Unatoč tome što pričanje o seksu više nije nikakav tabu, o nekim se stvarima ipak ne govori previše, a to je seks nakon poroda. Evo što novopečenim roditeljima vjerojatno nitko nije rekao.

Ako ste imali kompliciran i težak porod, doktor će vam dati zeleno svijetlo oko šest tjedana nakon poroda. Iako je i više nego očito da niste djevica, a beba pored vas je popriličan dokaz za to, seks nakon poroda može vam biti neugodno iskustvo. Trebat će vam vremena da opet počnete uživati i sasvim je normalno da žene prilikom prvog seksa nakon traume poroda osjećaju paniku.

Novopečenim mamama seks bi na listi prioriteta mogao biti iza napomene ‘kupiti novi filtere za klimu’

Kao prvo, postalo je najvažnije voditi brigu o sitnom živom biću i to 24 sata sata dnevno, sedam dana u tjednu. Kao drugo, toliko bočica i dijelova pumpe za izdajanje treba sterilizirati, toliko knjiga o roditeljstvo pročitati, toliko toga počistiti da bakterije nemaju priliku preživjeti, toliko toga oprati. Ako to sve i uspijete u napraviti u jednom danu između hranjenja bebe i mijenjanja pelene, poželjet ćete odmor, a ne seks.

Ili ćete nakon poroda žudjeti za seksom i osjećati se zavodljivije nego ikada

Živo je biće raslo u vama, vaše grudi nikada nisu bile veće, kosa vam izgleda sjajno. Preživjele ste maratonski porod i sada se možete normalno kretati bez ‘tereta’ koji ste nosili mjesecima, a možete opet uživati i u čaši vina. Zbog kombinacije svega nabrojenog neke žene se osjećaju vrlo seksipilno i uzbuđeno. Ako uspijete naći nekoga da pričuva bebu na koji sat – tatice, pazite se!

Dojenje nije zamjena za kontracepciju 

Da, žene koje doje mogu mjesecima biti bez menstruacije, ali unatoč tome ovuliraju, a to je dovoljan razlog zbog kojeg možete opet zatrudnjeti. E sad, ako nemate ništa protiv ideje da tako brzo imate i drugo dijete – bacite prezervative, u suprotnom se zaštitite prilikom seksa.

Iako će vam vaš partner govoriti da ste mu nakon poroda nevjerojatno seksi, a to će iskreno i misliti – vi mu nećete vjerovati 

Iako možda po vašem mišljenju još niste fizički došli u formu, na trbuhu imate viška i ne stignete se posvetiti svom izgledu kao prije, vašem muškarcu ste neodoljivi i jako vas želi. Muškarci nisu toliko kritični kada je izgled u pitanju kao žene. Doživljava vas kao moćnu majku svog djeteta i bit će mu dovoljno da pored sebe u krevetu vidi svoju golu suprugu s kojom će se poseksati.

Možda ćete morati glumiti neko vrijeme, ne orgazam, već entuzijazam 

Većina muškaraca nema problema s erekcijom, ali sa ženama je drugačije, pogotovo nakon poroda. Treba im više da bi se uzbudile s obzirom na nove obaveze i neko vrijeme će entuzijazma definitivno nedostajati, ali polako, za početak se mazite i tko zna gdje će to odvesti.

 I najtiši bebin jecaj može vam pokvariti trenutak strasti 

Dugo vam je trebalo da se prepustite seksu i sada kada konačno možete uživati beba je počela plakati, vjerojatno joj nije ništa, ali gotovo je s vašom požudom i vaš je majčinski instinkt jači od svega. Nemojte se uopće pokušati boriti s tim, uzmite bebu u naručje i sa seksom pokušajte neki drugi put.

I vi ćete spadati u skupinu poželjnih mama, ali ne baš odmah 

Ne možete, a da ne primijetite sve te poznate mame koje su se u kratkom periodu nakon poroda dovele u formu i izgledaju bolje nego ikada. One su poznate, u stvarnom životu majčinstvo je drugačije nego u njihovom svijetu u kojem oko sebe imaju čitav tim ljudi koji im pomaže, od osobnih trenera do dadilja.

Vaš partner bi mogao izgubiti želju za seksom 

U većini slučajeva muškarcima su njihove supruge koje su tek rodile privlačne, ali uvijek će se naći i oni kojima će seks sa ženom koja je postala majka biti neprivlačan. Ali ne brinite, to će proći.

Ako ste rodili prirodnim putem, moglo bi vas brinuti u kakvom je stanju vaša vagina 

Iako vam je možda teško zamisliti da novorođenče prođe bez da ošteti vaše intimne dijelove, vagina je napravljena tako da nakon poroda brzo opet dođe u ‘normalu’. Osim toga, mnoge su žene izjavile da su orgazmički seks doživjele tek nakon poroda.

Lubrikant će biti vaš najbolji prijatelj

Hormonalni disbalans nakon poroda zadavat će vam muke, pogotovo ako dojite. Mala razina estrogena može uzrokovati to da vagina bude suha, ali to je sasvim normalno i prirodno nakon poroda i to ne znači da ste postale frigidne i da se više ne možete uzbuditi kao prije. Najbolji način da se nosite s tim je lubrikant. S vremenom će se vaši hormoni normalizirati i sve će biti kao i prije. (magazin.hr)