Zaglušujuća buka velikih bušilica i postavljanje armatura na fasadu zgrade u ponedjeljak je goste obližnjeg hotela “In“ u Biogradu ostavila u nevjerici – u samom centru grada, u neposrednoj blizini hotela čiji je kapacitet dupkom popunjen, usred kolovoza se gradi – kulturni centar.

Grad Biograd inicirao je obnovu stare zgrade, izgrađene još početkom prošlog stoljeća, te se u adaptiranom prostoru na četiri etaže uređuje multimedijalni i muzejski centar. Zašto se bušenje, postavljanje armatura i skela, podizanje prašine i nesnosna buka kamiona i ostalih radova dopuštaju usred sezone, usred grada i tik uz hotel, nitko ne zna.

Kum Tedi Spalato

– Iz turističke perspektive nitko u ovo ne može vjerovati, iako nam se događa pred nosom. To je nešto nevjerojatno, to je ludost. Nanosi se nesaglediva šteta našem hotelu i biogradskom turizmu – kazao je Vjekoslav Božić, direktor hotela “In“. Ovaj hotel, čiji je vlasnik splitski poduzetnik Ilija Naletilić, a kum objekta je pjevač Tedi Spalato, otvoren je s velikim očekivanjima prije pet godina. Naletilićeva tvrtka “Inero“ obnovila je napušteno staro odmaralište i preuredila ga u hotel, smješten uz sam ulaz u biogradsku marinu “Kornati“. – Trenutačno su popunjene sve 44 sobe u hotelu. Ova nesnosna buka pokraj hotela započela je prošlog tjedna, trajala je cijeli tjedan i danas se nastavila. Nitko normalan ne razumije zašto se zgrada pokraj hotela obnavlja i rekonstruira usred sezone. Odgovor se može dobiti samo u gradskoj upravi Biograda, ali nama to ne polazi za rukom.

Potpuna nebriga

Vlasnik hotela Ilija Naletilić uporno pokušava telefonski stupiti u kontakt s biogradskim gradonačelnikom Ivanom Knezom, ali mu to ne uspijeva. Gradonačelnik ga očigledno ignorira, ne želi mu se javiti – kaže nam direktor Božić, objašnjavajući da se muzejski centar gradi već nekoliko godina, no da bi se svako ljeto radovi ipak zaustavili početkom sezone, kako i nalaže zakon. – Tajming gradnje ni u kom slučaju nije trebao biti takav, već lani se odužilo do početka srpnja, a ovo što se sada događa pokazuje apsolutnu nebrigu biogradske gradske uprave i gradonačelnika Kneza prema gostima, turistima, turizmu u gradu. Bez ikakve suradnje s hotelijerom dopušta se gradilište i nesnosna buka uz hotelske prozore. Ne znamo više što da kažemo našim gostima – rekao je direktor hotela Vjekoslav Božić.

Knez: Ako ne obavimo radove, ostat ćemo bez novca za obnovu

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez kazao nam je da je točno da ignorira telefonske pozive Ilije Naletilića. – Po poruci koju mi je poslao shvatio sam da je jako iznerviran, pa sam procijenio da nije dobro da s njim razgovaram – objasnio je Knez. Gradonačelnik Knez je prije tjedan dana osobno donio odluku o izvođenju radova na fasadi multimedijalnog centra, jer, kaže, izgubio bi sredstva ako se fasada sada ne bi napravila. – Od Ministarstva kulture dobili smo 700.000 kuna, a Grad Biograd pokriva trošak fasade do punog iznosa od 1,6 milijuna kuna. Ne mogu ja napraviti samo dio fasade, radi se cijeli zid. Nažalost, morao sam donijeti takvu odluku jer imamo ugovore s izvođačima radova, rokove, imali smo natječaj, imamo novac od Ministarstva i ne mogu drukčije postupiti – rekao je Ivan Knez. Fasada na zgradi pokraj hotela “In“ radit će se do 15. rujna, no gradonačelnik Knez tvrdi da će “bušilice raditi još samo nekoliko dana“, te da radovi nakon tog dijela nisu bučni. – Buka je velika, ali radovi započinju tek nakon devet ujutro, nikako ranije – zaključio je Knez. (Slobodna Dalmacija)