Šibenik ovog ljeta, moraju to priznati i najveći skeptici, raznovrsnim i brojnim kulturnim i zabavnim događanjima opravdava slogane odabrane za njegovu promociju i reklamu – ‘grad je pozornica’ i ‘grad festivala’.

Na svakom kutu, nekad prazne i uspavane gradske jezgre, nešto se događa. Grad je počeo živjeti, osluškivati potrebe i želje svojih sugrađana, osobito mladih, te turista koji i nakon zalaska sunca žele ponešto vidjeti i doživjeti. I taman kada se gradonačelnik Željko Burić pohvalio da Šibenik nije pogodila ‘srpanjska rupa’, već je zabilježen porast turista od 40 posto zahvaljujući i tomu što su u Šibeniku imali što vidjeti i čuti ne samo danju nego i noću, oglasio se šibenski biskup Ante Ivas.

Stepenište pokraj katedrale

U svojoj propovijedi na blagdan Velike Gospe u Vrpolju biskup se obrušio na šibenski noćni život i buku zbog koje se, kako je kazao, više ne može živjeti u kućama, niti moliti u crkvama. – Noćne zabave uz zaglušujuću i izluđujuću buku, često puta tako bezobzirnu da mnogi ne mogu više živjeti u svojim kućama ni moliti u svojim crkvama, pa ni u katedralama, nude se sve više kao vrhunac moderne zabave, naročito djeci i mladima. Gledam te prizore u našem gradu.  Je li moguće, pitam se, to tumačiti potrebom za provodom, zabavom, turizmom, profitom ili, kako u Šibeniku kažu, revitalizacije gradske jezgre – zagrmio je tada biskup Ivas. Nije bilo teško pogoditi kako biskup prije svega misli na klub “Azimut” i njihovu ljetnu pozornicu, tzv. green stage koja se nalazi u podnožju stepeništa koje vodi do katedrale sv. Jakova. Upravo toj klub postao je omiljeno okupljalište mnogih mladih Šibenčana, mjesto na kojem se održavaju koncerti i koje posjećuju i mnogi turisti.  No, sjedenje po stubištu uz katedralu i glazba koja vikendom svira do dva sata iza ponoći, biskupu je još lani počela smetati. Kulminiralo je ove godine kada se ljetna pozornica “Azimuta” proširila i na zelenu površinu u podnožju katedrale gdje se navečer postavljaju jastuci za sjedenje i gdje se vikendima okupi i nekoliko stotina ljudi. Ono što je mnogima bila dugo priželjkivanja slika urbanog i živog Šibenika, za biskupa su postali neprimjereni sadržaji i izluđujuća buka. Zbog toga se, kako pišu neki portali, još na proslavi Oluje u Kninu požalio predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku računajući na njegov autoritet stranačkog šefa i nezadovoljan što šibenske gradske i županijske vlasti do sada nisu ni na koji način reagirale.

Ljeto bez prekršaja

– Nema ni govora o političkim pritiscima! – kategoričan je šibenski gradonačelnik ističući kako gradska uprava odlično surađuje s vlasnicima Kluba “Azimut” koji su unijeli živost u taj dio grada. Osmislili su i organizirali, primjerice, i hvaljeni doček Nove godine u Docu, a u tom najstarijem dijelu Šibenika potaknuli su i sudjeluju u ovoljetnom programu Đir u Docu. – Nije mi Karamarko morao govoriti da je biskup Ivas nezadovoljan bukom. Znam to i sam, jer mi se biskup osobno požalio. Poštujem njegov dignitet i dignitet Crkve. Razumijem i okolne stanare koji žele mir. Ali odluke neću donositi preko koljena. O svemu ćemo razgovarati. Razgovor i kompromis jedino su rješenje – objašnjava Burić. Dodaje kako tijekom cijelom ljeta ‘Azimut’ nije ‘zaradio’ ni jedno upozorenje ili prekršajnu prijavu zbog buke ili prekoračenja radnog vremena. Sve je bilo u skladu s propisanim odobrenjima i odlukama, naglašava Burić. I sam je, kaže, ujutro obilazio green stage i nikada ‘nije ni papirića zatekao, a čak ni trava nije bila izgažena’. Nikada posla nije imala ni policija zbog pijančevanja, drogiranja ili kakvog drugog izgreda. Priznaje ipak da će se Azimutova ljetna pozornica dogodine preseliti na drugo mjesto.

Jesu li biskupove primjedbe ipak presudile ovoj priči?

-Sjest ćemo i naći rješenje za iduće ljeto. Hoćemo li pozornicu pomaknuti desetak metara dalje ili mijenjati u organizaciji nešto – vidjet ćemo! Ali, nema odustajanja od koncepta koji vraća život u gradsku jezgru.  Kao gradonačelnik neću dopustiti da nam se grad ponovo zatvori u 22 sata! Vjerujem da i biskup i ja želimo turizam u ovom gradu. Htjeli mi to priznati ili ne, od turizma mnogi ovdje žive i zahvaljujući tomu preživljavaju ova krizna vremena – zaključio je Burić. (Slobodna Dalmacija)