Kontejneri po Makarskoj kipe prekrcani otpadom, uz njih je po ulicama tone smeća, koje u kante ne stane, odloženo u plastičnim vrećama, namještaj, kuhinjski i sobni, zahodi i banje, vrata i prozori, jogiji…

S druge strane, vjerničke procesije s upaljenim svijećama, uređeni građani obilaze crkve za Uskrs, donose hranu na blagoslov, turisti obilaze grad, a sada ih je oko 1000. S fotografijama u svijet ponijet će i makarsko smeće. Slično kao i prije deset godina. Najugroženija su sabirna mjesta na pijaci pokraj crkve i na predjelu Istok. Država, Županija i Grad nemoćni su riješiti deponij. Osim u hotele gosti su počeli pristizati u privatne vile s bazenima i u privatne apartmane, ali domaćini se zbog smeća ne bune i ne prosvjeduju. Unatoč problemu s odvozom i odlagalištem, i nadalje uredno stari namještaj i sve druge stvari izbacuju na ulicu. – Nama se u Turističku zajednicu nitko od iznajmljivača pismeno nije obratio, nitko ništa od nas nije tražio u vezi sa smećem. Samo što grintaju kada dolaze prijaviti goste u smislu zaprepaštenja što se ovo s gradom događa. Svakako nije dobra slika niti poruka turistima. Za prvi svibnja najava je dolazaka 2000 gostiju i krajnje je vrijeme da se problem zbrinjavanja makarskog otpada sredi – rekao je direktor TZ-a Jure Brkan.

Crljen: Rješenje ovisi o županu Ževrnji i Županiji

Građani ni u kom slučaju ne bi trebali ispaštati zbog nesposobnosti odgovornih osoba u administraciji koji od listopada rješavaju problem smetišta u srednjoj Dalmaciji. Jednako kao što državne institucije nemaju milosti u naplati potraživanja i obveza od građana. Međutim, umjesto rješenja i smanjenja cijena u vremenu krize, njima se stalno serviraju objašnjenja zašto stvari sa smećem ne štimaju, kao i gomilanje troškova zbog transportiranja smeća 550 kilometara daleko od Makarske, čak u Varaždin. Teško je reći je li se mogao pronaći udaljeniji deponij! – Već nam je sada dnevni gubitak oko 10 tisuća kuna. Ali čak u novcu neće biti najveći problem, nego u smeću koje nećemo moći za koji dan više skupljati. Nećemo stići. Kamion i šleper nam idu sada svaki drugi dan za Varaždin i mi nemamo rezervnih kontejnera da pokupljeni kućni otpad odložimo. Smeće će ostajati na cesti. Rješenje ovisi o županu i Županiji. Čekamo ga 20 dana da se potpišu ugovori s općinama i gradovima sa smetištima u Dalmaciji, koji bi mogli primiti makarski otpad. Situacija se sa svakim danom pogoršava jer pristiže sve veći broj turista – rekao je direktor “Makarskog komunalca” Čedo Crljen. Na pitanje zašto već duže od mjesec dana leže hrpe velikog kućnog otpada, Crljen drži da su u tom pogledu naj(ne)odgovorniji građani. – Nekidan je u centru grada osvanuo na travnjaku kompletan dnevni boravak! Puno puta apelirali smo da namještaj i velike kućne stvari bez problema mogu odvesti, u dogovoru s našim komunalnim poduzećem. Način na koji se baca nije primjeren, jednostavno nije civiliziran – rekao je Crljen.

Oteglo se s ugovorima

Do župana Zlatka Ževrnje nismo mogli doći kako bismo doznali kada će ugovori s gradovima biti potpisani. Makarski gradonačelnik Tonći Bilić sve nade polaže u operacionalizaciju dogovora kod župana. Kako se s ugovorima oteglo, kontaktirao je pomoćnika ministra za zaštitu okoliša i upozorio ga kako će uskoro uputiti Ministarstvu zaštite okoliša zahtjev da po pitanju makarskog smeća postupi po zakonu, jer je Makaska, kako ističe, financijski i fizički onemogućena dalje funkcionirati. – Ako se do petka ne otvore deponiji za Makarsku, mi ćemo biti prisiljeni smeće ostaviti na ulicama. Propada nam onda turistička sezona. Postavit ćemo pitanje odgovornosti za nastalu situaciju, jer Grad je iscrpio sve mogućnosti rješavanja problema sa smećem – izjavio je Bilić. (Slobodna Dalmacija)