Kad idućih dana oko 60 tisuća učenika četvrtih razreda osnovne škole i njihovih kolega “sedmaša” krene na ekskurzije, roditelji će za to veselje morati izdvojiti barem 70 milijuna kuna!

A što je najgore, malo će tko biti zadovoljan: roditeljima je skupo, hotelijerima su djeca “nužno zlo” jer u to vrijeme nema drugih gostiju, a agencije preko kojih idu rade s najmanjim mogućim maržama jer im je PDV na tu uslugu 13 posto kao i za sve ostale goste.

PDV od 13 posto

Roditelji učenika četvrtog razreda na njegovu “školu u prirodi”, kako se zove to putovanje u trajanju od najčešće tri dana, trebaju izdvojiti od tisuću do 1,5 tisuća kuna, dok će putovanje učenika sedmog razreda koje najčešće traje pet dana roditelje stajati od 1,5 do 2,5 tisuća kuna, ovisno o kategoriji smještaja, izletima, ulaznicama, razgledavanju…  Kada se tome pribroji još oko 40 tisuća maturanata koji će na maturalnu ekskurziju u inozemstvo krenuti uglavnom krajem kolovoza i za to platiti od 3 do pet tisuća kuna, jasno je da je za roditeljski džep u današnje vrijeme sve to preveliko opterećenje. Roditelji zato ekskurzije, koje mjesecima unaprijed plaćaju u obrocima, najčešće uspoređuju s turističkim aranžmanima koji se oglašavaju, pa tako ispada da im je cijena petodnevne ekskurzije djeteta iz Dalmacije u Slavoniju od 1700 kuna jednaka cijeni avioleta i sedmodnevnog boravka u hotelu s pet zvjezdica u turskoj Antaliji! – Uvijek su povike na agencije zbog cijena, a mi radimo s najmanjom zaradom. Programi ekskurzija napravljeni su 9 mjeseci unaprijed, pa smo ove godine kalkulirali s PDV-om od 10 posto, a onda nas je “u hodu” zatekao PDV od 13 posto koji se više ne može ugraditi u ponuđenu cijenu i ostaje naš problem kako ga pokriti. Tu su i cijene goriva za prijevoz koje stalno rastu, hotelijeri imaju svoje kalkulacije, tu su i ulaznice, izleti. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ima četrdesetak agencija s certifikatom za učenička putovanja i to je posao koji se radi ozbiljno i odgovorno, ali ne postoji jasan zakonodavni okvir za takva putovanja te upute kojih se jedni drže, a drugi ne – kaže Jurica Glavina, voditelj radne skupine za školski turizam pri UHPA-i. Da agencijama nije nimalo lako napraviti cjenik ekskurzija koji bi bio prihvatljiv za roditeljski džep, najbolje govori činjenica da se pansion u kontinentalnim hotelima poput Vinkovaca, Osijeka, Đakova ili Vukovara ne može naći ispod 25 eura dnevno. U paketu svakodnevnih izleta i obilazaka s ulaznicama uključenim u cijenu, trodnevni boravak u Slavoniji tako košta od tisuću do 1,5 tisuća kuna, dok se petodnevni penje i na više od 2 tisuće kuna po djetetu, od čega i do 300 kuna otpada samo na izlete i ulaznice. I dok prijevoznici, hotelijeri i agenti za školska putovanja daju najpovoljnije cijene, nacionalni parkovi drže svoje cijene ulaznica bez obzira što se radi o školskom putovanju na kojemu bi svrha svega trebalo biti učenje i obrazovanje u prirodi. Pa se tako na Plitvicama dječja ulaznica s popustom plaća 50 kuna, dok je za nastavnike ona 90 kuna.  U turističkim agencijama kažu da je cijena ulaznice od 20-ak kuna po djetetu, kao što je to u Teslinu muzeju u Smiljanu, primjerena roditeljskom budžetu. Usporedbe radi, u većini zemalja Europske unije djeca su oslobođena plaćanja ulaznica za muzeje ili parkove prirode na školskim putovanjima, jer se to tretira kao učenje!

Stimulacije za kontinent

Prije dvije godine postojala je odluka Ministarstva turizma da se đačka putovanja po Hrvatskoj stimuliraju sa po 200 kuna po djetetu, ali je ukinuta. Sada postoji stimulacija za putovanja po kontinentalnom dijelu zemlje od 50 do 150 kuna po putniku za najmanje tri noćenja, ali je roditelji u kalkulacijama ekskurzija najčešće ne osjećaju i svaka cijena im je prevelika.  Zato smo od jednog turističkog agenta ovih dana čuli kako je jedan roditelj za jednodnevni školski izlet djeteta od 50 kuna molio može li ga platiti u – dvije rate! U takvim vremenima je tri ili pet tisuća kuna koliko će izdvojiti roditelji za svakog od oko 40 tisuća maturanata za put u Španjolsku, Češku, Grčku ili Italiju, kamo najčešće putuju, trošak potpuno neprimjeren odgojno-obrazovnom putovanju na koje bi svaki učenik trebao ići. (Slobodna Dalmacija)