice i članovi SDP-a danas od sedam sati biraju svog četvrtog predsjednika ili predsjednicu, nakon što se Davor Bernardić uslijed izbornog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s čelnog mjesta u stranci

Na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica za novog lidera glasat će oko 12.000 članica i članova s pravom glasa od ukupno nešto više od 32.000 članova stranke. Naime, prema stranačkim izbornim pravilima, izborima mogu pristupiti samo članovi s podmirenom članarinom.

Pet kandidata

Za Bernardićevog nasljednika natječu se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Netko od te petorke preuzet će SDP nakon što su ga od osnutka vodili Ivica Račan, Zoran Milanović i Davor Bernardić.

Očekuje se da nitko od kandidata neće dobiti više od 50 posto glasova već u prvom krugu pa će SDP novog čelnika stranke dobiti tjedan dana kasnije, kada će se dvoje s najviše glasova natjecati za mandat za vođenje SDP-a u iduće četiri godine.

Političke i medijske analize u predsjedničkoj utrci favoriziraju Kolara i Grbina, pri čemu se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci, dok se Grbina smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu. 

Bira se i Predsjedništvo

Osim predsjednika, članstvo će po principu “jedan član – jedan glas” birati i 17 članova Predsjedništva, od kojih će četvero potpredsjednika postati oni koji dobiju najviše glasova na izborima, te 103 članice i članova Glavnog odbora stranke, koji je najviše tijelo između dviju konvencija.

Izborna mjesta bit će otvorena u sedam sati i glasat će se do 19 sati, no na manjim izbornim mjestima moguće je da glasanje počne kasnije, a završi ranije. Po zatvaranju birališta i obradi glasova, Središnja izborna komisija objavit će rezultate izbora u stranačkoj centrali na Iblerovom trgu u Zagrebu. (index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime